ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Τα δεδομένα από την Νότια Αφρική είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τη Μισέλ Γκρουμ του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD).

 

Η παραλλαγή Όμικρον έχει καταστεί το κύριο στέλεχος των λοιμώξεων, η δε άνοδος των κρουσμάτων του είναι εκθετική.

 

Τα κρούσματα πέρασαν από 300 την ημέρα στα 1.000 την προηγούμενη βδομάδα. Χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 8.561 κρούσματα, ενώ προχθές 4.400 και τη Δευτέρα 2.300.

 

Από αυτά το 74% οφείλονται στη νέα παραλλαγή Όμικρον.

 

Αφού πρώτα διαδόθηκε σε άτομα ηλικίας 10-29, πολλά εκ των οποίων γιόρταζαν το τέλος της σχολικής χρονιάς, τώρα «ξεκίνησε να μεταδίδεται σε μεγαλύτερες ηλικίες», δήλωσε η Γκρουμ.

 

Πηγή: NDTV, The Guardian, APnews

 

εμβόλιο
Εκθετική αύξηση των λοιμώξεων στη Νότια Αφρική εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

 

• • •

 

ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Χθες, η Ιαπωνία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μην κάνουν κρατήσεις μέχρι τέλος Δεκεμβρίου σε όλες τις πτήσεις προς τη χώρα ως προφύλαξη απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

 

Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι αποσύρει το αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρείες, μετά τη σκληρή κριτική εντός και εκτός της χώρας ότι το μέτρο είναι υπερβολικά αυστηρό.

 

Η Ιαπωνία έχει εντοπίσει δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.

 

Σφάλματα ασφαλώς όλοι κάνουν, αλλά αυτή η υπεραντίδραση μάλλον υποδηλώνει αμηχανία διαχείρισης της πανδημίας παρά συνετή πολιτική.

 

αεροδρόμιο
Μέσα σε μια μέρα ακυρώθηκε το αίτημα της Ιαπωνίας προς τις αεροπορικές εταιρείες να μην κάνουν κρατήσεις μέχρι τέλος Δεκεμβρίου σε όλες τις πτήσεις προς τη χώρα.

 

• • •

 

ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑΣ, ΚΛΟΟΥΝ, ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;

Οι σχέσεις μεταξύ του Εμ. Μακρόν και του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. 

 

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τζόνσον δημοσίως να σοβαρευτεί

 

Το χθεσινό Canard Enchainé αποκαλύπτει σκληρές εκφράσεις που ο Μακρόν διατύπωσε για τον Τζόνσον σε στενό κύκλο στο Ζάγκρεμπ.

 

Ενώ οι συνομιλίες μαζί του κυλάνε ομαλά, μετά ο Μπότζο πετάει κάτι με «άκομψο» τρόπο, είπε ο Μακρόν. «Πάντοτε είναι το ίδιο τσίρκο», ο ίδιος «μπουμπούνας», που συνεχώς «δικαιολογείται ότι τα κάνει για να διαχειριστεί την κοινή γνώμη στη χώρα του».

 

Το συμπέρασμά του: «Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις να ηγείται ένας κλόουν σε μια μεγάλη χώρα, με την οποία θα μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα».

 

«Κλόουν, μπουμπούνας ή και τα δύο;», αναρωτιέται η εφημερίδα.

 

Πηγή: Le Canard Enchainé

 

μακρόν τζόνσον
Ο Εμ. Μακρόν χαρακτήρισε «κλόουν» και «μπουμπούνα» τον Μπόρις Τζόνσον.

 

• • •

 

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Ο Ισραηλινός καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Γιτζάκ Μέλαμεντ, ανήκει στους κορυφαίους σύγχρονους μελετητές του σπουδαίου φιλοσόφου Μπαρούχ Σπινόζα (1632 –1677).

 

Δυστυχώς για τον Μέλαμεντ, αυτό είναι μέγα αμάρτημα κατά τον επικεφαλής της σεφαραδίτικης κοινότητας του Άμστερνταμ, ραβίνο Τζότζεφ Σερφάτι.

 

Από τους θεμελιωτές του ορθολογισμού και του Διαφωτισμού, ο εβραίος Σπινόζα αφορίστηκε «με τη βοήθεια του Θεού» από τους Εβραίους του Άμστερνταμ το 1656 ως αιρετικός. 

 

Ο Μέλαμεντ ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τη Συναγωγή και τη βιβλιοθήκη της κοινότητας για τις ανάγκες μιας κινηματογραφικής ταινίας.

 

Ο ραβίνος απέρριψε το αίτημα, επειδή αφενός η καταδίκη του Σπινόζα ισχύει στο διηνεκές και αφετέρου o Μέλαμεντ αφιέρωσε τη ζωή του «στη μελέτη των απαγορευμένων έργων του Σπινόζα και στην ανάπτυξη των ιδεών του». Ως εκ τούτου, τον κήρυξε persona non grata στην πορτογαλική συναγωγή.

 

Στο επόμενο τουίτ, η επιστολή του Σερφάτι προς τον καθηγητή Μέλαμεντ.

 

 

• • •

 

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΡΗΣ ΜΑΡΙΑΣ-ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑΣ

Ένα πορτραίτο της νεαρής Μαρίας-Αντουανέτας αγοράστηκε σε δημοπρασία πριν από μερικές μέρες από το ανάκτορο των Βερσαλλιών, στις συλλογές του οποίου θα προστεθεί.

 

Το «Πορτραίτο της διαδόχου της Γαλλίας, Μαρίας-Αντουανέτας της Λορένης-Αψβούργου (1755-1793)», που παρουσιάζει τη Μαρία-Αντουανέτα σε ηλικία 16 ετών, ανακαλύφθηκε ύστερα από 100 χρόνια στη συλλογή ιδιώτη. 

 

Διόλου αγαπητή στην εποχή της, η πρώην βασίλισσα της Γαλλίας ασκεί μεγάλη γοητεία μέχρι τις μέρες μας, εξαιτίας εν μέρει της αξιοπρέπειας με την οποία αντιμετώπισε τη φυλάκισή της και τη λαιμητόμο, κυρίως όμως ως εκπρόσωπος της γαλλικής πολυτέλειας. Στις αρχές Νοεμβρίου, δύο μπρασελέ της, με πολλά διαμάντια και πολλή ιστορία πάνω τους, πουλήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ.  

 

Πηγή: Connaissance des arts

 

Μαρία-Αντουανέτα
Το πορτραίτο της Μαρίας-Αντουανέτας σε ηλικία 16 ετών, όταν ήταν διάδοχος της Γαλλίας.

 

• • •

 

Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ

Εκτός των άλλων, ο Γούντι Άλεν — χρόνια του πολλά, έκλεισε χθες τα 86 — είναι φοβερός στη θεωρία πιθανοτήτων. Το παρακάτω είναι ένα από τα σπουδαία θεωρήματά του...

 

Η αμφισεξουαλικότητα πάραυτα διπλασιάζει τις πιθανότητες σας για σχέση το σαββατόβραδο.