
1.
Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία της είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο που παρανόμησε αλλά δεν εγκλημάτησε.
2.
Γιατί αποδείχθηκε ξανά ότι ακόμα κι ένα αδύναμο, υποσιτισμένο, «γυμνό» αλλά αποφασισμένο σώμα μπορεί να σταματήσει στρατούς ολόκληρους.
3.
Γιατί μαζί με τον Ρωμανό «νίκησε», τρόπον τινά, στο πεδίο του αυτοσεβασμού τουλάχιστον, μια ολόκληρη γενιά: Αυτή που αφύπνισε με δραματικό τρόπο η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό τον Δεκέμβριο του '08 για να έρθει, αμέσως μετά, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία που γνώρισε ο τόπος της σε καιρό ειρήνης, με απαγορευτικό διαρκείας σε διεκδικήσεις και όνειρα κι έναν βρυκολακιασμένο εργασιακό μεσαίωνα σε πλήρη εξέλιξη.
Όσοι του συμπαρασταθήκαμε δεν το κάναμε κατ' ανάγκη για τις ιδέες του, με τις οποίες πολλοί πιθανότατα διαφωνούμε ριζικά, αλλά για το δίκαιο των αιτημάτων του και την εκδικητική, δυσανάλογη με το μέγεθος της παραβατικότητας εξουσιαστική αγριότητα απέναντί του.
4.
Γιατί χάρη στο ανυποχώρητο πείσμα του έγινε πραγματικότητα ένα ευεργετικό μέτρο για πολλούς ακόμα φυλακισμένους που φοιτούν.
5.
Για να φανεί ότι η κοινωνία ή τουλάχιστον ένα υπολογίσιμο κομμάτι της διαθέτει ακόμα ισχυρά συνειδησιακά αντισώματα. Ο αγώνας του Νίκου έγινε πρώτη είδηση παντού, κινητοποίησε αλληλέγγυους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, συσπείρωσε καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους μέχρι και παλιούς αντιστασιακούς, διεθνοποιήθηκε κι έγινε σύμβολο αντίστασης κι αξιοπρέπειας.
6.
Γιατί όσοι του συμπαρασταθήκαμε δεν το κάναμε κατ' ανάγκη για τις ιδέες του, με τις οποίες πολλοί πιθανότατα διαφωνούμε ριζικά, αλλά για το δίκαιο των αιτημάτων του και την εκδικητική, δυσανάλογη με το μέγεθος της παραβατικότητας εξουσιαστική αγριότητα απέναντί του. Είναι η ίδια εξουσία που κιοτεύει μπροστά σε μεγαλόσχημους διαπλεκόμενους με πολλαπλάσια εγκληματική δράση.
7.
Γιατί ό,τι και να πεις για την Ελλάδα, δεν ξέρω σε ποια άλλη χώρα ένας αναρχικός απεργός πείνας θα γνώριζε τέτοια ευρεία προβολή και στήριξη. Εντάξει, δεν συμπαραστάθηκαν όλοι συνειδητά, σε άλλους μίλησε το συναίσθημα, σε άλλους ο υπολογισμός, άλλοι χρειάζονται απεγνωσμένα ήρωες, άλλοι πάλι επειδή αργούν πολύ κι οι ίδιοι να ενηλικιωθούν, μπορούν να δικαιολογήσουν οτιδήποτε στα άλλα «παιδιά». Και εννοείται ότι υπήρξαν επίσης λόγοι συμπαράστασης μελοδραματικοί, επηρμένοι, «φτηνοί», «δήθεν». Έχει όμως άραγε τόση σημασία; Ή μήπως χρειάζεται να βγάλουμε «δείκτη επαναστατικότητας», όπως αξίωναν κάποιοι άλλοι πυροβολημένοι; Το αποτέλεσμα μετρά. Η ζωή προηγείται της όποιας ιδεολογίας.
8.
Γιατί επίσης, ό,τι να πεις για την Ελλάδα, δεν έχουν εξαχρειωθεί τόσο οι θεσμοί ώστε να αφήσουν κάποιον άνθρωπο αν πεθάνει, ακόμα κι αν δεν τους χαρίζει κάστανο. Η «σκληρή γραμμή» του ακροδεξιού πόλου της ΝΔ δεν πέρασε. Όταν τα πράγματα φτάσανε στο μη παρέκει, υπήρξε διακομματική συναίνεση στην εξεύρεση λύσης. Μέχρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντέλει παρενέβη. Κανείς πολιτικός καμιας παράταξης δεν θα άντεχε να χρεωθεί έναν νεκρό πολιτικό κρατούμενο – γιατί, κακά τα ψέματα, σαν τέτοιο τον αντιμετωπίζει η εξουσία κι ας τον δίκασε σαν ποινικό. Ήταν, εννοείται, και το αυθόρμητο, μαζικό κίνημα συμπαράστασης που τους αιφνιδίασε και τους «έσκιαξε».
Έκανε τους οπαδούς της θεωρίας των άκρων να το τερματίσουν: «Και τι θα γίνει αν ένας καταδικασμένος Χρυσαυγίτης ή ένας βιαστής κάνουν το ίδιο;». Τίποτε απολύτως, ανόητοι στρεψοδίκες.
9.
Γιατί «κόπηκε η χαρά» των λογιών-λογιών ανθρωποφάγων – από την άκρα δεξιά μέχρι τη φιλελεύθερη εκδοχή της – που καθύβριζαν και συκοφαντούσαν χυδαία όλον αυτό τον καιρό τον αγώνα του, ευχόμενοι να το δουν νεκρό το «κωλόπαιδο». Σιγά μην σας πέρναγε.
10.
Γιατί έκανε τους οπαδούς της θεωρίας των άκρων να το τερματίσουν: «Και τι θα γίνει αν ένας καταδικασμένος Χρυσαυγίτης ή ένας βιαστής κάνουν το ίδιο;». Τίποτε απολύτως, ανόητοι στρεψοδίκες. Ποτέ πουθενά στον πλανήτη δεν έκανε φασίστας απεργία πείνας, αφενός γιατί η ανοικονόμητη εγωπάθεια κι ο ναρκισσισμός του θα του το απαγόρευαν, αφετέρου επειδή απαιτεί ένα ηθικό ανάστημα κι ένα ψυχικό σθένος που δεν διαθέτει. Για τους ίδιους λόγους, εξάλλου, δεν είδαμε ούτε θα δούμε ποτέ βιαστές, εγκληματίες, μαφιόζους κ.λπ. απεργούς πείνας. Το εμπεδώσατε;
11.
Γιατί ο νεαρός απεργός πείνας έπρεπε, εκτός από τα πιστεύω του, να απολογηθεί για την ηλικία, την οικογενειακή προέλευση και την κοινωνική του τάξη. Λες κι οι ιδανικοί επαναστάτες είναι οι ηλικιωμένοι λούμπεν προλετάριοι, λες και δεν ήταν γόνοι της αστικής τάξης οι μεγαλύτεροι αμφισβητίες της: Ο Ένγκελς ήταν μεγαλοβιομήχανος, ο Κροπότκιν πρίγκιπας, ο Μπολιβάρ αριστοκράτης, οι Μαρξ, Λένιν, Τρότσκι, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Έμα Γκόλντμαν, Εμιλιάνο Ζαπάτα, Τσε και άλλοι πολλοί προέρχονταν από μεσαία κοινωνικά στρώματα. Μόνο o αναρχικός ήρωας του ισπανικού εμφυλίου Μποναβεντούρα Ντουρούτι ήταν, θυμάμαι, κανονικός εργάτης. Δεν βάζω, φυσικά, τον Ρωμανό στο ίδιο επίπεδο, αλλά να μη λέμε χαζά.
12.
Γιατί αυτοί οι γονείς, με την αξιοπρεπέστατη στάση τους όλο αυτό το διάστημα, τη συμπαράσταση και τον απόλυτο σεβασμό που έδειξαν στη θέληση του γιού τους, με όλη την πίκρα και την αγωνία τους, άξιζαν με το παραπάνω να τον κερδίσουν ζωντανό. Όπως άλλωστε και οι γιατροί που τον φρόντιζαν, αφήνοντας εκείνον και μόνο να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
13.
Γιατί η «ανάσα ελευθερίας» που γύρεψε – και για τον ίδιο, άλλωστε, ήταν το ουσιαστικό ζητούμενο – ίσως τον βοηθήσει να δει μερικά πράγματα καθαρότερα. Πως όσο κι αν σε πνίγουν η οργή, το δίκιο κι ο πόνος, δεν αξίζει να μακελέψεις και να μακελευτείς κυνηγώντας τη χίμαιρα του σύγχρονου «ένοπλου». Που παρά την τόση μυθοποίησή του και τις ζωές που στοίχισε, δεν προώθησε απολύτως καμία κοινωνική αλλαγή. Αντίθετα, έβγαλε στην παρανομία και κατέστρεψε χιλιάδες ανθρώπους που θα μπορούσαν πολλά να είχαν προσφέρει στον αγώνα για έναν δικαιότερο κόσμο, υπονόμευσε μαζικά κινήματα, ενίσχυσε την κρατική καταστολή – αν η ιστορική μαρτυρία για το γερμανικό αντάρτικο πόλης ή το ιταλικό «θερμό φθινόπωρο» του '77 και ό,τι ακολούθησε δεν αρκεί, ας εντρυφήσει κανείς ψύχραιμα στην ως τώρα «ελληνική εμπειρία». Αυτά ξέρω, αυτά λέω. Καλή λευτεριά, Νίκο.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
η ένοπλη ληστεία είναι λοιπόν παρανομία, όχι έγκλημα..πώς λέμε παράνομη στάθμευση, παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη...
να στε καλά μας εξασφαλίσατε το γέλιο και σήμερα!!
Όμως για το 1 δε μπορώ να μη σχολιάσω διότι πρόκειται για ενα σύνθημα ανευ ουσίας "παρανόμησε, δεν εγκλημάτισε..." Τί εννοέιτε ακριβώς; Τί είναι η παρανομία και τί το έγκλημα. Για το ποινικό δίκαιο η ληστεία είναι εγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και υπάρχουν και άλλα, εγκλήματα κατά της τιμής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας κτλ. Εσείς προφανώς με το "δεν εγκλημάτισε" αναφέρεστε υποθέτω στην ανθρωποκτονία. Δηλαδή ούτε το βιαστή, θεωρείτε εγκληματία, ούτε τον παιδεραστή, ούτε τον απαγωγέα;;;Μόνο τον ανθρωποκτόνο; Λυπάμαι αν σας χαλάω το σύνθημα....
14.Για να γίνει το αναγκαίο crash test των MME στην μεταβατική περίοδο που βιώνουμε.
Εντάξει, όλα καλά, όλα σαν άλλοτε. :-) [/sarcasm]
http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%B9
Μπορεί να είμαι αφελής αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να είναι οκ με τον Λαυρεντιάδη και να έχει απωθημένα συγκεκριμένα με το Ρωμανό (πέραν της κριτικής για τις πράξεις του). Οι λογικές φωνές θέλουν και τους δύο μέσα. Αδυνατώ όμως να καταλάβω την αντιπαράθεση-εξίσωση των δύο ειδών εγκλημάτων, και το λέω επειδή χρησιμοποιείται πολύ ως επιχείρημα. Ναι, προφανώς και ο Λαυρεντιάδης και ο Τσοχατζόπουλος και άλλοι πολλοί μπορεί να τυγχάνουν ευνοικής συμπεριφοράς και προφανώς είναι εξοργιστικό να κυκλοφορούν ελεύθεροι (δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες των υποθέσεών τους πχ αν είναι έξω με εγγύηση κλπ.). Αφενός όμως, άτομα σε θέσεις με τόση ισχύ μπορούν να συνεχίσουν βρωμοδουλειές και όντας μέσα στη φυλακή, αφετέρου και να πάρουν μια άδεια τι θα κάνουν; Θα κλέψουν περισσότερα λεφτά στις 10 μέρες; Τα λεφτά που έχει στείλει κάποιος στην Ελβετία ή που έχει βγάλει σε offshore εταιρίες μπορούν να δεσμευτούν (ξανά, θέλω να πιστεύω), αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Αν ο Ρωμανός όμως κάνει άλλη μια ληστεία (εφόσον όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει τον αγώνα του) και κάποιος άνθρωπος σκοτωθεί έστω και ως παράπλευρη απώλεια , τότε αυτός ο άνθρωπος δεν επιστρέφει με τίποτα. Όσο βαριά και να είναι τα εγκλήματα των παραπάνω, η μη αναστρεψιμότητα των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων των πράξεων του Ρωμανού είναι αυτή που στα μάτια μου (και ίσως και άλλων) δίνει άλλη βαρύτητα και του στερούσε την άδεια μέχρι τώρα.
Αυτό με τον Λαυρεντιάδη το έχω δει και αλλού σαν επιχείρημα. Ποιός είναι όμως περισσότερο ανακόλουθος; Αυτός που και στο Ρωμανό και στο Λαυρεντιάδη έκατσε σπίτι του; Ή αυτός που έκαψε την Αθήνα για το Ρωμανό και δεν έκανε τίποτα για τον Λαυρεντιάδη;
Αλλά και σε επίπεδο σχολίων να το πάρεις, το θέμα Ρωμανού σε μια βδομάδα είχε όσα -καταδικαστικά- σχόλια ΔΕΝ έχουν η Siemens (6 χρόνια), ο Λαυρεντιάδης, η Energa, η τροπολογία/σώσιμο πρώην υπουργού από κατηγορίες για χρηματισμό, λίστα Λαγκάρντ κ.α.
Δεν καταλαβαίνω όμως τι ζητάτε, να πάρει ο αναρχικός χώρος πάνω του το κίνημα κατά οποιασδήποτε αδικίας στην χώρα;
Μα αν το κάνει αυτό, θα πείτε ότι καίνε την Αθήνα κάτι αναρχοάπλυτοι.. και πρέπει να ψηφίσουμε νόμους καταστολής τους. . .
Άσε που δεν την κάψανε, μύριζε όμως βενζίνη, αν πέθαινε ο Ρωμανός, δεν θα χρειαζόταν ούτε ένας ασφαλίτης να βοηθήσει στο κάψιμο.
Μιας και το θέτεις όμως, αν γινόταν πορεία κατά της διαφθοράς, αυθαίρετης βίας του κράτους κτλ, θα κατέβαινες;
Μα τι λέω, έχουν γίνει πολλές. . . κάποιοι δεν έκατσαν σε καμία από τις δυο περιπτώσεις σπίτι τους, ούτε στην διαφθορά γενικότερα (και ας μην έγινε συγκεκριμένα κατά του Λαυρεντιάδη), ούτε στο θέμα Ρωμανού.
Α.. και MadMax, δεν είναι το ίδιο εύκολο να κάνεις τις μπίζνες σου από μέσα... όταν εκκρεμεί η δίκη σου και σε αφήνουν ελεύθερο μέχρι τότε, έχεις όλη την άνεση να απειλήσεις μάρτυρες και τις οικογένειες τους.
ή έχεις την άνεση να καλύψεις πράγματα κτλ...
Γίνεται και από μέσα... αλλά πολύ πιο δύσκολα.
Δεν είναι απλά εξοργιστικό λοιπόν, είναι επικίνδυνο, πρόσφατα δε, συνδέθηκε ένα αιματηρό έγκλημα με έναν από τα αστέρια που είναι έξω.. και δεν ήταν καν παράπλευρη απώλεια, ήταν ο στόχος.
•πλήρη καταστροφή των άνω άκρων του και του αξονικού σκελετού του, με συνέπεια να είναι πλέον αδύνατον να ορθοστατήσει και να περπατήσει
•προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του από λοιμώξεις, ακόμη κι αν εισαχθεί σε νοσοκομείο ή κλινική.
και χρειαζότανε ειδικά αποστειρομένος χώρος για να αντιμετωπιστή η κατάσταση της υγείας του.
Αλλά τι λέω τώρα, όπως υπάρχει επιλεκτική μνήμη στα μυαλιά των αριστερών, έτσι έχουμε και επιλεκτική διάκρηση σε αυτούς που έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και όχι, ή μήπως κάνω λάθος; Διότι για τον Ξηρό φώναζαν διάφοροι να βγεί λόγω προβλημάτων υγείας αλλά οι ίδιοι επιλέγουν να παραβλέψουν τα αντίστοιχα προβλήματα υγείας του Λαυρεντιάδη.
Ο Λαυρεντιάδης απ' όσο ξέρω, δεν βγήκε στο έτσι, βγήκε με εγγύηση 500000 ευρώ και είναι ακόμα υπόδικος. Καμία σχέση δηλαδή με την υπόθεση Ρωμανού στην οποία είχε ήδη υπάρξει δίκη και καταδίκη. Το αν θα έπρεπε να γίνει αυτό ή όχι δεν το ξέρω. Καλώς ή κακώς κάποια δόση υποκειμενικότητας όσον αφορά δικαστικές αποφάσεις υπάρχει, οπότε λάθη θα γίνουν αναπόφευκτα. Προσωπικά όμως ομολογώ πως δεν έχω νομικές γνώσεις ούτε έχω διαβάσει τη δικογραφία της υπόθεσης Λαυρεντιάδη. Πιστεύεις ότι έχουν όλοι όσοι βγάζουν τελεσίγραφα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά; Το νομικό σύστημα έχει χίλια-δύο στραβά-ειδικά στην Ελλάδα-αλλά αν το αποδεχόμαστε, τότε θα παίξουμε με τους κανόνες του. Αν δεν μας αρέσει, το ίδιο το σύστημα μας δίνει τρόπους-νόμιμους τρόπους- για να το αλλάξουμε. Αν δεν το αποδεχόμαστε καθόλου είναι εντελώς άλλη συζήτηση.
Όσον αφορά τα σχόλια που ανέφερες, οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν συγκεντρώσει σχόλια πιστεύω γιατί πολύ απλά δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα.
Αν εκδικαστούν όμως, βγει καταδικαστική απόφαση για τους υπόδικους, και μετά αλλάξει ο νόμος για να πέσουν στα μαλακά, τότε όντως θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν από όλες τις πλευρές.
Για τους άλλους δεν ξέρω, εγώ προσωπικά δεν θέλω να αναλάβει ο αναρχικός χώρος το κίνημα κατά οποιασδήποτε αδικίας. Άλλωστε πάλι η αντιστοιχία που κάνεις δεν ξέρω κατά πόσο είναι θεμιτή. Ούτε στην περίπτωση του Ρωμανού υπήρξαν
αντιδράσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον (των φυλακισμένων), αλλιώς θα είχαν γίνει καιρό τώρα που παραβιάζονται κατά συρροή τα δικαιώματά τους. Μια αντίστοιχη περίπτωση θα ήταν πχ. να απελευθερωνόταν ή να τύγχανε πολύ ελαφριάς
ποινής ένα άτομο σαν τον Τσοχατζόπουλο. Αλλά εκεί ο αναρχικός χώρος δεν θα αντιδρούσε καθόλου (φαντάζομαι) γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύει/δέχεται το κράτος, τους κανόνες και τις ποινές του(παρα μόνο όταν πλήττουν κάποιον "δικό του";;).
Αυτή η επιλεκτικότητα αντίδρασης νομίζω
ότι είναι που ενοχλεί πολλούς και απαξιώνει τον αναρχικό χώρο καθώς και (δυστυχώς) κάποια από τα δίκαια αιτήματά του, καθώς τα θεωρεί ευκαιριακά και χωρίς συνέπεια ως προς το καλό ενός ευνομούμενου συνόλου. Καλώς η κακώς, κάποιοι πολίτες
έχουν εναποθέσει την κρίση και την καταδίκη εγκλημάτων στο νομικό και εκτελεστικό σύστημα το οποίο έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία, ως τον αρμόδιο φορέα για αυτές τις υποθέσεις. Δε λέω προφανώς ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος, κρίση και
αλλαγή του ίδιου του συστήματος, αλλά και αυτή πρέπει να γίνεται νομίζω με βάση κάποιους κανόνες και όχι ώς αποτέλεσμα εκβιασμού (είτε το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό είτε όχι).
Και τέλος για να απαντήσω στον φίλο Toolio, η συνέπεια μπορεί να μην είναι ιδεολογία, αλλά είναι σίγουρα σημαντική αρετή και ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς επιτρέπει να προβλέπουμε καταστάσεις, αντιδράσεις και χειρισμούς.
Όλη η κοινωνία και η συμβίωση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών αντιλήψεων βασίζεται στην πίστη ότι κάποια πράγματα και κάποιοι κανόνες θα λειτουργούν όπως έχει αποφασιστεί να λειτουργούν.
Αν αυτή η πίστη έχει χαθεί παντελώς, τότε δεν έχει καν νόημα να προσπαθούμε να βελτιώσουμε το οτιδήποτε.
Να σας επισημάνω επίσης με πόση αυστηρότητα άκουσα να μιλούν γι'αυτόν "αυθεντικοί αγωνιστές" και "φύλακες των θέσφατων του αναρχισμού".
Παρ' όλο τό άκαιρο αυτής τους της κριτικής, αντικρούουν αξιόπιστα πολλά από τα γραφόμενά σας στα σημεία 2 έως 12.
Πολλαπλάσια εγκληματική δράση, εννούμε -για να το δούμε λίγο στην πράξη- και κάποιους που διακινούν τα καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων ο Ν.Ρ. κράτησε στα χέρια του, τα οποία χέρια μπορεί να μην πάτησαν την σκανδάλη, άλλα χέρια όμως την πατάνε καθημερινά.
Αν λοιπον, στο μελλον που θα εχει αρκετο χρονο ελευθεριας ο Ρωμανος, ξανακλεψει η εστω, προσπαθησει να ξανακλεψει καποια τραπεζα(παντα για καλον σκοπο), ποια ακριβως θα ειναι η αποψη του αρθρογαφου τοτε? Να τον ξαναβαλουμε στη φυλακη-μονιμα πια-η να το αφησουμε το "παιδι" γιατι ισως ξανακανει αλλη μια απεργεια πεινας?
Εκδηλώθηκαν όσοι αντιλαμβάνονται το κράτος και την κοινωνία (και στην τελική τον ίδιο τους τον εαυτό) σαν τιμωρό κι εκδικητή.
Φάνηκε κι ο κρυφός φασισμός. Αυτός που εκδηλώνεται από politicaly correct δηλώσεις υπέρ της νομιμότητας. Αυτοί που υποστηρίζουν τους νόμους ανεξάρτητα από την ηθική τους προέκταση.
Πολύ καλό κείμενο.
Ο Σωκράτης έλεγε πως μια πολιτεία πρέπει να εξοστρακίζει τους ποιητές γιατί με τους συναισθηματισμούς και τις χιμαιρές τους παρασύρουν τον κόσμο. Δεν ήταν φασίστας. Ήταν εντελώς άλλη εποχή.
@LadyNada
Φτάνει πια με τα στρατόπεδα.
Όχι, δεν είναι έτσι. Γιατί ο μόνος λόγος που ένας ωμός πολιτικός εκβιασμός οδήγησε στην εξοργιστική νομική υπαναχώρηση ολόκληρου κράτους, και ο μόνος λόγος που δημοσιεύονται "αγιογραφίες" σαν αυτή εδώ, είναι το στρατόπεδο όπου ανήκει ο νεαρός.
(Αριστοτέλης, Πολιτικά)
Δηλαδή "Δεν είναι ευνομία το να υπάρχουν σωστοί νόμοι αλλά να μην τους υπακούει κανείς. Γι’ αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι ευνομία είναι η υπακοή στους υπάρχοντες νόμους"
Έχει γεμήσει ο τόπος βουλγαράκιδες και μετά αναρωτιέστε γιατί δεν αμε μπροστά...
Φτάνει πια με τις ανοησίες.
Δεν είναι έτσι αγαπητέ/ή. Υπακούμε στους νόμους γιατί αλλιώς θα επέλεθει το χάος. Αν η πλειοψηφία των νόμων δεν μας εκφράζει και μας βρίσκει αντίθετους τότε το δείχνουμε με την ψήφο μας (επιλέγουμε άλλη πλειοψηφία για να νομοθετεί). Δεν έχουμε κανέναν Κρέωντα πάνω απο το κεφάλι μας που αποφασίζει και διατάζει. Έχουμε 300 βουλευτές (νομοθετική εξουσία - γιατί γράφτηκαν και αρλούμπες για το άν έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν) όπου βρίσκονται σε αυτό το κτήριο όπου εμείς τους στείλαμε με την ψήφο η την αποχή μας.
Υπάρχουν ξεκάθαρες προβληματικές. Και πρέπει να καθίσουμε επιτέλους να μιλήσουμε για αυτές, γιατί δεν γίνετε να φροδιαφεύγει ο μεγάλος πλούτος με ΝΟΜΙΜΕΣ διαδικασίες ενώ υπάρχει κόσμος που είναι άστεγος και πεινάει ή δεν έχει θέρμανση τον χειμώνα.
Αν αυτά για εσένα δεν είναι ξεκάθαρα ανήθικα γεγονότα, τότε δικαίως θα θεωρηθείς τομάρι και λαμόγιο.
Και φυσικά θα έχεις την υποκειμενική σου ηθική, αλλά θα δεχθείς και τις συνέπειές της. Επαναστάσεις ονομάζονται που θα έρθουν αργά ή γρήγορα νομοτελειακά για να σου πάρουν όλα αυτά τα προνόμια.
Και αντικειμενικά αν θέλεις να το δεις, δεν υπάρχουν λειτουργικές κοινωνίες με νόμους που δεν βασίζονται σε νόμους που να στέκουν ηθικά.
Άλλωστε η ηθική είναι η ρίζα των νόμων. Το να μην κλέβεις είναι πρώτα απ'όλα ανήθικο και μετά παράνομο. Όταν το να κλέβεις (να φοροδιαφεύγεις με παραθυράκια πχ) γίνεται νόμιμο υπάρχει θέμα.
Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, δεν έχω να πω τίποτε άλλο.
Σε ένα μόνο σημείο διαφωνώ σε αυτά που λες: Δεν είναι η ηθική η ρίζα των νόμων-όχι μόνο η ηθική τέλος πάντων. Έχω την εντύπωση ότι κοινωνίες λειτουργούσαν με νόμους και κανόνες πριν υπάρξει η έννοια της ηθικής, τουλάχιστον με την έννοια που την έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Άλλωστε η ίδια η έννοια και το τι περικλείει αλλάζει συχνά μέσα στην πορεία της ιστορίας. Η ρίζα των νόμων είναι το γεγονός ότι τα ανθρώπινα όντα πετυχαίνουν περισσότερα λειτουργώντας σε σύνολα και για να συνυπάρξουν ομαλά μεγάλα σύνολα, πρέπει να λειτουργούν με βάση κάποιους κανόνες. Το ότι το να μην κλέβεις είναι ανήθικο είναι ένα αυθαίρετο αξίωμα, το οποίο έχει προκύψει επειδή κανείς μας δεν θέλει να παραχωρεί κεκτημένα υλικά ή άυλα αγαθά. Αν όλοι αρχίζαμε να κλέβουμε ο ένας από τον άλλον, τότε θα ήμασταν σε ένα διαρκή πόλεμο. Εξ' ου και ορίστηκε ότι η κλοπή είναι παράνομη (= είναι αντίθετη στην ομαλή συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στο ίδιο σύνολο).
Η βασική διαφορά μεταξύ των 2 είναι ότι εκλογές γίνονται 1 φορά στα 4 χρόνια και καθορίζει τα πάντα σχεδόν στην ζωή μας, ενώ οι συνελεύσεις γίνονται πολλές κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα των 2ων δηλαδή είναι πολύ πιο αμεσα ανακλητό, από την επόμενη συνέλευση. Την οποία συνέλεευση μπορείς να την καλέσεις σαν σώμα φοιτητών αα πάσα στιγμή με την συλλογή υπογραφών.
Αν γινόντουσταν με τέτοιους όρους και οι εθνικές εκλογές, μια χαρά θα δεχόμουν τον συλλογισμό που παραθέτεις.
Με 2 λόγια, οι διαδικασίες στους συλλόγους είναι πολύ πιο άμεσες και μπορείς να τις επηρεάσεις πολύ πιο άμεσα επίσης.
Αντίθετα οι εθνικές εκλογές είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο και συζητώ καν την επιρροή των μμε που παίζουν μέσα, την αδυναμία άμεσης ανάκλησης κυβερνήσεων ακόμα κι αν την αμέσως επόμενη των εκλογών κάνουν εντελώς αντίθετα με όσα είπαν ότι θα κάνουν (σας θυμίζει τίποτα;).
Τέλος ακόμα κι έτσι όπως το θέτεις για τους νόμους και την ηθική, ο κόσμος δεν είναι αντικειμενικά εφικτό να συνεχίσει να πορεύεται με τόσες ανισότητες, με τόση βία, με τέτοια εκτεταμένη και συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντως.
Κι αυτό είναι αντικειμενικό, χωρίς καμία ηθική υπόσταση. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Period.
Στα του Ρω,ανού τώρα, γιατί ξεφύγαμε. Όταν οι νόμοι λειτουργούν τιμωρητικά και εκδικητικά, όταν όλες οι κοινωνικές επιστήμες λένε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί υπέρ ούτε του ατόμου, οπυτε της κοινωνίας, τι να πω άλλο εγώ;
Και σε κάθε περίπτωση η όλη κατάσταση δημιουργεί τους παρανομούντες. Κανένας δεν έχει καμία όρεξη να αρχίσει να τα σπάει γύρω του, πόσο μάλλον να παίρνει τα όπλα, αν δεν είναι ήδη αποδέκτης βίας χωρίς την δυνατότητα να βρει το δίκιο του.
http://www.lifo.gr/now/world/56956
Αυτό που έχει σημασία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από το εκπροσωπόν κόμμα που επέλεξε η πλειοψηφία του ισπανικού λαού ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ. Δεν μιλάμε για κάποιους δικτάτορες οι οποίοι με το έτσι θέλω πήραν την εξουσία και άρχισαν να νομοθετούν. Ο ισπανικός λαός ήξερε τι ψήφιζε όταν το ψήφιζε και αν δεν ήξερε ή δεν είχε καταλάβει, τότε απολαμβάνει αυτό που του αξίζει.
Οπότε τι γίνεται τώρα; Κάθεσαι και τρως τον νόμο τα επόμενα 4 χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται ή απλώς σαν κοινωνία τον αγνοείς και ουσιαστικά εφαρμόζεις την πολιτική ανυπακοή μέχρι την ουσιαστική κατάργησή του;
Συγνώμη, αλλά δεν θα καθόμουν να δεχτώ έναν τέτοιον νόμο. Όπως δεν θα έπρεπε να δεχτώ έναν νόμο που επιτρέπει την θανατική ποινή, έναν νόμο που καταπατά στοιχειώδεις ελευθερίες, ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα κτλ.
Κι έτσι προχωράει μπροστά η κοινωνία. Μην ξεχνάς ότι όλο το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ, ξεκίνησε και συνεχίστηκε με πολιτική ανυπακοή στους ΝΟΜΟΥΣ.
Οι υποστηρικτές της νομιμότητας είναι αυτοί που τότε θα τάσσονταν κατά των διεκδικήσεων αυτών.
Γι'αυτό λέω ότι θα πρέπει να κοιτάμε την ουσία κι όχι τους νόμους. Ώστε οι νόμοι να αλλάζουν για να εξυπηρετούν εμάς, την κοινωνία κι όχι αυτούς που τους εφαρμόζουν.
1. Η ανθρώπινη ζωή είναι πράγματι η υπέρτατη αξία. Η ζωή όλων όμως. Είτε είναι αναρχικοί, παιδεραστές, χρυσαυγίτες, μπάτσοι. Όχι μόνο η ζωή αυτών με τους οποίους εσείς συγκλίνετε ιδεολογικά. Επίσης η ανθρώπινη ζωή μπορεί να προστατευτεί και με την υποχρεωτική σίτιση. Δεν είναι απαραίτητο να αλλάζει ο νόμος για έναν κρατούμενο. Τέλος με ξεπερνάει η διάκριση μεταξύ παρανομίας και εγκλήματος. Να αναπτύξετε την πρωτοπόρα θεωρία σας και να διδάσκεται στις νομικές σχολές της χώρας, να ξεστραβωθούμε κι εμείς.
2. Δεν σταμάτησε το υποσιτισμένο σώμα «στρατούς ολόκληρους». Χρειάστηκε και η παρέμβαση κομμάτων, υστερικών βουλευτών, αλληλέγγυων που έκαιγαν, έσπαγαν, έκαναν κατάληψη, πολιτικών νεολαιών και τέλος ενός τεράστιου διαδυκτιακού όχλου που έβριζε χυδαία όποιον είχε αντίθετη άποψη.
3. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η δολοφονία Γρηγορόπουλου, η οποία δεν έμεινε ατιμώρητη, με την οικονομική κρίση και την απεργία πείνας του Ρωμανού. Επίσης δεν υπάρχουν συμπαγείς γενιές με ενιαίες αντιλήψεις, «αφυπνισμένες» και έτοιμες να ικανοποιήσουν τις επαναστατικές ονειρώξεις σας.
4. Κανείς δεν είναι αντίθετος στο να φοιτούν οι κρατούμενοι. Επίσης ποτέ δεν απαγορευόταν. Άλλο αυτό, άλλο να παρέχεται άδεια από τη φυλακή σε καταδικασμένους για κακουργήματα σχεδόν αμέσως μετά την καταδίκη τους.
5. Όσοι διαφωνούσαν με τα αιτήματα Ρωμανού δεν είναι ασυνείδητα τομάρια. Έχουν απλά άλλη άποψη από τους υποστηρικτές του.
6. Κλασσικός λαϊκισμός και επιχείρημα τύπου «ναι, αλλά δεν κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι». Επιπλέον η εξουσιαστική αγριότητα από πού προκύπτει; Καταδικάστηκε για την αυταπόδεικτη πράξη της ληστείας και αθωώθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Εάν υπήρχε αγριότητα θα καταδικαζόταν χωρίς αποδείξεις για όλα.
7. Επαναλαμβάνω: η ζωή όλων ασχέτως ιδεολογίας.
8. Τα ξέρουμε τα «αυθόρμητα κινήματα» κατ’ επάγγελμα αλληλέγγυων, που συμπαρίστανται σε όλους, αρκεί να ταυτίζονται ιδεολογικά μαζί τους. Με λίγα λόγια όσοι συμφωνούν με τα κινήματα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα.
9. Εδώ κι αν κάνετε λάθος. Περισσότερο τον ήθελαν νεκρό κάποιοι αλληλέγγυοι για να εξοικονομήσουν κι άλλον μάρτυρα, στο όνομα του οποίου θα «αγωνίζονταν» παρά οι ακροδεξιοί και οι φιλελεύθεροι, τους οποίους αυθαίρετα και δόλια ταυτίζετε.
10. Όχι δεν το εμπεδώσαμε. Το δίκαιο δεν μπορεί να απονέμεται ανάλογα με το αν έχει κάποιος το σθένος να κάνει απεργία πείνας. Εσείς το εμπεδώσατε;
11. Ο νεαρός απεργός πείνας δεν έπρεπε να απολογηθεί για τίποτα απ’ όλα αυτά. Έπρεπε να απολογηθεί για το ότι έκανε ένοπλη ληστεία. Και όχι σ’ εμάς. Στο δικαστήριο.
12. Και βέβαια τον άξιζαν ζωντανό. Αν όμως αυτό δεν συνέβαινε, θα ήταν λόγω αυτοκτονίας, άρα και ευθύνης του ίδιου.
13. Εδώ αμφιβάλλω. Η «ανάσα ελευθερίας» μάλλον θα τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, ή τουλάχιστον με λιγότερες σε σχέση με άλλους. Και αυτό γιατί δηλώνει μια συγκεκριμένη ιδεολογία.
Παράδειγμα το 1 λοιπόν:
Είναι όντως η ζωή όλων υπέρτατη αξία, δεν καταλαβαίνω την αναφορά σε παιδεραστές, χρυσαυγίτες και μπάτσους, αφού μόνο των αναρχικών τα δικαιώματα είναι κουτσουρεμένα ανά περίπτωση (χορηγήσεις αδειών σε όσους (αυτο)προσδιορίζονται αναρχικοί δεν δίνονται, αναίτια τραβολογήματα στο τμήμα, ξύλο όπως παράδειγμα οι φωτοσοπαρισμένες κτλ), οι χρυσαυγίτες πχ χαίρονταν ασυλίας από το κράτος (μέρος του οποίου είναι και οι μπάτσοι).
Να θυμηθούμε ΠΟΣΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ χάθηκαν ή τραυματίστηκαν λόγο της ανοχής/συνενοχής του κράτους με τα τάγματα εφόδου;
Η υποχρεωτική σίτιση την οποία προτάσεις, είναι ο τρόπος να απαξιώσεις την απεργίας πείνας, η οποία μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην σου γεμίζει το μάτι, να διαφωνείς, αλλά η υποχρεωτική σίτιση είναι πρακτική καταδικαστέα από τα Παγκόσμια Ιατρικά Συνέδρια (Μάλτα 1991, και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006) ως ανήθικη. Στο 1, λοιπόν βρίσκω λάθος.
Άλλο παράδειγμα βολικού συμπεράσματος στο 8, εγώ προσωπικά, εκτός από εμένα τον ίδιο, είδα πολλούς μη αναρχικούς, ακόμα και δεξιούς που υπερασπίστηκαν το αίτημα του.. καμία ιδεολογική ταύτιση δεν είχαν ούτε οι 78 του Μωραϊτη, ούτε οι 500+ δημοσιογράφοι, ούτε οι 50 σελίδες pdf καλλιτέχνες, ούτε όλοι από τους 10.000+ που ήταν στην πιο μεγάλη απ' όλες πορεία.
Εκτός αν είναι αναρχικός ο Φορτσάκης. Τότε πάσο.
Επίσης ο Ρωμανός και παρανόμησε και εγκλημάτισε..
Την επόμενη φορά που θα είσαι με το παιδί σου μέσα σε μία τράπεζα (βλ. Βελβεντό), μέσα σε ένα λεωφορείο (βλ. τα δύο λεωφορεία που πυρπόλησαν πρόσφατα) ή σε ένα πολυκατάστημα (βλ.βόμβα στο Mall) και συμβεί κάτι ανάλογο θα λες τα ίδια?
Προσέξτε, οι μόνες προϋποθέσεις στον προηγούμενο νόμο ήταν α) το εκπαιδευτικό ίδρυμα να είναι στην ίδια πόλη που κρατείται ο αιτών και β) να αιτείται σπουδές ανώτερου επιπέδου από εκείνου που ήδη έχει.
Εδώ κάποιοι σκόπιμα ή όχι επινόησαν την απαίτηση να έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής, που όμως απαιτείται για τις τακτικές άδειες και όχι για τις εκπαιδευτικές: http://tinyurl.com/mv9rq8b , για να δώσουν επίφαση νομιμότητας στη ρητορική μίσους.
Προς επιβεβαίωση, ακόμη και το σκεπτικό του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα του Ρωμανού αναφέρει: "το συμβούλιο έκανε ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων που απαιτούν για τους υπόδικους τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκιση."
Όλη η ιστορία λοιπόν ήταν εκεί, κανένα άλλο κώλυμα, και τελικά η σκληρή γραμμή τους οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση και ψήφιση τροπολογίας, γιατί βρέθηκε ένας νεαρός που όσο λάθος και να είναι για μένα οι ιδέες του είχε τα .... να τις υπερασπίσει μέχρι θανάτου.
.... Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου ή σε αυτοτελή τμήματα Γ’ τύπου δεν χορηγούνται άδειες.
Γίνανε όλοι δικηγόροι
1ον, τα καταστήματα κράτησης Γ' τύπου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έκανε απεργία πείνας (είπαμε, η εκπαίδευση ήταν η αφορμή, ο συμβολισμός), μιας και είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης που -θα- προβλέπονται
και
2ον ΔΕΝ είναι σε τύπου Γ' ο Ρωμανός.
Αφου τα διαβασες τα λογια του, τι αλλο να εξηγησω, θελει και ορκιζεται να φερει τρομο σε "αυτους". Ποιους ακριβως μισει ουτε και ο ιδιος δε θα μπορεσει να σου εξηγησει. Μπορει μια μερα να εισαι εσυ γιατι σε ειδε σαν μερος του συστηματος. Εδω στο Ηνωμενο Βασιλειο δεν μπορεις να βγεις να πεις κατι τετοιο.
Τα λόγια του τα έχω διαβάσει, πολύ πριν μπει σε απεργία πείνας, μιας και παρακολουθώ στενά το συγκεκριμένο θέμα, όπως επίσης και τις πράξεις του.
Δεν ξέρω τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα πάντως δεν υπάρχει νόμος που να ποινικοποιεί την έκφραση και πολύ σωστά, αλίμονο αν μπορούσες να βάλεις κάποιον μέσα ή να του στερήσεις κάποιο δικαίωμα επειδή είπε το οτιδήποτε.
Οταν εσεις ο ιδιος κυριε Αντωνοπουλε προφανως θεωρειτε εαυτον και νομοθετη και δικαστη, με τον δικο σας αξιακο κωδικα....
Πέραν τούτου, αναρωτιέμαι αν καν θα ασχολιόμασταν, αν ο ο απεργός πείνας ήταν γέρος, άσχημος, φτωχός και μη-αριστερός/στης.
Αυτός είναι ο επιλεκτικός ανθρωπισμός που είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές απανθρωπιάς διότι δυσφημεί τον πραγματικό ανθρωπισμό που είναι καθολικός και διότι χωρίζει τους ανθρώπους σε άξιους συμπόνοιας και ανάξιους.
Απανταχού ανθρωποφάγοι,δεν θέλω να σας ταράξω αλλά εδώ είχαμε να κάνουμε με την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής.
Δεν έχει επέλθει απόλυτη καταστροφή λοιπόν,ανθρωπιά υπήρχε και πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από όλο αυτό.
Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν πως κατάφερε το απίστευτο,να φέρει στην επιφάνεια τα πιο βαθιά συναισθήματα αλληλεγγύης επωνύμων και ανωνύμων,διανοούμενων και μη,απλών καθημερινών ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν με ομάδες,οργανώσεις,πολιτικές παρατάξεις και σκοπιμότητες.
Μπορεί ο καθένας να διαφωνεί απόλυτα με τις πράξεις του ή με την ιδεολογία που ασπάζεται,η ουσία όμως είναι αλλού.
Στην ψυχική δύναμη που έχει ένα 21χρονο παιδί να τα βάλει με όλους και με όλα και να το πάει μέχρι το τέλος,με σκοπό τη διεκδίκηση βασικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων.
Ναι αυτό είναι το σπάνιο,το δυσεύρετο,το αξιοσημείωτο,το μοναδικό της ιστορίας του.
Αρνούμαι να δεχτώ να εγκλωβιστώ στο δίλημμα να επιλέξω ανάμεσα σε παραληρούντες, λόγω και έργω, αντεξουσιαστές και αυθαιρετούντες αστυνομικούς που δέρνουν κρατουμένους και λεηλατούν περίπτερα. Δεν κέρδισε κανείς. Η υποτιθέμενη δημοκρατία έχασε για πολλοστή φορά.
ΥΓ. Και ναι, υπήρξαν φασίστες οι οποίοι αποδείχθηκαν συνεπείς στα πιστεύω τους. Ο Ντερτιλής δεν αναγνώριζε την δημοκρατία της μεταπολίτευσης και αρνούνταν να ζητήσει άδεια. Τον παρακαλούσαν στο τέλος να πάρει άδεια και δεν έκανε ποτέ αίτηση. Πέθανε στην φυλακή. Όπως αντιστοίχως υπήρξαν αναρχικοί και κομμουνιστές η οποίοι υπήρξαν συνεπείς στην ιδεολογία τους, ή αν θέλετε στο ιδεολογικό τους παραλήρημα.
http://abcnews.go.com/US/california-prison-hunger-strike-leader-convicted-murderer-alleged/story?id=19805895
Το ειπε και η Κωσταντοπουλου στη Βουλη. Αλλα, δυστυχως για το επιχειρημα σας, εχουμε χιλιαδες παραδειγματα (τζιχαντιστων κλπ) που ειναι ετοιμοι να ξεκανουν εαυτους και αλλους. Η αυτοκτονια δεν ειναι αποδειξη ηθους, ειναι αποδειξη ταραχης εν κρανιω και τιποτ'αλλο.
Εμμ είσαι λίγο άσχετος με την ιστορία. Το 1923 ο Χίτλερ όντας φυλακισμένος έκανε απεργία πείνας. Όχι ότι είναι σπουδαίο κατόρθωμα ή λόγος να τον συμπαθήσουμε, απλά το αναφέρω για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Πηγές:
http://bit.ly/1qAKifc
http://bit.ly/1urXhfv
http://www.nizkor.org/hweb/people/h/hitler-adolf/oss-papers/text/oss-sb-heinz-05.html
Αυτό με το οποίο απορώ βέβαια, πραγματικά το λέω και όχι ειρωνικά, τι ακριβώς υπερασπίζονται, τι πρεσβεύουν, σε τι πιστεύουν ακριβώς, τι μάχη θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί στις μέρες μας και για ποιο σκοπό; Χρειάζεται κάποια μάχη;
Είναι άραγε η μάχη "της μεταρρύθμισης", της σιωπής, της προσωπικής σκληρής μάχης της καθημερινότητας χωρίς κάποια παραπάνω ανάμειξη ή κάποια άλλη που αγνοώ;
Μου έκανε εντύπωση από παλιά εδώ, δεν μας ενοχλούσε ο φασισμός, αλλά οι αντιφασίστες στον Μάλαμα που δεν χτύπησαν κουδούνι, η έλλειψη πολιτικής ορθότητας είναι αυτό με το οποίο "χάνεις το δίκιο σου", ακόμα και αν αυτό σημαίνει θάνατος ή χάος, άλλωστε, με αυτήν την πολιτική ορθότητα σφάζουν στα λόγια τους, με πάρα πολύ ευγενικό τρόπο και πίσω από χαμόγελο, βγαίνει η πιο αυταρχική φωνή.
Από μένα, αν και σε κάποια σημεία διαφωνώ ή θεωρώ υπερβολλή, χίλια μπράβο για το άρθρο, χρειάζεται και ο αντίλογος στην Lifo.
1. Κατ'αρχή πολύ σωστά, η ανθρώπινη ζωή έχει απόλυτη προτεραιότητα και ορθώς δεν συνέβηκε το μοιραίο. Μέχρι εκεί όμως. Απο εκεί και μετά αν για σας δεν εγκληματεί κάποιος ο οποίος διαπράττει ληστεία με καλάσνικοφ, απαγάγει έναν αθώο και παραμένει αμετανόητος προτρέποντας τους πάντες στον ίδιο δρόμο, τότε μάλλον ανακαλύψατε κάποιον ποινικό κώδικα που εμείς αγνοούμε και καλύτερα να μην τον βρούμε και ποτέ.
3. Αν υπονοείτε ότι θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο της γενιάς του και ακόμα πιο πέρα να ταυτιστεί με τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μάλλον θα πρέπει να βγάλουμε διαβατήριο όσο είναι καιρός.
9. Στην αριστερή ερμηνεία του σύμπαντος, ως γνωστόν, οι ανθρωποφάγοι καταλαμβάνουν αποκλειστικά τον χώρο από την άκρα δεξιά μέχρι τους φιλελεύθερους. Ετσι αναρωτιέμαι αν θα σας ακούσω να λέτε τίποτα για τους άλλους ανθρωποφάγους: Εκείνους του «προοδευτικού» χώρου που προπηλακίζουν και πετροβολούν στο διαδίκτυο οποιονδήποτε τολμήσει να εκφράσει αντίθετη γνώμη με την δική τους (πχ Μαραβέγιας). Αλλά εκεί είναι «αλλο», έτσι;
10. Φασισμός a la carte: Αγαπητέ μου, φασίστας είναι οποιοσδήποτε προσπαθεί να επιβάλει την άποψη του με καλάσνικοφ η με οποιαδήποτε μορφή βίας. Από αυτή την άποψη σε τίποτα δεν υπολείπεται σε φασισμό ο Ρωμανός από τον τελευταίο κουμπουροφόρο χρυσαυγίτη. Να μας λείπουν και οι δύο.
Οσο για τον Ν.Ρωμανό, του εύχομαι ολόψυχα να ηρεμήσει, να μεταμεληθεί , να σπουδάσει και αφού εκτίσει την ποινή του να επιστρέψει λογικότερος ανάμεσα μας.
Το ξέρω πονάς σήμερα.
Σε χάλασε πολύ το θέμα του Ρωμανού.
Τα έβαλε με το Κράτος για κάτι που ο ίδιος θεώρησε άδικο και κέρδισε. Έστω και την τελευταία στιγμή. Άλλωστε το γκολ της ανατροπής μιας προδιαγεγραμμένης ήττας είναι το πιο γλυκό.
Κι ήταν όντως άδικο αφού έχει καταδικαστεί για ληστεία και μόνο για την παρτάρα του πριν από 31 μέρες καταπάτησαν τον Νόμο που οι ίδιοι συνέταξαν για τις εκπαιδευτικές άδειες. Για να τον κρατήσουν μέσα.
Εσύ μπορεί να τον θεωρείς τρομοκράτη αλλά το δικαστήριο έχει διαφορετική άποψη από εσένα. Άλλωστε ποτέ δεν πηρές στα σοβαρά κανένα τεκμήριο αθωότητας. Αντίθετα ανακάλυψες το τεκμήριο της ενοχής. Κι έχεις καταδικάσει τους πάντες που πιστεύεις ότι μπορεί να μπουν εμπόδιο στη μικρή ζωούλα σου. Ο μικροαστισμός σου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χαρακτηριστικό πάνω σου μετά τον ανίκητο εγωισμό σου.
Σόρρυ έτσι;
Και πίστευαν ότι θα καταφέρουν να κάνουν ό,τι γουστάρουν στην Κυβέρνηση αλλά τους χάλασε την μαγιονέζα ο Ρωμανός κι η αντίδραση του κόσμου.
Δεν έπεσε ο καπιταλισμός ούτε σκότωσαν το θεριό που λέγεται Κράτος. Κάθε μάχη που δίνεται δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Και οι μικρές μάχες είναι σημαντικές στον κόσμο της απάθειας.
Ήταν μια πρωτίστως προσωπική δικαίωση του Ρωμανού και μετά μια δικαίωση όσων τον στήριξαν από την οικογένεια του μέχρι τους αλληλέγγυους προς αυτόν.
Κ εκεί είναι που σπάζεσαι άσχημα.
Γιατί ξέρεις πως ποτέ δεν θα πήγαινες κόντρα στο Κράτος κι ας το σιχαίνεσαι όπως χαρακτηριστικά λες, γιατί δεν το μισείς. Αντίθετα, συμπορεύεσαι μαζί του και σε κάθε κρίση νομική ή ηθική είσαι δίπλα του φωνάζοντας με στρεψοδικίες αστείες για τήρηση της νομιμότητας που εντέχνως ξεχνάς όταν αφορά υποθέσεις όπως του Κοντομηνά, του Μηλιώνη και του Λαυρεντιάδη.
Γιατί αδελφέ μου δεν μισείς το Κράτος. Το αγαπάς το Κράτος και το θες έτσι ακριβώς όπως κατάντησε. Απρόσωπο και κτηνώδες.
Μισείς την κοινωνία.
Μισείς τον δίπλα σου, τον απέναντι σου, τα ίδια σου τα έντερα.
Μισείς την αντίδραση και την ανατροπή σε ό,τι έχεις εσύ στα κουτάκια του μυαλού σου και της τρύπιας σαν έμμενταλ ηθικής σου που προσαρμόζεις ανάλογα με τα ιδιοτελή σου συμφέροντα.
Και για το μόνο που νοιάζεσαι είναι για τον κώλο σου και πώς θα τον φυλάξεις.
Κι ας στον γαμάει καθημερινά το Κράτος.
Η δουλειά σου να γίνεται, μάστορα.
Το Αιγάλεω, ο Ολυμπιακός κι εσύ να κερδάνε κι όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε.
(Χάρης Ζάβαλος)
Μηπως τελικα εσυ εχεις ενα προβληματακι με το μισος (που σου βγαινει και με ολιγον ομοφοβικα σχολια, προσεξε το αυτο);
Και φυσικά δεν τον λυπήθηκε κανένα κράτος. Απλά έκλασε μέντες μπροστά στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που αποκτούσε και διεθνείς προεκτάσεις, και στην πιθανότητα επικείμενης εξέγερσης.
Η πλάκα είναι που με αυτή του τη νίκη, ξεσκέπασε όλη τη μπόχα των δήθεν επιχειρημάτων σας, δηλαδή των κουτοπονηριών που εφευρίσκατε όταν ο λόγος σας δεν ήταν "ψόφα βλαμμένο" και λοιπά, αλλά έψαχνε δικαιολογίες για τους μύχιους πόθους σας. Αυτή η ιστορία και η συντριπτική νίκη του Νίκου και του κομματιού της κοινωνίας που έχει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά ως σημαία του έδειξε πάρα πολλά. Γιατί βγήκε στην επιφάνεια όλος αυτός ο εσμός των χαιρέκακων κάφρων που δυστυχώς, ζουν ανάμεσά μας, και διψούν για το αίμα των φτωχών, των εργαζόμενων και των μεταναστών και ειδικά των ανθρώπων που αντιστέκονται, ειδικά αν αυτοί είναι αποστάτες της τάξης τους ή της τάξης που υπερασπίζονται (της άρχουσας). Και αυτό ήταν το μεγάλο σας θέμα με το Ρωμανό, που σας έκανε και βγήκατε από τα καβούκια σας, αφήσατε προς το παρών το Ρέμο, το Ρουβά , τη Μενεγάκη και τη Μελέτη, και πήραν φωτιά τα πληκτρολόγιά σας, εκεί που σε καμάι άλλη υπόθεση δεν λαλάγατε , εκτός και αν ήταν να υπερασπίσετε τους πλούσιους και τα λαμόγια από τον "κακό Σύριζα" τους "απεργούς" ή ξέρω γω τι άλλο.
Μα είναι δυνατόν ; Ένας γόνος της άρχουσας τάξης να έχει υιοθετήσει μία από τις ιστορικές ιδεολογίες των καταπιεσμένων (με την οπόια προσωπικά μπορεί να διαφωνώ, αλλά αυτό είναι άσχετο, από τη δική σας σχεδόν τα πάντα καλύτερα είναι) να βρίσκεται στη φυλακή προασπιζόμενος ένα βασικό δικαίωμα των φυλακισμένων, φτάνοντας μέχρις του σημείου να είναι έτοιμος να πεθάνει γι' αυτό ;
Όλη η μανία του κόσμου σας εναντίων του. Όμως τελικά δεν φτάνει το σιχτίρι και οι κατάρες απ' το πληκτρολόγιο. Η ζωή νίκησε το θάνατο. Το συντηρητικό ακροδεξιό Σαμαρικό κράτος υποχώρησε άρον άρον μπροστά στην ψυχή αυτού του τύπου
Μπράβο σου.
Δεν συμφωνώ με την άποψη σου. Άρα… είμαι νεοφιλελές, νοικοκυραίος (και χρυσαυγίτης? Το ξέχασες μήπως?).
Αναφέρεις ότι όσοι έχουμε άλλη άποψη σιχαινόμαστε όλη την κοινωνία και τα ίδια μας τα έντερα.
Ευτυχώς που υπάρχεις εσύ και με τέτοια κείμενα “αγάπης” μας αγκαλιάζεις όλους.
Ευχαριστώ
2. Η υποχρεωτική σίτιση είναι πράγματι τουλάχιστον προβληματική. Θα μπορούσα όμως να δικαιολογήσω την εφαρμογή της αν πρόκειται να σωθεί μια ζωή για τον ίδιο λόγο που θα δεχόμουν να μπουν χειροπέδες σε κάποιον που θέλει να πέσει από την ταράτσα.
3. Το ότι διαδήλωσαν και μη αναρχικοί δεν σημαίνει κάτι. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι δεν μπορούμε να απονέμουμε περισσότερα δικαιώματα σε κάποιον επειδή είναι πιο συμπαθής. Αν αναγορεύσουμε το δημόσιο αίσθημα σε κριτήριο απονομής δικαιοσύνης, τότε μόνο δικαιοσύνη δε θα έχουμε.
Πώς γίνεται κάποιος που θελει να γκρεμίσει το σύστημα από έξω να διεκδικεί οποιουδήποτε είδους "παροχές" από αυτό, όσο δίκαιες και δικαιολογημένες κι αν είναι; Διεκδικεί και αποδέχεται τα "ξεροκόμματα" ελευθερίας που του πετάνε και αρκείται σε αυτά; Μας δουλεύει;
Εάν πήγαινε το πράγμα με αυτό το "σκεπτικό" , δεν θα είχε γίνει πουθενά κοινωνικός ή εργατικός αγώνας στην ιστορία. Όλοι διεκδικουν κάτι περισσότερο από αυτό που υπάρχει, μέχρι την πλήρη δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία
Και όχι, δεν πήρε τίποτα μόνος του. Έσπασαν τη μισή Αθήνα οι αναρχικοί, και το κράτος σκέφτηκε "αν πεθάνει, δε θα μείνει τίποτα όρθιο". Και έτσι πήρε άδεια.
Στο σύστημά "μας" (φαντάζομαι δεν χρησιμοποίησες πληθυντικό ευγένιας) μόλις προσεχώρησε και ο κ. Ρωμανός.
Για μένα μόλις αναγνώρισε de facto την εξουσία του συστήματος. Ναι, αυτού που πολεμά.
Και τι έκανε ο Ρωμανός μόλις "δικαιώθηκε"; Έστειλε μια ωραιότατη επιστολή που έλεγε ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και ζήτω η αναρχία! Λέξη δεν είπε για την εκπαίδευση.
ΚΑΙ παρανόμησε ΚΑΙ εγκλημάτισε, ο νόμος το λέει, και ο νόμος είναι πάνω από σένα και εμένα. Πάλεψε τόσο "σθεναρά" το σύστημα για να ενταχθεί τελικά σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι η πλήρης αντίφαση, τι είναι;
Μόνο στην Ελλάδα χωρούν τέτοια φαινόμενα όπως αυτό του κ. Ρωμανού. Στην Ελλάδα τη φοβική, την άδικη.
Ο κ. Ρωμανός είναι ποινικός κρατούμενος και όχι πολιτικός. Διέπραξε ένοπλη ληστεία, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ούτε που διανοήθηκε όσο ήταν ελεύθερος να ασχοληθεί με την εκπαίδευση του, της οποίας το δικαίωμα να έχει τώρα, που είναι έγκλειστος, μας κούνησε σαν καρότο σε αδαείς πολίτες, που συμπεριφερθήκαμε σαν τα συμπαθή τετράποδα.
Μασήσαμε από ένα νέο άνθρωπο, αναρχικό στα πιστεύω του, δικαίωμά του αναφαίρετο, και τον θεωρήσαμε αδικημένο, καϋμένο και στερημένο. Από τι; Το υπέρτατο δικαίωμα της μόρφωσης. Μα είμαστε με τα καλά μας: Αν αυτό ήταν το ζητούμενο θα δεχόταν και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως χιλιάδες συμπολίτες μας κάνουν μέσω του Ανοικτού Πανεπιστημίου διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία γιατί δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν όταν ήταν νέοι. Και δεν είχαν μπορέσει να σπουδάσουν όταν ήταν νέοι κ. Ρωμανέ και κ. Αντωνόπουλε, υπέρμαχε των θέσεων του κ. Ρωμανού, επειδή δούλευαν ή είχαν άλλες δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Σίγουρα πάντως δεν οργάνωναν ένοπλες ληστείες ώστε να μη σπουδάσουν. Αλλά είπαμε σε αυτή τη χώρα χωρούν όλα και όλοι. Όταν το κράτος αδικεί τους πολίτες του είναι φυσικό και αυτοί με τη σειρά τους με τη βοήθεια πάντα πρόθυμων δημοσιογράφων και ιδεαλιστών πολιτικών να διαμορφώνουν γνώμη ενάντια στο κράτος που τους έχει αδικήσει, υπερασπιζόμενοι περιπτώσεις σαν του κ. Ρωμανού. Ο κ. Ρωμανός δεν είναι ήρωας γιατί δεν έκανε τίποτα ηρωΙκό.
Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το ονομά τους.
1. Γιατί το δικαίωμα της μόρφωσης ενός ποινικού κρατούμενου είναι κατώτερο από την κοινωνική ασφάλεια παγκοσμίως, αφού δεν υπάρχει κράτος που να δίνει άδειες σε κρατουμένους χωρίς risk assessment. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν εγκληματία/κακούργο , αφού το κακούργημα είναι σε κάθε περίπτωση έγκλημα και αυτός που το διαπράττει ονομάζεται κακούργος και εγκληματίας. Το δικαίωμα της ζωής του το διακινδύνευσε ο ίδιος και δεν έχει σχέση με το δικαίωμα της μόρφωσης.
2. Γιατί αποδείχθηκε ξανά ότι όποιος εκβιάζει την ελληνική πολιτεία παίρνει ό,τι θέλει.
3. Γιατί ταυτίζεται ο εκβιασμός ενός εγκληματία/κακούργου, με αγώνες υπέρ της δημοκρατίας και τα ...εργασιακά δικαιώματα (;!)
4. Γιατί για χάρη του άλλαξε η νομοθεσία, χωρίς η αλλαγή να είχε κριθεί απαραίτητη έως τότε και χωρίς να έχει ακουστεί έως τότε ανάλογο πρόβλημα με τις εκπαιδευτικές άδειες βαρυποινιτών.
5. Γιατί βρήκαν ευκαιρία να συνταχθούν πίσω από τα αιτήματά του ένα μάτσο πολιτικάντηδες και "διανοούμενοι" σε μια προσπάθειά τους να φανούν αντικομφορμιστές, ακόμα και όταν ο ίδιος από την στάση του αποδοκίμαζε την σύνταξή τους αυτή.
6. Γιατί όσοι συντάχθηκαν μαζί του, έδειξαν μια στάση υποκριτική, γιατί ενώ από την μια πλευρά δήλωναν ότι διαφωνούν με τις ιδέες του από την άλλη τις ασπάζονταν με αντι-εξουσιαστικά επιχειρήματα του αναρχικού χώρου.
7. Γιατί πράγματι μόνο στην Ελλάδα ένας εγκληματίας θα γνώριζε τέτοια ευρεία προβολή και υποστήριξη.
8. Γιατί πέρασε το μήνυμα ότι όποιος είναι διατεθειμένος να παίξει την ζωή του κορώνα γράμματα μπορεί να πετύχει ό,τι θέλει, ξεπερνώντας θεσμούς και νόμους.
9. Γιατί κάποιοι άνθρωποι προβάλλουν ως σοβαρό (;) επιχείρημα υπέρ του Ρωμανού ότι "δεν πέρασε" της άλλης πλευράς.
10. Γιατί βγήκε το "πόρισμα" ότι απεργία πείνας κάνουν μόνο οι "καλοί" και όχι οι "κακοί", επομένως, όποιος κάνει απεργία πείνας πρέπει να έχει δίκιο.
11. Γιατί αποκαλύφθηκε ότι οι μεγαλύτεροι επαναστάτες προέρχονται από την αστική τάξη (λίγο μειωτικό για την εργατική τάξη, έτσι δεν είναι;)
12. Γιατί και άλλοι έχουν γονείς με αξιοπρεπή στάση, αλλά δεν τους κάναμε τα χατήρια.
13. Γιατί η "ανάσα ελευθερίας" που γύρεψε -και για τον ίδιο άλλωστε ήταν το ουσιαστικό ζητούμενο- και πέτυχε, του έδειξε ότι έχει να κάνει με έναν αδύναμο αντίπαλο, τον ανέδειξε νικητή και επομένως δεν έχει τώρα κανέναν λόγο να δει διαφορετικά τα πράγματα.
Να ευχηθώ και εγώ "καλή λευτεριά" αφού πιθανότατα δεν θα αργήσει. Και καλές, αναίμακτες, ληστείες.