Μια συντηρητική δύναμη

doctors Facebook Twitter
Κατά τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από την αρχή της πανδημίας τουλάχιστον 115.000 υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους στον πλανήτη, και πολλοί αισθάνονταν «απογοητευμένοι, αβοήθητοι και απροστάτευτοι».
0

ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Ουδείς εξεπλάγη από τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας. Από τη στιγμή που αντέδρασαν ΗΠΑ και ΕΕ ήταν αναπόφευκτη η καταδίκη τού παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, από την οποία γλύτωσαν οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, κ.ά., επειδή δεν άνοιξαν το στόμα τους. 

[Οι επόμενες σκέψεις είναι από ένα πολύ παλιό κείμενό μου.]

Πρόκειται για ελληνική πατέντα. Σε ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης, ανοικτών συνόρων, δημοκρατίας και μέσο επίπεδο ζωής που μόνο μονομανείς ταυτίζουν με όσα περιέγραψε ο Ντίκενς, το ΚΚΕ νομίζει πως βρισκόμαστε τουλάχιστον στον (τριτοδιεθνιστικό) μεσοπόλεμο. 

Είναι άνευ σημασίας αν η πραγματικότητα δεν εννοεί να υποκύψει στον θεωρητικό και πολιτικό λόγο του. Θεραπεία υπάρχει: η ρητορεία του «μαρτυρίου» και της «θυσίας», της «ανυπακοής» και της «αντίστασης». Τώρα, αν αυτά είχαν νόημα σε εποχές διωγμών και καταπίεσης είναι παντελώς αδιάφορο. Τι κι αν τα ξερονήσια μετατράπηκαν σε «τουριστικούς προορισμούς», τι κι αν γίνονται επισκέψεις στην Ασφάλεια για έκδοση ταυτότητας και όχι «δι΄ υπόθεσιν σας». 

Φτάνει να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε με τη λογική του «ως εάν». «Ως εάν» να μας καταδιώκουν, «ως εάν» να μας τρέμει το κεφάλαιο. Παράλληλα, το κόμμα έχει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους σε διοικήσεις και (ασφαλώς, ασφαλώς) τις κρατικές επιχορηγήσεις του. «Ως εάν» ανατροπείς του συστήματος, εντός ενός καλά οργανωμένου συστήματος προσωπικής καριέρας και αυτοαναπαραγωγής του κόμματος. 

Το «ως εάν» βεβαίως είναι περιορισμένης εμβέλειας. Το ΚΚΕ σε συνέδριο του καθαγίασε τον Στάλιν. Γράφτηκαν μερικά σχόλια, λίγοι ειρωνεύθηκαν και ελάχιστοι θύμωσαν. Οι περισσότεροι πάντως δεν το πήραν στα σοβαρά, αντιμετωπίζοντάς το με την εντελώς απαξιωτική αντίληψη του «δεν βαριέσαι, ας πιστεύουν ό,τι θέλουν».

Κοινοβουλευτικό με ολίγη επαναστατική γυμναστική όταν δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις, απολύτως προβλέψιμο σε λόγια και έργα, με αναφορές σε έναν μαρξισμό-λενινισμό για τα μπάζα, δεν θυμάμαι πότε και αν διατύπωσε μια ουσιαστική, θετική πρόταση για τη χώρα. Μια μονότονη άρνηση, τα αιώνια μονοπώλια και φυσικά η προοπτική μιας νέας κοινωνίας στη μετά θάνατον ζωή.

Τούτων και άλλων δοθέντων, πολλοί υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ αποτελεί βαρίδι και θα πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Μονόπλευρη άποψη, άρα εσφαλμένη. Εντελώς συντηρητικό σε όλες τις εκφάνσεις του, το ΚΚΕ λειτουργεί σταθεροποιητικά, καναλιζάροντας ριζοσπαστικοποιημένους πολίτες σε μια κουλτούρα πειθαρχίας, οργανωμένης δράσης και άρνησης των αλλαγών. 

Μετά την Εκκλησία, είναι η πιο σημαντική συντηρητική δύναμη στη χώρα. Φυσικά, υπάρχει συντηρητισμός και συντηρητισμός. Αλλά, μπορεί κανείς να φανταστεί συγκροτημένη κοινωνία αποτελούμενη μόνο από «προοδευτικές» δυνάμεις; Ή, για να το πω διαφορετικά, κάθε χώρα έχει τους συντηρητικούς που της αξίζουν.

• • •

ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ

Ένα νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους Τεξανούς να μεταφέρουν όπλα χωρίς άδεια, και τον έλεγχο και την απαραίτητη εκπαίδευση, πέρασε από τους τοπικούς γερουσιαστές και αναμένεται πλέον, η επικύρωση του κυβερνήτη, Greg Abbott. Μετά την επικύρωση, το Τέξας θα γίνει η 21η πολιτεία και η πιο πυκνοκατοικημένη στις ΗΠΑ, που θα έχει και δια νόμου κάποιας μορφής οπλοφορία χωρίς άδεια.

Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξαν τουλάχιστον 12 μαζικοί πυροβολισμοί, 11 θάνατοι και 69 τραυματισμοί. Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Gun Violence Archive, το 2021 είναι η δεύτερη σε κατάταξη χρονιά στην οποία υπήρξαν 60 μαζικοί πυροβολισμοί τον Μάιο, και 229 από την αρχή του έτους. Συνολικά και από κάθε αιτία, έχασαν τη ζωή τους 17.248 άτομα από την 1η Ιανουαρίου.

Η απάντηση των υπέρμαχων της οπλοφορίας είναι γνωστή. Στους επόμενους μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολείο, θα καλέσουν όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την ψυχή των αδικοχαμένων παιδιών, και να ζητήσουν από τον Θεό να απαλύνει τον πόνο των γονιών τους.

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακό υπήρξαν τουλάχιστον 12 μαζικοί πυροβολισμοί, 11 θάνατοι και 69 τραυματισμοί στις ΗΠΑ.

• • •

ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο οδηγός ενός ιαπωνικού Shinkansen (τρένο υψηλής ταχύτητας) απουσίασε τρία λεπτά από τη θέση του για να πάει στην τουαλέτα. Ανέθεσε τον έλεγχο στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, ενώ το τρένο με 160 επιβάτες κινούνταν με ταχύτητα 150 χιλιόμετρα/ώρα.

Τίποτα δεν θα συνέβαινε, αλλά για κακή του τύχη το Shinkansen είχε ένα λεπτό καθυστέρηση, που φυσικά την εντόπισε το σύστημα ελέγχου, και εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε ανάκριση. 

Δεδομένου ότι οι Ιάπωνες δεν αστειεύονται με την ακρίβεια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε στον δύσμοιρο οδηγό καλά ξεμπερδέματα.

Shinkansen Facebook Twitter
Τα ιαπωνικά τρένα υψηλής ταχύτητας, Shinkansen, ελέγχονται στενά από ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.

• • •

ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο και μάλιστα τραυματικό από το να αποδεχτεί κανείς τη μεγάλη ανατροπή του κόσμου και τους μετασχηματισμούς της Γαλλίας».

[...]

Υπάρχει, όμως, ένας άλλος παράγοντας — αποφασιστικός αυτός — που πιστεύω ότι επιβάλλεται και που μοιάζει να διαφεύγει από τους πιο προσεκτικούς συναδέλφους μου, δηλαδή ότι δεν ζούμε πλέον στον ίδιο κόσμο. [...] Εφεξής, ζούμε στην απόλυτη μοναρχία της τέχνης του συμβιβασμού. [...] Το καινούργιο είναι τεράστιο. Πρόκειται, όταν χρειάζεται να αποφασιστεί κάποιο μέτρο, να μην υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να μάθουμε αν είναι δεξιό ή αριστερό, αλλά να μάθουμε, στον βαθμό που φαίνεται αναγκαίο, αν είναι εφαρμόσιμο ή όχι».

Ζαν Ντανιέλ (1920 – 2020), L'OBS, 23.05.2017

• • •

Ο ΜΠΑΞΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟΥ ΄68

Από όλα είχε ο μπαξές του Μάη του ΄68. Πολύ αναρχισμό, Μάο και Τρότσκι, λιγότερο Λένιν και ακόμη λιγότερο Χριστό.

λενιν μαο Facebook Twitter
Αριστερά ο Λένιν, δεξιά ο Μάο και στη μέση το σύνθημα «Ο Χριστός ο μόνος επαναστάτης».

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ