Θεέ μου, μην τους τυφλώσεις

Θεέ μου, μην τους τυφλώσεις Facebook Twitter
23

 Είχα την τύχη να είμαι από αυτούς που κατέβηκαν στα έγκατα του CERN λίγο πριν ο επιταχυντής Αδρονίων σφραγιστεί για να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο. Ένας σωλήνας 27 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Ελβετία, μπαίνει ως τη Γαλλία κι επιστρέφει στην Ελβετία, μέσα στον οποίο επιταχύνονται καισυγκρούονται σωματίδια, μέχρι να καταγραφεί το πιθανολογούμενο μποζόνιο του Χιγκς. Τα σωματίδια που επιταχύνονται πρέπει να κρατούνται σε σταθερή τροχιά για να μην τρυπήσουν τον επιταχυντή, πράγμα που γίνεται με τεράστιους ηλεκτρομαγνήτες. Πρέπει, επίσης, όλα αυτά να γίνονται σε -270 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις. Το κατάφεραν όμως. Έκαναν το CERN το ψυχρότερο σημείο του σύμπαντος. Εκατοντάδες εφευρέσεις υπήρξαν προκειμένου να λυθούν πρακτικά θέματα λειτουργίας του επιταχυντή.

Δεν ξέρω τι μπορεί να λένε όλα αυτά σε κάποιον που θεωρεί πως το σύμπαν και οι ανακαλύψεις γύρω από αυτό δεν είναι κάτι σπουδαίο. Όχι σπουδαιότερο από τον μικρόκοσμο στον οποίο αναπτύσσονται οι προσωπικές συνήθειες, η επιβίωση ίσως ή η απαίτηση για να λυθούν πιο απτά προβλήματα. Προφανώς και δεν είναι έτσι. Ο κόσμος δεν γίνεται καλύτερος αν δεν τον ερμηνεύσεις.

Μόνο το 24% του σύμπαντος αποτελείται από τη γνωστή μας ύλη - άρα είναι αντιληπτό. Το υπόλοιπο είναι «σκοτεινή», άγνωστη, μη αντιληπτή ύλη. Ό,τι δεν αντιλαμβανόμαστε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Η απουσία απόδειξης, δηλαδή, δεν είναι απόδειξη απουσίας. Μπορεί κάτι να υπάρχει, αλλά να μη γίνεται αντιληπτό.

Και ξαφνικά έγινε αντιληπτό το μποζόνιο. Ένα υποσωματίδιο που αποδεικνύει όλα αυτά που δεν υπάρχουν για μας. Ένα απειροελάχιστο τίποτα που είναι το παν για να ερμηνευτεί ο κόσμος. Όχι, βέβαια, ο κόσμος του Σεραφείμ Πειραιώς. Η ανακάλυψη του μποζονίου γι’ αυτόν δεν είναι παρά μια ύβρις, ένα δημιούργημα των δαιμόνων που έρχεται στο προσκήνιο για να απειλήσει τον ρόλο και τη μονοκρατορία του Θεού. Είναι προφανές πως ο Πειραιώς θεώρησε απειλή την επιμονή κάποιων να ονομάζουν το μποζόνιο «σωματίδιο του Θεού», επειδή ενδεχομένως θα δώσει ερμηνείες για τη δημιουργία του κόσμου. Ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει όλο τον μεταφυσικό στρατό της ιεροσύνης γεμάτο με διαβόλους και άλλα τέρατα. Ο Θεός, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κάνει καμία χαρά για την πρόοδο των ανθρώπων.

#quote#Όταν ο άνθρωπος ετοιμαζόταν για το πρώτο ταξίδι στο Διάστημα, οι εφημερίδες ήταν γεμάτες πρωτοσέλιδα όπου οι χριστιανοί μουλάδες της εποχής προειδοποιούσαν πως μετά από αυτή την απόπειρα, που ήταν η νέα Βαβέλ, ο κόσμος θα καταστρεφόταν. Αφού ο κόσμος δεν καταστράφηκε, παπάδες και θεολόγοι έκαναν επιτόπου στροφή και άρχισαν να μιλούν για τα επιτεύγματα του ανθρώπου που προέκυψαν από τη θεία φώτιση.

Η θρησκεία έχει πάντα τη δυνατότητα να σέρνει την πραγματικότητα ως τη σφαίρα του μεταφυσικού, και εκεί, στο δικό της πεδίο, να την κακοποιεί, να την αντιστρέφει, και όταν δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, να την οικειοποιείται.

Είναι δεδομένο πως το μποζόνιο θα τραβήξει στα χέρια των ιερωμένων όσα δεν τράβηξε μέσα στον επιταχυντή του CERN μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις κι επιταχύνσεις. Θα συναναστραφεί δαίμονες, θα πέσει στο στόμα αγριεμένων ιεροκηρύκων, θα καταδειχτεί ως η μεγαλύτερη αμαρτία. Ευτυχώς που δεν μπορεί να φυλακιστεί. Και στο τέλος, όπως πάντα, η θρησκεία θα φτιάξει ένα παράπλευρο παραμύθι ερμηνείας για να συμφιλιωθεί με αυτό που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει. Δεν θα ξεχάσει, βεβαίως, πως όλα αυτά έγιναν με τη φώτιση του Θεού για μία ακόμη φορά. Από την εποχή που η Ιερά Εξέταση κατηγορούσε τον Ελ Γκρέκο ότι ζωγραφίζει μεγάλα τα φτερά των Αγγέλων ως και πριν από μερικά χρόνια που τα εκκλησιαστικά συγγράμματα επέμεναν πως η μαλακία τυφλώνει, η Εκκλησία παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ισορροπία μεταξύ υποκρισίας κι ευελιξίας. Τουλάχιστον οι ιεράρχες, όπως ο Σεραφείμ, μπορούν να υποστηρίξουν πως δεν τυφλώνει. Κάτι είναι κι αυτό.

Στήλες
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Πάντως το μποζόνιο Higgs δεν ονομάζεται σωματίδιο του Θεού. Αν ανατρέξει κανείς σε πηγές στο Ίντερνετ θα δει ότι είχε ονομαστεί όχι God Particle αλλά God Damn Particle και κάποιος επιμελητής θεώρεισαι ότι το Damn (καταραμένο, παναθεματισμένο) δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει. Φοβερό;;;; Ποιό σωματίδιο του Θεού άλλωστε. Είμαι ανεξάρτητος Σαηεντολόγος, δεν συντάσσομαι με την επίσημη οργάνωση της Σαηεντολογίας και μπορώ να πω μετά από μελέτες 20 ετών ότι η θρησκεία, όχι στην ξεχαρβαλωμένη μορφή της που μας έχει δοθεί, μπορεί να πορευτεί μαζί με την επιστήμη. Μιλάμε για θρησκευτική φιλοσοφία. Άλλωστε οι επιστήμονες ποτέ δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν Ποιός είναι τελικά αυτός ο Παρατηρητής. Απλά σχολιάζουν τα παρατηρούμενα και όχι τον παρατηρητή που είναι το Πνεύμα. Πάντως το μποζόνιο Χίγκς δεν είναι και δεν λέγεται καν Σωματίδιο του Θεού. Είναι ανακριβές. Επειδή το ψάχνανε τόσο καιρό το λέγανε το God Damn Particle, πού είναι το Παναθεματισμένο Σωματίδιο;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟς ΣΑΝ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΜΕΓΕΘΗ..ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΘΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΖΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ...Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, Η ΤΗΕΛΟΡΑΣΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ I PAD, ΤΩΝ ΑUDI, ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΕ 5ΣΤΕΡΑ ΧΟΤΕΛΙΑ...ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ..ΩΣΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΛΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΜΑΤΑΙΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ,......ΑΣ ΨΑΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ..ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥ, ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...
«Και ξαφνικά έγινε αντιληπτό το μποζόνιο. Ένα υποσωματίδιο που αποδεικνύει όλα αυτά που δεν υπάρχουν για μας.»Υπάρχουν πολλά μποζόνια· τα γνωστά μας φωτόνια λ.χ., είναι μποζόνια.http://en.wikipedia.org/wiki/Boson«In particle physics, bosons are particles that are governed by Bose–Einstein statistics.»http://en.wikipedia.org/wiki/Gauge_boson«The Standard Model of particle physics recognizes three kinds of gauge bosons: Photons, which carry the electromagnetic interaction; W and Z bosons, which carry the weak interaction; and gluons, which carry the strong interaction.»Το μποζόνιο για την ύπαρξη του οποίου συγκεντρώθηκαν στατιστικές ενδείξεις μέσω των πειραμάτων στο CERN είναι το λεγόμενο «μποζόνιο του Higgs».
Προσωπικά, αν μου κακοφαίνεται κάτι, είναι το ότι ακόμα δίνουμε τόση αξία στη γλοιώδη σκοταδιστική βιομηχανία του χριστιανισμού γράφοντας άρθρα-σεντόνια, αναλώνοντας την ίδια επιχειρηματολογία online και offline, κι εντέλει κάνοντας μια τρύπα στο νερό. Βέβαια 2000 χρόνια πλύσης εγκεφάλου είναι αυτά, old habits die hard. Όσο παρατείνεται όμως η δημόσια κάλυψη των λεγάμενων του κάθε γενειοφόρου σκοταδόβλαχου τόσο δίνουμε δικαιώματα προβολής και κύρος στην ύπαρξη αυτού του άθλιου αναχρονιστικού θεσμού. Δεν είναι καιρός να προχωρήσουμε?
Κ.Βαξεβάνη το είπατε πολύ εύστοχα σε κάποιο σημείο του άρθρου σας ¨.Ό,τι δεν αντιλαμβανόμαστε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Η απουσία απόδειξης, δηλαδή, δεν είναι απόδειξη απουσίας. Μπορεί κάτι να υπάρχει, αλλά να μη γίνεται αντιληπτό...και κάτι ακόμη...η ένδειξη προοδευτικότητας με το να απαξιώνουμε τους ιεράρχες και την εκκλησία και το έργο της είναι εκτος μόδας καθώς είναι υπερβολικά χρησιμοποιημένη μέθοδος απο διάφορους...το απόλυτο σκοτάδι δεν είναι το να μην πιστευείς το θεό αλλα να αγνοέις τη ύπαρξη του..!..να είστε πάντα καλά..!
Κατ' αρχάς δεν ονομάζεται "σωματίδιο του Θεού" αλλά "σωματίδιο θεός". Υπάρχει διαφορά και μάλιστα ουσιαστική. Στη συνέχεια καλό είναι να γνωρίζουμε τί ακριβώς είπε και έγραψε ο Σεραφείμ Πειραιώς, πριν παρασυρθούμε, όπως ο κ. Βαξεβάνης, από μισαλόδοξη κριτική που μεταχειρίζεται ρατσιστικές, ετεροχρονισμένες και σκοταδιστικές δημοσιογραφικές πρακτικές.01 Απάντηση Μητροπολίτου Πειραιώς προς επικριτές του http://www.katanixis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8525.html02 Ακούστε τον Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ στην εκπομπή «κακή παρέα» για το «σωματίδιο του Θεού»!http://www.katanixis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9160.html03 Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για το σωματίδιο "Θεός" http://www.katanixis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7852.html
Oι επιστήμονες του Cern δεν το ονομάζουν "σωματίδιο Θεός", αυτός ήταν ένας τίτλος που δόθηκε σε εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής, σε μεγάλο βαθμό αποσκοπώντας στην εντυπωσιοθηρία. Ο κύριος Σεραφείμ είναι εντελώς αμαθής περί τα επιστημονικά και θα ήταν σκόπιμο να μην περιλούζει ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ερευνητικά έργα της εποχής μας με οχετούς ύβρεων και μισαλλοδοξίας ("κρετίνους" αποκάλεσε τους επιστήμονες, "δαιμονοκίνητα" τα κίνητρά τους, κ.ο.κ.)
Ένα άλλο παράδειγμα φραγής της διακίνησης της γνώσης στην Ελληνική πραγματικότητα, είναι η ομοφυλοφιλία, της οποίας ο Πειραιώς υπήρξε φανατικός τιμητής.Από δεκαετίες η επιστημονική γνώση και έρευνα, οι θέσεις ομοφωνίας διεθνών ενώσεων ψυχολόγων κλπ, έχουν καταλήξει (όσο μπορεί αυτό να ειπωθεί για την επιστήμη) ότι η έλξη προς το ίδιο φύλο, γιατί αυτό και μόνον είναι η ομοφυλοφιλία, δεν πληροί τους όρους της ψυχικής νόσου. Τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ομοφυλόφιλοι, ψυχολογικά, συμπεριφοράς, κοινωνικής ένταξης είναι αποτελέσματα του συνεχούς σφυροκοπήματος από σχολείο, κοινωνία, οικογένεια, ΜΜΕ, ότι είναι απαξιωμένοι ως πρόσωπα, ότι δεν μπορούν αν φτάσουν και δε δικαιούνται την ευτυχία (στο μεταξύ κάνουμε ότι μπορούμε γι' αυτό). Οι διακρίσεις και η βία δικαιολογούνται και διαιωνίζονται, οδηγούν στο πειθώριο ή στη "ντουλάπα" και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Κι όμως, αυτόν το φαύλο κύκλο, κανείς δεν τον καταδικάζει, πολλοί τον εγκρίνουν ηθικά και νομικά και κανείς δε δέχεται οποιοδήποτε μέτρο (πληροφόρηση, ειδική σεξουαλική αγωγή στα σχολεία κλπ) που θα μπορούσε να τον μετριάσει. Άρα, υπάρχουν ευθύνες. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αξιοθαύμαστο να μπορέσει κάποιος να κολυμπήσει τόσο ενάντια στο ρεύμα, να μην υποκύψει σε δοτές ταυτότητες και να οριοθετήσει τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία.Να γυρίσω στη φραγή διακίνησης κάποιων ιδεών. Επί 30 και χρόνια υποτίθεται ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα κρατών, που σημαίνει και κοινωνία ιδεών! Όχι μόνο επιδοτήσεις, και τώρα στα δύσκολα να μας ξαναβγαίνει ο αντιευρωπαϊσμός και ο αντιδυτικισμός. Είδατε ποτέ μια συζήτηση που θα μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους συνήθης συντηρητικούς ή και προοδευτικούς μαϊντανούς, μαζί με κάποιον είτε επιστήμονα, είτε αξιωματούχο από ένα άλλο Ευρωπαϊκό κράτος; Ίσως και κάποιος Έλληνας, ομοφυλόφιλος, επιτυχημένος στον τομέα της δουλειάς του εδώ ή στο Εξωτερικό; Ακούσατε ότι στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη και στις κοινές συνθήκες που έχουμε υπογράψει, εφαρμόζεται η αρχή της μη-διάκρισης στην πρόσβαση στα αγαθά; (υλικά, έννομα κλπ). Ακούσατε ποτέ έστω σαν πιπεράτη είδηση ότι υπουργοί που τους γυρεύουμε δανεικά, είναι ανοικτά ομοφυλόφιλοι και πατρεμένοι με άτομα του ίδιου φύλου; Φυσικά δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους δικούς μας. Φυσικά οι ψηφοφόροι τους μάλλον το μόνο που τους καταλογίζουν είναι ότι δανείζουν εμάς... Αυτά περιέργω πως δεν ακοκύγονται παρ' όλο που έχουμε τόσα και τόσα ΜΜΕ. Είναι άραγε τόσο μπροστά ώστε να μην το θεωρούν καν θέμα, ή τόσο πίσω που δεν τολμούν να το αγγίξουν, μήπως και γκρεμιστεί όλο το σύστριγγλο με τους άντρακλες και τις κρυφές και η σούπα του Ελληναρισμού; Αν κρίνω από τις θερμοκέφαλες δηλώσεις, όπως του Ντινόπουλου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αυτό το θέμα προσπαθεί να είναι τουλάχιστον σύγχρονος και όχι αλλού νυχτωμένος, όπως τα περισσότερα κόμματα (με την εξαίρεση των Οικολόγων-Πράσινων) μάλλον το δεύτερο συμβαίνει.
Αγαπητέ Nik the Greek, δεν ξέρω αν πηγαίνεις σε συσσίτια -ελπίζω να μην έχεις την ανάγκη συσσιτίων, όπως πολλοί συμπολίτες μας.Εδώ όμως ανακατεύεις δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, για το οποίο πολλά μπορούν να ειπωθούν, ακόμα και ότι είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τις απολαβές της από φοροαπαλλαγές κλπ και το δογματισμό. Έτερον εκάτερον.Δεν ξέρω για τον Πειραιώς, αλλά άλλοι Μητροπολίτες, εξ' ίσου εκ των υπερσυντηρητικών θεωρούμενοι, πχ ο Μεσογαίας, είναι Φυσικοί με εμπειρία μέχρι και στην NASA. Η επιστημονική γνώση και η θρησκευτική πίστη βρίσκονται συχνά σε περίεργους συνδυασμούς μέσα σε κάποια άτομα, καθώς ικανοποιούν διαφορετικές πλευρές και ανάγκες του ανθρώπινου πνεύματος. Τί είναι πνεύμα και ψυχή; Για τη σύγχρονη ιατρική, μόρια, κύτταρα, εγκέφαλος, δηλαδή ύλη και αυτά τελικά. Πχ τα "ψυχοφάρμακα" προφανώς δρουν στον εγκέφαλο, όχι στην ψυχή.Κατά τα λοιπά, το σωματίδιο, άκουσα από το Νανόπουλο να λέει ότι αρχικά κάποιος το ονόμασε "the god-damned particle", το "κωλοσωματίδιο" δηλαδή, επειδή τους είχε βγάλει την πίστη (!) να το εντοπίσουν. Ένας εκδότης το θεώρησε χυδαίο να το βάλει στο περιοδικό του, κλπ, κλπ.... Το είπαν the "God particle" με ή χωρίς ( 's ), δηλαδή σωματίδιο του Θεού; Θεός; επειδή δεν μπορούμε να το δούμε; Όπως και να έχει δεν πρέπει να τρελαινόμαστε με το κάθε τί. Είμαστε απίθανοι εμείς οι Έλληνες με αυτό.Είναι λέει σημαντικό, γιατί εξηγεί την ιδιότητα της μάζας. Τώρα ό,τι κατάλαβες, κατάλαβα. Εγώ είμαι γιατρός, παθολόγος, οπότε τα πολύ θεωρητικά της Φυσικής, δεν μπορώ να τα κατανοήσω. Βοηθά στην εξέλιξη της γνώσης; Μετά το πείραμα, το CERN μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με σύντηξη; Και αυτά τα έχω ακούσει. Μέχρι και ότι έγινε τριμερής συνάντηση Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ρώσων για το πού θα γίνει, γιατί θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα.Εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ο ατελείωτος επαρχιωτισμός και η εχθρότητα πολλών φορέων στην Ελλάδα με την καινοτομία και την επιστημονική πρόοδο. Αυτό να λέγεται. Το καινούριο δεν γίνεται δεκτό ως κάτι που το θέλουμε. Άλλοιτο εξορκίζουν, άλλοι το βλέπουν χαιρέκακα ως αμαρτία. Πάντως γνήσια αγάπη για την καινοτομία και τη νέα γνώση δεν έχουμε. Τί φταίει; Η στάση της Εκκλησίας, του Σχολείου, που μιλά μόνο για το πώς να μη χάσουμε τις παραδόσεις, το είναι μας, την ψυχή μας; Κατ' αρχήν πολλά πράγματα καλώς πρέπει να τα χάσουμε. Ας ψάξουμε στον καθρέφτη τις αιτίες της χρεοκοπίας. Κάποια άλλα τα μετουσιώνουμε ως δικαιούχοι της σημερινής ζωής. Δεν μπορούμε και δε θέλουμε και δε γίνεται αυτό να το αναθέσουμε στους νεκρούς προγόνους μας. Η Ελλάδα πάσχει από την "κατάρα της Κιβωτού". Εγώ έτσι τη λέω. Μονίμως κλεισμένη στο παρελθόν της, νομίζει ότι τα ξέρει όλα -στην πραγματικότητα ούτε αυτό δεν ξέρει- και έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ένα σωληνάριο με DNA που δεν πρέπει να χαθεί. Αυτό στερεί από την Ελλάδα την πραγματική ζωή. Είμαστε μια Κιβωτός που έπιασε στεριά, στην Ευρώπη, αλλά δεν κατεβήκαμε...
Δυστυχώς κ.Βαξεβάνη, η αποψή σας - χλευάζοντας την όποια αδαότητα ενός ιεράρχη - δεν δινει τα καθημερινά συσσίτια, την απλή στήριξη στον άπορο έλληνα του 2012, τα δωρεάν μαθήματα και τα σεμινάρια που γίνονται από την καρδιά κάποιων άξιων ανθρώπων στην μικρή εκκλησούλα της γειτονιάς. Ο κόσμος δεν είναι τόσο αμόρφωτος όσο νομίζετε κ.Βαξεβάνη. Γνωρίζει πότε ένας ιεράρχης αναφέρεται σε θέμα που δεν γνωρίζει, αλλά το κάνει από υπερβολικό φονταμενταλισμό και σαφώς πράττει αδικημα λογικής, και πότε όχι. Αλλά ξέχασα. Οι σκοταδιστές της ιεράς εξέτασης, με το μηδενικό έργο, τη μηδενική προσφορά, και την οπιστροδομική λογική, έπραξαν το μοιραίο λάθος να αμφισβητησουν την ύπαρξη του σωματιδίου του Ηiggs. Μήπως να μην πάμε στο συσσίτιο σήμερα μπας και μας πει κανένας τρελόπαπας για το σωματίδιο του διαβόλου;Το αν θα το δημοσιεύσετε ή όχι το παραπάνω είναι θέμα καθαρά της δική σας "λογοκρισίας", πράγμα βέβαια που κάνετε εύκολα με τους "αμόρφωτους" όπως ο Πειραιώς, άλλα όχι με άλλους που κριτικάρουν την αισθητική σας περί της αναγκαιότητας του άρθρου. Σας εύχομαι καλή τηλεοπτική επάνοδο - που με ανάλογα άρθρα - θα εξασφαλίσετε εύκολα.
Ναι, έτοιμο το Pullitzer του Βαξεβάνη επείδή κριτικάρει την Εκκλησία! Και φυσικά επειδή κάποιος κάνει κάτι καλό, απαγορεύεται να του προσάπτουμε οτιδήποτε άλλο!Προτείνω αφού ο Βαξεβάνης δεν κάνει ορθογραφικά λάθη στα κείμενά του και προωθεί έτσι τη σωστή χρήση της γλώσσας, να απαγορευτεί οποιαδήποτε κριτική στα όσα γράφει. Είναι λογικό...
Like shooting fish in a barrel!!!Ψαξτε αλλο αντιπαλο. Αυτος ειναι ευκολος. Ποιο ειναι το επομενο σταδιο? να κανουμε κριτικη στα νεφελιμ του Λιακοπουλου?Ο θριαμβος του ευνοητου
Αντιλαμβανομαι τι θελεις να πεις. Ομως, ουτε ο Σεραφειμ μετεχει στην κρατικη εξουσια απο οσο γνωριζω. Τα ΜΜΕ προβαλλουν τον Λιακοπουλο. Καθε μερα νομιζω. Σε περιφερειακο καναλι βεβαια. Οπως και το τι ειπε η Μπουλα Μπελα στην Κουλα Καυλα για τα παπουτσια της. Τι να κανουμε τωρα? Να ασχοληθουμε και με αυτα?Αυτο ακριβως ομως ειναι και το επιχειρημα μου. Γιατι ο κυριος Βαξεβανης (που δεν ειναι mainstream ΜΜΕ) προβαλλει (κρινοντας την βεβαια) την πρωινη ονειρωξη του καθε Σεραφειμ. Ενας γραφικος του επιπεδου Λιακοπουλου. Αφησε τον στην συγχυση του. Σιγα τον εχθρο. Ευκολος στοχος. Απο τον Βαξεβανη περιμενω πιο διεισδυτικες θεωρησεις.Αυτοι οι γραφικοι αυτου του ειδους εχουν απολεσει εδω και χρονια την υποστηριξη τους απο τους οπαδους τους. Και πιο σημαντικα, το κοινο τους βαινει μειουμενο λογω αποδημησεων εις τον κυριον τους. Μεχρι τοτε...αφησε τους στον κοσμο τους. Καλο τους κανεις να ασχολεισαι μαζι τους. Τους δινεις υποσταση. Και χανεις την δικη σου
nikio αστειευεσαι φανταζομαι. Το συναφι του Σεραφειμ δε συμμετεχει στην κρατικη εξουσια, ορκιζοντας κυβερνησεις και αντιτιθεμενο σε νομοσχεδια; Συγκρινεις την προβολη του Σεραφειμ με του Λιακοπουλου, που οι δηλωσεις του πρωτου θα παιξουν στα δελτια ειδησεων ακριβως επειδη ειναι μερος της εξουσιας αυτης της χωρας ενω ο δευτερος απλα κραυγαζει στα δευτεροκαναλα; Ο Βαξεβανης δεν ειναι "mainstream ΜΜΕ"; Που ζεις;Στο μονο που θα συμφωνησω ειναι οτι κακως ασχολουμαστε και με τους 2 (Σεραφειμ/Λιακοπουλο).
"Τουλάχιστον οι ιεράρχες, όπως ο Σεραφείμ, μπορούν να υποστηρίξουν πως δεν τυφλώνει. Κάτι είναι κι αυτό."Πραγματικα αυτες ηταν οι σκεψεις μου κλεινοντας το αρθρο, θα περιμενε κανεις πλεον οι εκπροσωποι της εκκλησιας να παιρνουν πι οσοβαρες θεσεις, αλλα μαλλον παλια μου τεχνη κοσκινο...