Η αναβίωση των ακροδεξιών απόψεων

gorilla Facebook Twitter
Ο θηλυκός γορίλας «Μαλούι» περπατάει ανάμεσα σε ένα σμήνος πεταλούδων τις οποίες αναστάτωσε, Bai Hokou, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής. (Φωτ.: Ανούπ Σαχ, Πρώτο Βραβείο, Nature Conservancy Photo Contest 2021)
0

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι χειρότερος από τα ίδια τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. 

Από τη μια, καταβάλλεται προσπάθεια να εξισωθούν οι εντός με τους εκτός του ΕΠΑΛ. Στην πιο ακραία εκδοχή, υποστηρίχθηκε ότι είναι άγνωστο τι πρεσβεύουν οι καταληψίες μαθητές, μολονότι ήταν πασιφανές ότι επρόκειτο για μαθητές και όχι για εξωσχολικούς, με νεοναζιστικές ιδέες. Υπουργός της κυβέρνησης, μάλιστα, συνέχιζε να τα υποστηρίζει, ενώ είχαν διαψευστεί και από την αστυνομία και από τα ρεπορτάζ. 

Παράλληλα, επιστρατεύθηκε η περίφημη θεωρία των δύο άκρων. Η βολική αυτή θεωρία σκόπιμα  απαλείφει τις διαφορές, συμψηφίζει ανόμοια πράγματα, με αποτέλεσμα οι νεοναζιστικές απόψεις και πρακτικές να χάνουν την απεχθή ιδιαιτερότητά τους. Όσοι έχουν μιαν εικόνα της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν ότι οι νεαροί αυτοί είναι οπαδοί που τρέφονται από τη βία εντός και εκτός γηπέδων, οργανωμένα εξέλεξαν βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και δεν θα εκπλαγούν αν ξαναεκλέξουν κάποιον του σιναφιού τους.  

Από την άλλη, το σύνθημα «έξω οι φασίστες από τα σχολεία» είναι μια εξίσου βολική θέση που επιλύει το πρόβλημα συγκρουσιακά συγκαλύπτοντας την ουσία του. Οι εκτός του σχολείου είναι διπλά εκτός. Είναι σχετικά προνομιούχοι φοιτητές, που δεν μπορούν να δουν ότι οι έφηβοι των λαϊκών συνοικιών, ιδίως των απαξιωμένων ΕΠΑΛ, έχουν μπροστά τους ένα σκοτεινό μέλλον, το οποίο αδυνατούν να αποτρέψουν οι οικογένειές τους. Κοντολογίς, μια «ελίτ» στα μάτια των καταληψιών, άρα αντίπαλός τους.

Όποιος δεν θέλει να δει, σκόπιμα ή μη, ότι το μείζον σήμερα είναι ― δυστυχώς πάλι ― η αναβίωση των ακροδεξιών απόψεων παίζει με τη φωτιά. Όποιος δεν βλέπει το νήμα που ενώνει το ΕΠΑΛ με τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών ή, ακόμα χειρότερα, πιστεύει ότι αναπαράγοντας με σοφιστικέ τρόπο αντιλήψεις της ακροδεξιάς θα τις αντιμετωπίσει, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. 

• • •

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

Οι σχέσεις του Εμ. Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους.

Τα θέματα που προκαλούν εντάσεις συσσωρεύονται: αλιεία, Βόρεια Ιρλανδία, μεταναστευτικές ροές μέσω της Μάγχης. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία AUKUS τις επέτεινε. Όχι τόσο η συμμετοχή του αυτή καθαυτή (η Γαλλία δεν ανακάλεσε τον πρέσβη της από το ΗΒ), όσο η προσβλητική ρητορεία του Άγγλου πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. 

Η αφετηρία και η ουσία των διαφορών βρίσκονται στο Brexit. Ο Τζόνσον πασχίζει να αποδείξει ότι το Brexit ήταν θετικό γεγονός που απελευθέρωσε τις «αστείρευτες δυνάμεις» της χώρας του. Το επιχείρησε με τον εμβολιασμό την Άνοιξη, και το επανέλαβε με την AUKUS. Η έλλειψη στα καύσιμα και τα άδεια ράφια κατέδειξαν τα αδιέξοδα της πολιτικής του Brexit.

Στα κρίσιμα ζητήματα (αλιεία, Βόρεια Ιρλανδία), που ρυθμίζονται στο σύμφωνο της αποχώρησής, θα πρέπει απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασφαλώς πραγματιστικά, αλλά όχι αναθεωρώντας τα συμφωνηθέντα. Το Λονδίνο δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. 

macron johnson Facebook Twitter
Ο Εμ. Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Παρίσι.

• • •

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

Χθες 30 Σεπτεμβρίου, οι Ρωμαιοκαθολικοί τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Ιερώνυμου (η Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά στις 15 Ιουνίου). Την ημέρα αυτή όρισε ο ΟΗΕ ως Διεθνή Ημέρα της Μετάφρασης. 

Καθόλου τυχαίο. Ο Ιερώνυμος (347 – 420 μ.Χ.) μετέφρασε την Αγία Γραφή στα λατινικά, γνωστή ως Vulgate (Βουλγάτα, δηλαδή κοινή, δημώδης), και δικαίως έγινε ο προστάτης των μεταφραστών.

Η τεράστια επιτυχία της μετάφρασής του οφείλεται στο συνδυασμό της σκληρής εργασίας, του μεταφραστικού ταλέντου και των γλωσσικών δεξιοτήτων του.  

Στην εποχή της ευκολίας του Google Translate, είναι άδικο να παραγνωρίζεται πόσα χρωστάμε στους καλούς μεταφραστές που συνεχίζουν την παράδοση του Ιερώνυμου. Διότι ξέρουμε ότι «οι συγγραφείς κάνουν την εθνική λογοτεχνία, ενώ οι μεταφραστές την οικουμενική λογοτεχνία» (Ζοζέ Σαραμάγκου).

saint jerome Facebook Twitter
Ζακ Μπλανσάρ, «Άγιος Ιερώνυμος», 1632, Szépmûvészeti Múzeum, Βουδαπέστη.

• • •

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Κάποιοι προτιμούν την αναλυτική σκέψη και την επιχειρηματολογία, άλλοι τις αφηγήσεις ιστοριών. Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι μεταξύ τους εντάσεις.

Πάντως, στον Αριστοτέλη άρεζαν τόσο περισσότερο οι μυθικές διηγήσεις όσο περισσότερο κλεινόταν στον εαυτό του, όσο πιο μονήρης γινόταν.

ὅσῳ γὰρ αὐτίτης καὶ μονώτης εἰμί, φιλομυθότερος γέγονα.

― Aristotle, Fragmenta, ed . V. Rose (Stuttgart: Teubner, 1967), Frg. 668

rembrandt aristotle Facebook Twitter
Ρέμπραντ, «Ο Αριστοτέλης μπροστά στην προτομή του Ομήρου», 1653, Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ ανταπέδωσε με φαρμακερό τρόπο μιαν αγένεια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν ευρέως γνωστή η κυνοφοβία της Μέρκελ, ύστερα από την επίθεση ενός σκύλου εναντίον της το 1995.

Ο Πούτιν σκόπιμα κάλεσε το μαύρο λαμπραντόρ του «Κόνι» στο δωμάτιο της θερινής του κατοικίας στο Σόσι, όπου συναντήθηκαν τον Ιανουάριο 2007 (ύστερα από καιρό ζήτησε συγγνώμη).

Η Μέρκελ έδωσε μια καυστική εξήγηση: «Καταλαβαίνω γιατί το έκανε — για να αποδείξει ότι είναι άντρας. Φοβάται την αδυναμία του».

merkel poutin Facebook Twitter
Η Μέρκελ κοιτάει ανήσυχη καθώς το λαμπραντόρ του Πούτιν την πλησιάζει.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ραντεβού θανάτου» στο ΕΠΑΛ

Δημήτρης Πολιτάκης / «Ραντεβού θανάτου» στο ΕΠΑΛ

Το πιο ανησυχητικό είναι πως τέτοιοι νεανικοί θύλακες φασιστικής βίας αντιμετωπίζονται με ανεκτικότητα, ακόμα και με αποδοχή, από μεγάλο μέρος του κοινού που θεωρεί ότι απειλείται θανάσιμα από τους «άπλυτους» φοιτητές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ