Πρόταση Δυσπιστίας: Η πραγματική πίεση ασκήθηκε από τους διαδηλωτές και όχι από την αντιπολίτευση

Πρόταση Δυσπιστίας: Η πραγματική πίεση ασκήθηκε από του διαδηλωτές και όχι από την αντιπολίτευση Facebook Twitter
Τις μέρες που η Βουλή συζητούσε την πρόταση δυσπιστίας, το κέντρο της Αθήνας γέμιζε καθημερινά από κόσμο -κυρίως νέους- που κατέβαιναν να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας δικαιοσύνη. Φωτογραφία: Eurokinissi
0


ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ  δυσπιστίας να απορρίφθηκε, με 157 ψήφους κατά, αλλά η κυβέρνηση βγαίνει από τη διαδικασία αυτή με νέα φθορά. Οχι επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας αποκάλυψαν κάτι που δεν ξέραμε ή κατάφεραν να «απειλήσουν» την κυβέρνηση, αλλά επειδή η ίδια δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν έπεισε με όσα είπαν στις ομιλίες τους τα κυβερνητικά στελέχη. 

Τις μέρες που η Βουλή συζητούσε την πρόταση δυσπιστίας, το κέντρο της Αθήνας γέμιζε καθημερινά από κόσμο -κυρίως νέους- που κατέβαιναν να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας δικαιοσύνη. 

Η κυβέρνηση ακόμα και μετά από όλα αυτά και τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν συνεχιζόμενη καθοδική πορεία, μοιάζει να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει και διαπιστώνοντας ότι το δεύτερο κόμμα βρίσκεται ακόμα σε μεγάλη απόσταση, εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δεν απειλείται άμεσα, παρά τον πανικό που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωτοφανούς μαζικότητας και πάθους διαδηλώσεις. 

Αν παρακολουθούσε κανείς τις ομιλίες στη Βουλή αυτές τις μέρες θα αντιλαμβανόταν γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να καταγράφει  καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις και γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζουν τίποτα από την κυβερνητική φθορά.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς άλλωστε, ότι το κοινοβουλευτικό βάρος της αντιπαράθεσης για τα Τέμπη το ανέθεσαν στον Μάκη Βορίδη, έναν πολιτικό ο οποίος αφενός  δεν φημίζεται για την κοινωνική του ευαισθησία που απαιτεί το θέμα, αφετέρου ήταν εκείνος που μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη καταφέρονταν εναντίον των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, αφήνοντας ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις και βλάπτοντας συνολικά την ήδη κακή εικόνα της κυβέρνησης για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  

Η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε στη Βουλή με ταπεινό και σεμνό ύφος δίνοντας πειστικές απαντήσεις και δείχνοντας ότι έχει καταλάβει τα λάθη της. Έκανε κάτι σαν αυτοκριτική, αλλά χωρίς γενναιότητα και τόλμη, με τα περισσότερα στελέχη της να κουνάνε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, την οποία ειρωνεύονταν για το ποιοι και πώς θα κυβερνούσαν αν έπεφτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως ζήτησαν με την πρόταση δυσπιστίας.
 

Αν παρακολουθούσε κανείς τις ομιλίες στη Βουλή αυτές τις μέρες θα αντιλαμβανόταν γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να καταγράφει  καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις και γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζουν τίποτα από την κυβερνητική φθορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοινότοπες διαπιστώσεις σε υψηλούς τόνους διανθισμένες με αντιπολιτευτικές κορώνες και χρησιμοποιώντας έναν ξύλινο λόγο, χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στη διαδικασία. Υπήρχαν βουλευτές του που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρότι αυτή υλοποιήθηκε πρόθυμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με χαμηλότερο αντίτιμο από αυτό που συζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι ο ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά ξέχασαν να αναφέρουν ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητά  η Ευρωπαία Εισαγγελέας να παραπεμφθεί, έχουν παραγραφεί για τον Χρήστο Σπίρτζη, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως αυτός ίσχυε στην Ελλάδα πριν το 2019. 

Οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν το Μάτι, (το οποίο δικάζεται αυτές τις μέρες σε δεύτερο βαθμό) και έβαλαν στο συρτάρι τις δικογραφίες για τους δικούς τους υπουργούς, δεν μπορούν να πείσουν ούτε αυτοί όταν μιλάνε για τα Τέμπη. Πολύ περισσότερο που (και αυτό προκύπτει και από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) η κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου ήταν στην ίδια κακή κατάσταση και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φέρει κι αυτή μεγάλη ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 η οποία θα εκσυγχρόνιζε τον ελληνικό σιδηρόδρομο και θα τον έκανε πιο ασφαλή.  

Ούτε το ΠΑΣΟΚ όμως κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, πέρα από την αρκετά στοιχειοθετημένη παρέμβασή του για την εμπλοκή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο θέμα της αλλοίωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Υψηλοί τόνοι και διαπιστώσεις, χωρίς ιδιαίτερες προτάσεις και σχέδιο για το πως θα αλλάξει η χώρα, ενώ φανερή ήταν και η αμηχανία στις επιθετικές ερωτήσεις της κυβέρνησης για το τι θα έκαναν αν έπεφτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πρόταση δυσπιστίας τους. Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε επίσης αρκετά αργά αντανακλαστικά στο ζήτημα των Τεμπών και άργησε πολύ να καταλάβει ότι η κοινωνία από κάτω έβραζε για το θέμα αυτό. 'Ενας από τους γονείς των θυμάτων, μάλιστα, τους είπε ότι δεν τους έβλεπε να ασχολούνταν με τα Τέμπη πριν από τις διαδηλώσεις. Στο μεταξύ, όσο η κοινωνία εξεγείρονταν για τα Τέμπη και την απουσία της δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ υποδεχόταν πανηγυρικά  ως μεταγραφικά αποκτήματα δύο βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια υποστήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι αυτό το νέο ύφος που ζητά η κοινωνία που αποδοκιμάζει το παλιό; Ή μήπως (και) για αυτούς τους λόγους οι πολίτες αποδοκιμάζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη τους; 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις ως οι μοναδικοί κερδισμένοι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία, δεν προσελκύουν όσους θέλουν λύσεις, αλλά μοιράζονται αυτούς που δεν πείθονται από τα κόμματα εξουσίας και επιλέγουν κόμματα διαμαρτυρίας για να εκφραστούν. 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε εχθές με όσα είπε στην ομιλία του για τα Τέμπη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αν και δεν χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, καθώς έχει διαγραφεί, αρκετοί του είπαν μετά ότι τους εξέφρασε με όσα είπε. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους και απευθύνθηκε περισσότερο στο συναίσθημα όταν μίλησε για τα Τέμπη, αλλά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και είπε ότι οι γονείς είχαν δίκιο. «… η Κυβέρνηση, αντί να αγκαλιάσει τις οικογένειες των θυμάτων, αντιδικούσε μαζί τους! Προειδοποίησα να μην το κάνει. Ζήτησα δημόσια να τους αγκαλιάσει. Ακόμα κι αν έλεγαν μια κουβέντα παραπάνω - να τους αγκαλιάσει! Να νοιώσει τον πόνο τους...». 

Ορισμένοι γονείς πάντως, θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή και θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν το κίνημα των Τεμπών ζωντανό και το επόμενο διάστημα. Ο λόγος που καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης είναι ότι θεωρούν πως καλύπτει τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Α. Καραμανλή, καθώς δεν επέτρεψε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του, όπως και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη προεξόφλησαν ότι δεν έχει ευθύνες. Επίσης η κρίση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για θέματα που ερευνά η δικαιοσύνη, όπως η αιτία της πυρκαγιάς και η αλλοίωση του πεδίου, τους έκανε ακόμα πιο καχύποπτους για το αν θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Για αυτό και κάποιοι από του συγγενείς θυμάτων ήταν αντίθετοι με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρ. Τριαντόπουλο, καθώς θεωρούν ότι με τη σημερινή πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανένας υπουργός και για αυτό θα έπρεπε, όπως λένε κάποιοι από αυτούς,  να περιμένουν να αλλάξει η πλειοψηφία για να βρουν δικαίωση οι άνθρωποι τους. Με αυτό βεβαίως (την αλλαγή της πλειοψηφίας) συμφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα βασίσουν την στρατηγική του επόμενου διαστήματος πάνω σε αυτό. 

Θεωρητικά η κυβέρνηση έχει ακόμα χρόνο για να σταματήσει τη φθορά. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με δυσκολία και μόνο αν κυβέρνηση αντιλαμβανόταν τα λάθη της κάποια στιγμή, σύντομα, και τα διόρθωνε με λόγια και με έργα. Για την ώρα μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό, καθώς δεν εστιάζει στην ουσία, αλλά στην επικοινωνία, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο τα Τέμπη θα ξεχαστούν και όχι τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η χώρα. 
 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ