Πώς γίνεσαι Έλληνας;

ΕΠΕΞ Πώς γίνεσαι Έλληνας; Facebook Twitter
Αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

«Να σημειώσετε Σ για τη σωστή απάντηση και Λ για τη λανθασμένη:

Aριστοκρατία στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία είχαν οι ευγενείς, δηλαδή οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων.

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που εκανε το κίνημα στου Γουδή, δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής.

Ο νόμος του 1929 ο οποίος έδινε στο κράτος την εξουσία να τιμωρεί οποιονδήποτε θεωρούσε ότι προωθούσε “ιδέες που υποστήριζαν τη βίαιη ανατροπή της κοινωνικής τάξης” έμεινε γνωστός ως “ιδιότυπο”.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην Αθήνα από παρακρατικούς».

Αυτή είναι μια ερώτηση από το τεστ γνώσεων για την απόκτηση ιθαγένειας. Οι ερωτήσεις υπάρχουν online σε τράπεζα θεμάτων, αλλά έπεσαν στα χέρια μου χάρη σε μια έκδοση της «Κυριακάτικης Καθημερινής» που «πακετάρισε» όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε δύο τόμους.

Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία.

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις, κατάλαβα δύο πράγματα. Πως αν έπρεπε να εξεταστώ αύριο θα πάτωνα πανηγυρικά, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, και πως κάποιες από τις ερωτήσεις ανήκαν στον υπαρκτό σουρεαλισμό. Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία, καθώς και να αντιστοιχίσει τέσσερα πολιτικά κομμάτα (Λαϊκή Ενότητα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής, Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια) με τους πολιτικούς τους αρχηγούς (Ηλιάδης, Λούβρος, Λαφαζάνης, Νικολόπουλος). Σωστά, γιατί αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια.

Μέχρι το 2021 που ξεκίνησαν οι γραπτές εξετάσεις για την πολιτογράφηση, εάν κάποιος ήθελε να αποκτήσει την ιθαγένεια, έπρεπε να περάσει από μια μάλλον «αφηρημένη» προφορική συνέντευξη. Η νέα γραπτή εξέταση που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντικατέστησε ένα ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα με μια οργανωμένη αδιάβλητη εξέταση.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές πως πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση: η διαδικασία κρατάει 3 ώρες και 15 λεπτά και οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε 28 ερωτήσεις ελληνικής γλώσσας, 20 ερωτήσεις από 5 θεματικές ενότητες (Γεωγραφία, Πολιτισμός, Ιστορία, Θεσμοί του Πολιτεύματος), να γράψουν ενα σύντομο κείμενο και να εξεταστούν σε 3 προφορικές δραστηριότητες. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας και να έχουν επιτύχει 40/60 στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας και 20/40 στις θεματικές ενότητες. Ενδεικτικό είναι πως, με εξαίρεση τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν το 2021, το ποσοστό επιτυχίας είναι όλο και πιο χαμηλό. Τον Νοέμβριο του 2022 είχε πέσει στο 42%.

Το κόστος είναι επίσης απαγορευτικό, 150 ευρώ για μια εξέταση που κάποιοι δίνουν ξανά και ξανά.

Απορεί κανείς γιατί το τεστ να είναι τόσο δύσκολο, και επίσης γιατί να είναι τόσο ακριβό. Στη Βρετανία το αντίστοιχο τεστ ονομάζεται «Life in the UK» και είναι μόλις 24 ερωτήσεις σε 45 λεπτά. Κοστίζει 50 λίρες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται κάποιο τεστ γλωσσομάθειας ή κουλτούρας επιπέδου Β1 ή Β2. Στη Γαλλία αυτό είναι το DELF, στη Γερμανία το Zertifikat Deutsch, στην Ισπανία το DELE και το A2. Στην Ελλάδα υπάρχουν χρόνια τώρα τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελληνομάθειας Β1 και Β2. Οι εξετάσεις γίνονται σε εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο από το 1998, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας. Η εξέταση κοστίζει 65 ευρώ. 

Για ποιον λόγο έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουργιο, ακριβό και περίπλοκο σύστημα αποκλειστικά και μόνο για την ιθαγένεια, από τη στιγμή που υπάρχουν εξετάσεις ελληνομάθειας, οι οποίες μάλιστα απαιτούνται και για την είσοδο αλλοδαπών στα ελληνικά πανεπιστήμια; 

Ίσως γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να απαντήσουν οι υποψήφιοι Έλληνες σε αυτή την ερώτηση: «Τι από τα παρακάτω δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα στην Ελλάδα; α. Να προχωρήσει εντός των 12 πρώτων εβδομάδων σε διακοπή κύησης (άμβλωση/έκτρωση), β. Να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, γ. Να γίνει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δ. Να θηλάσει σε δημόσιο χώρο». 

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ