ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Mεγάλη πολιτική ανατροπή στη Χιλή

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Ο Παλαιστίνιος Taisir έχασε 21 μέλη της οικογένειάς του την τελευταία εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών: από ένα βρέφος 6 μηνών μέχρι έναν 90χρονο. Μόνος επιζών στα δύο νοικοκυριά είναι ο 10χρονος Aziz al-Qoalak. (Φωτογραφία από τουίτ του Ammar Campa-Najjar, υποψηφίου των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο και ανεψιού του Taisir)
0

Η ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ (;)

Το 2011 παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, και ύστερα από δύο χρόνια η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Ανέτε Σαβάν, αμφότεροι συντηρητικοί πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή στη διδακτορική τους διατριβή. Το κακό για τους Χριστιανοδημοκράτες λίγο έλειψε να τριτώσει το 2015 για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη γλύτωσε παρά τρίχα.

Χθες ήταν η σειρά να παραιτηθεί η 43χρονη δημοφιλής υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των σοσιαλδημοκρατών (SPD). Η Γκίφεϊ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2019, όταν η συνεργατική πλατφόρμα VroniPlag Wiki την κατηγόρησε ότι στη διδακτορική της διατριβή, που υποστήριξε το 2010 στις πολιτικές επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είχε καταφύγει, σε τουλάχιστον 49 σελίδες από τις 265 του πονήματός της, στην παγκοίνως αγαπητή μέθοδο του copy-paste.

Συμπέρασμα: η λογοκλοπή είναι και υπερκομματικό και διεθνές φαινόμενο. Είναι, πάντως, παρήγορο ότι υπάρχουν σοβαρές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, δίχως να διστάζουν μπροστά σε τίτλους και εξουσία. 

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές. Είμαστε τόσο εθισμένοι στη λογοκλοπή, ώστε μας φαίνεται μηδαμινής σημασίας. Μπορείς να αντιγράψεις ολόκληρο ποίημα ή και μυθιστόρημα, σωρεία παραγράφων από μελέτη, και να θεωρείς ότι δεν τρέχει τίποτα. Και φυσικά μπορείς να κατακεραυνώνεις κάποιον που έκλεψε μια κονσέρβα. Αν, μάλιστα, ξεπατίκωσες μια-δυο σελίδες από άλλους, τόσο πιο βροντερή θα είναι η παρέμβασή σου προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη. Θα είσαι ήσυχος και με τη συνείδησή σου: για καλό σκοπό έκλεψες. 

Φραντσίσκα Γκίφεϊ Facebook Twitter
Η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, παραιτήθηκε εξαιτίας της λογοκλοπής στη διδακτορική της διατριβή.

• • •

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Είτε μετρήσουμε χώρες είτε ανθρώπους στους δρόμους, το 2019 υπήρξε η χρονιά των μεγάλων αναταραχών: Χονγκ Κονγκ, Αλγερία, Χιλή, Λίβανος, Γαλλία, Κολομβία, Καταλονία, Σουδάν, Ολλανδία, Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Αϊτή, κ.ά. 

Άλλες από αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις πέτυχαν τον σκοπό τους (Σουδάν) και άλλες απέτυχαν πλήρως (Λίβανος).

Στη Χιλή, επίσης, επήλθε σημαντική αλλαγή στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για τη Συντακτική Βουλή.

Η χιλιανή δεξιά, ενωμένη υπό τον Πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπέστη μεγάλη ήττα. Στόχος της ήταν να εκλέξει τουλάχιστον το 30% από τους 155 αντιπροσώπους στη Βουλή, ώστε να μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές. Τελικά, συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό, και ο Πινιέρα αναγνώρισε την ήττα του.

Η μετριοπαθής και η ριζοσπαστική αριστερά εξέλεξαν πολλούς αντιπροσώπους, αλλά είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εξελέγησαν μαζικά. Τούτων δοθέντων, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες στους επόμενους εννιά μήνες, διάστημα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η συντακτική διαδικασία.  

Υπάρχει μια παγκόσμια πρώτη. Αυτή η Βουλή πρέπει να έχει αυστηρά τον ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών, και αρκετές γυναίκες πρέπει να παραιτηθούν, διότι ο αριθμός τους υπερβαίνει αυτόν των αντρών.

Υπάρχει επίσης και ένα σύμβολο: Η 30χρονη μηχανικός, κομμουνίστρια και φεμινίστρια, Iraci Hassler, που εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο.

Οι εκλογές αυτές, που επιβεβαίωσαν τη δυναμική των κινητοποιήσεων του 2019, υπήρξαν επίσης ο οριστικός ενταφιασμός του καθεστώτος του Πινοσέτ και των συνεχιστών του. Μένει να δούμε τι θα φέρει η καινούρια μέρα. 

Πηγή: France Inter, Telesurenglish.net

 Iraci Hassler Facebook Twitter
Η 30χρονη μηχανικός, κομμουνίστρια και φεμινίστρια, Iraci Hassler, εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο.

• • •
 

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Από τον Μάιο του 2020, όταν ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ χαρακτήρισε τα εμβόλια κατά της covid-19 «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», η Κίνα εμφανίστηκε διεθνώς ότι βοηθάει ανιδιοτελώς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που υποφέρει από την πανδημία, εξάγοντας τόσα εμβόλια όσα χρησιμοποιεί εγχωρίως.

Μέχρι σήμερα η Κίνα έχει παράσχει 700 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 90 χώρες, οι περισσότερες των οποίων ούτε τη δυνατότητα παραγγελίας των δυτικών εμβολίων είχαν ούτε δέχθηκαν εμβόλια από τον μηχανισμό της COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στον αντίποδα των δυτικών χωρών που κατηγορούνται ότι κρατούν τα εμβόλια για τον εαυτό τους.

Ωστόσο, η εξωραϊσμένη αυτή εικόνα αντιστοιχεί ελάχιστα στο τι πραγματικά συμβαίνει.

Τα περισσότερα κινεζικά εμβόλια στη Νοτιοανατολική Ασία δεν δωρίζονται αλλά πωλούνται, γεγονός που δεν είναι πάντα φανερό από τις τοπικές κυβερνήσεις και τον Τύπο. Η Καμπότζη, λόγου χάριν, δέχθηκε μια δωρεά 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων από την Κίνα, αλλά αγόρασε 10 εκατομμύρια εμβόλια Sinovac προς 10 δολάρια το φιαλίδιο, σύμφωνα δε με το πανεπιστήμιο Duke, που παρακολουθεί τις προμήθειες εμβολίων, η Ινδονησία αγόρασε 125 εκατ. εμβόλια Sinovac. 

Συνολικά μέχρι τις αρχές Μαΐου, η Κίνα δώρισε 16,5 εκατομμύρια εμβόλια και πούλησε 691 εκατομμύρια σε 84 χώρες, σύμφωνα με την Bridge Consulting. Σε πολλές περιπτώσεις, επρόκειτο για «δωρεάν δείγμα» λίγων εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων, προκειμένου να πειστεί μια χώρα να αγοράσει εκατομμύρια δόσεις.

Επιπλέον, οι δύο κύριοι υποστηρικτές της COVEX, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχονται με το σήμα του ΟΗΕ, παρά με τις σημαίες των δωρητών-κρατών. Από την άλλη, η Κίνα προτιμά να κάνει δωρεές μόνη προκειμένου να αυξήσει τη φήμη της — κυνική πολιτική που είναι καταδικαστέα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ότι η κινεζική διπλωματία των εμβολίων είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιτυχίες, εξαιρώντας τη Βραζιλία που αποδέχτηκε τη βοήθεια της Huawei στην κατασκευή του δικτύου 5G, και την Ονδούρα, που έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, συμφώνησε να ανοίξει ένα γραφείο στο Πεκίνο.

Επιδιώκοντας είτε την πώληση εκατομμυρίων εμβολίων ή τη συμμετοχή της σε κατασκευαστικά έργα είτε πολιτικά κέρδη, η κινεζική πολιτική είναι μακριά από ό,τι καταλαβαίνει κάποιος με τον όρο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Τα εμβόλιά της είναι εργαλεία για την ενίσχυση υπαρχουσών σχέσεων και την κεφαλαιοποίηση νέων ευκαιριών. 

Πηγή: Asian Times, The Diplomat

sinovac vaccine Facebook Twitter
Ένας άντρας εμβολιάζεται με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac κατά της covid-19 στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, τον Μάιο του 2021. 

• • •

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ

Προφανώς, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις. Πρώτον, όταν εκφράζουν απόψεις εκτός της ειδικότητάς τους, κορυφαίοι επιστήμονες δεν είναι αναγκαστικά καλύτεροι από τους υπόλοιπους. Δεύτερον, όταν διατυπώνουν σενάρια για το μέλλον, ουτοπικά ή δυστοπικά, τα οποία γρήγορα διατυπώνονται, και πιο γρήγορα διαψεύδονται.

Οι επόμενοι τρεις δηλώσεις ανήκουν στους κορυφαίους των κορυφαίων στο αντικείμενό τους.

«Σε λίγες δεκαετίες η πυρηνική ενέργεια θα είναι τόσο ελεύθερη όσο ο 'απροσμέτρητος αέρας'» (Τζων φον Νόιμαν, τη δεκαετία του 1950).

«Οι αφροαμερικανοί είναι γενετικά κατώτεροι από τους λευκούς και συνεπώς θα πρέπει να πληρώνονται για να υποβληθούν εθελοντικά σε στείρωση» (ο νομπελίστας φυσικός Γουίλιαμ Σόκλεϋ).

«Το 2000 θα γεννηθεί το πρώτο παιδί στη Σελήνη» (Βέρνερ φον Μπράουν).

Αν γκουγκλάρετε, θα βρείτε πληθώρα παρόμοιων δηλώσεων/προβλέψεων. Λίγη υπομονή μόνο χρειάζεται.

• • •

ΑΧΑΡΟ ΜΕΝ, ΤΖΙΝΙ ΔΕ

Εντυπωσιακό, ό,τι κι αν κρύβει το κόκκινο πανί.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ