ΉΤΑΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ
της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όταν ο διάσημος σκηνοθέτης είχε την (εντελώς «λιντσιακή») έμπνευση να ξεκινήσει σε τακτική βάση αυτά τα λακωνικά μετεωρολογικά δελτία κοιτάζοντας από το παράθυρό του τον κατά κανόνα ηλιόλουστο ουρανό του Λος Άντζελες.

 

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, και στο πλαίσιο του παγκόσμιου lockdown λόγω της πανδημίας, αποφάσισε να το «ξαναπιάσει», θεωρώντας πολύ λογικά ότι μια ματιά στον καιρό (αυτό το «ωραίος καιρός σήμερα» που λέγαμε κάποτε) λειτουργεί ως ιδανικός αντιπερισπασμός στην τρέχουσα κρίση και στην έντονη αβεβαιότητα και αγωνία που αυτή έχει διασπείρει κατά μήκος του πλανήτη.

 

Στα καθημερινά αυτά βιντεάκια διάρκειας μισού λεπτού περίπου, που σκάνε στα μέρη μας κατά το βραδάκι (υπολογίστε τη διαφορά δέκα ωρών με το Λος Άντζελες), εμφανίζεται ο ίδιος καθιστός στο γραφειάκι που έχει στο εργαστήριό του, πάντα με το χαρακτηριστικά κουμπωμένο ως τον λαιμό πουκάμισό του, και κοιτάζοντας την κάμερα, ξεκινά την εκφώνηση του πιο λιτού μετεωρολογικού δελτίου στον κόσμο.

 

Λειτουργεί σαν χαλαρωτικό αλλά και ενθαρρυντικό συγχρόνως σφηνάκι διαλογισμού όταν το ακούς από τον David Lynch με την χαρακτηριστική, «στακάτη» εκφορά βαρήκοου που τον διακρίνει.

 

Προχθές, Τετάρτη, το δελτίο είχε ως εξής:

 

«Καλημέρα. Είναι 14 Μαΐου εδώ στο Λος Άντζελες, ημέρα Τετάρτη. Είναι ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό [κοιτάζει προς το παράθυρο]... πολύ ακίνητο. Καναδυό σύννεφα περνάνε αυτή τη στιγμή. Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 59 βαθμούς Φάρεναϊτ και 15 Κελσίου [ψύχρα χθες στη Νότια Καλιφόρνια, με την οποία μοιραζόμαστε υποτίθεται το ίδιο «εύκρατο, μεσογειακό» κλίμα, σήμερα πάντως ανέβηκε η θερμοκρασία και εκεί]. Να έχετε μια υπέροχη μέρα».

 

 

Κάποιες φορές –σπανίως– επιχειρεί και μια πιο γλαφυρή περιγραφή του καιρού (όπως πριν από λίγες μέρες όταν έκανε λόγο για «σιωπηλή, χρυσαφένια λιακάδα») και όταν ο ουρανός έξω από το παράθυρό του εμφανίζεται μουντός ή ομιχλώδης, σπεύδει να καθησυχάσει τους θεατές ότι «σύντομα θα διαλυθούν τα νέφη και θα έχουμε και πάλι ηλιοφάνεια και θερμοκρασία πάνω από 70 βαθμούς (22 Κελσίου)».

 

Δεν πρόκειται παρά για ένα τηλεγραφικό δελτίο καιρού απογυμνωμένο στα πιο βασικά του συστατικά. Λειτουργεί όμως σαν χαλαρωτικό αλλά και ενθαρρυντικό συγχρόνως σφηνάκι διαλογισμού όταν το ακούς από τον David Lynch με την χαρακτηριστική, «στακάτη» εκφορά βαρήκοου που τον διακρίνει. Πολύ θα ήθελα να τον δω και να τον ακούσω να λέει και το «δελτίο για τους αγρότες», αλλά κι αυτό αρκετό είναι και πολύ καθησυχαστικό μάλιστα. Όλα είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό όπως ήταν και πριν.

 

Ωπ, μόλις έσκασε το νέο δελτίο...