Ελληνική ιθαγένεια: Μια νέα έκδοση καταρρίπτει 11 γνωστούς μύθους

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED
0

«ΜΑΖΙΚΕΣ» ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ιθαγένειες που μοιράζονται απλόχερα σε παιδιά και ενήλικες, μετανάστες που αποκτούν εύκολα δικαίωμα ψήφου και αύριο «θα βγάζουν κυβέρνηση», ξένοι που ενδιαφέρονται απλώς για ένα διαβατήριο που θα διευκολύνει την εγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: αυτοί είναι μερικοί από τους πιο διαδεδομένους –είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια– μύθους γύρω από την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας στον δημόσιο λόγο και τα ΜΜΕ.

Μύθοι που σιγοντάρουν την ξενοφοβία και τις διακρίσεις και συσκοτίζουν μια πραγματικότητα που λέει ότι, αντίθετα, η πολιτογράφηση και η απόδοση ιθαγένειας έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα και που δεν έχουν το «ειδικό βάρος» ενός Τομ Χανκς ή ενός Γιάννη Αντετοκούμπο. 

Ο Τομ Χανκς, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Όμως «το να στερείς την ιθαγένεια από ανθρώπους που ζουν, προσφέρουν, φορολογούνται και υπόκεινται στους νόμους της χώρας δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ένας άνθρωπος που ζει πολλά χρόνια σε οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να έχει δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη», καθώς αναφέρεται εν κατακλείδει. Ιδού συνοπτικά τα 11 μυθεύματα που καταρρίπτει η δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση «Ελληνική Ιθαγένεια: Γνωστοί Μύθοι – Άγνωστες Αλήθειες», την οποία επιμελήθηκαν ο οργανισμός Generation 2.0 RED και η ΕλΕΔΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund: 

Ότι άλλο ιθαγένεια και άλλο υπηκοότητα: Στην ελληνική νομοθεσία και τα λοιπά νομικά κείμενα, ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται είναι η «ιθαγένεια». Ο όρος «υπηκοότητα» θεωρείται πια παρωχημένος, εξακολουθεί εντούτοις να χρησιμοποιείται. Πρόκειται πάντως για όρους ταυτόσημους που δηλώνουν τον νομικό δεσμό του ατόμου με την πολιτεία.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι τα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια κατευθείαν μόλις γεννηθούν: Στην Ελλάδα δεν ισχύει το αυτόματο «δίκαιο του εδάφους» (Jus soli) αλλά το «δίκαιο του αίματος» (Jus sanguinis), δηλαδή η απευθείας απόκτηση της ιθαγένειας του γονέα/των γονέων, εκτός και το υποψήφιο άτομο έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 9 χρόνια σε δημοτικό και γυμνάσιο ή 6 χρόνια σε γυμνάσιο και λύκειο, είτε κατέχει απολυτήριο ελληνικού λυκείου και πτυχίο ελληνικού ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Μόνο τα τρίτης γενιάς παιδιά αλλοδαπών γονέων αποκτούν αυτόματα την ιθαγένεια μόλις γεννηθούν.

Ότι γίνονται μαζικές ελληνοποιήσεις ακόμα και παράτυπων μεταναστών: Εντελώς ανυπόστατο επιχείρημα, δεδομένου κιόλας ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου και πολιτογράφησης έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ: Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Η κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση «είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο σύνθετη και “βαριά” διοικητική διαδικασία της ελληνικής έννομης τάξης».

Ότι οι γονείς όσων παιδιών έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια ή έχουν παντρευτεί Έλληνα/ίδα αποκτούν κι αυτοί αυτόματα την ιθαγένεια: Ο οικογενειακός δεσμός παίζει ρόλο μόνο κατά τη συνεκτίμηση των κριτηρίων κοινωνικής ένταξης, ως μία από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποκτήσει μαζί και παιδί, μπορούν να καταθέσουν αίτημα για πολιτογράφηση μετά από 3 χρόνια νόμιμης διαμονής αντί για τα 7 χρόνια που είναι το στάνταρ.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι οι γραπτές εξετάσεις κάνουν το σύστημα αδιάβλητο: Όχι, δεν εξασφαλίζουν ότι θα είναι απόλυτα δίκαιο, ούτε εξυπηρετούν τον σκοπό της πολιτογράφησης. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι πόσο ενταγμένοι είναι οι υποψήφιοι-ες στην ελληνική κοινωνία. Πώς άραγε μπορεί να εξακριβωθεί αντικειμενικά κάτι τέτοιο μόνο μέσα από ένα γραπτό τεστ υψηλού επιπέδου γνώσεων; Σημειώνεται, επιπλέον, ο αυξημένος –ακόμα και για τον μέσο Έλληνα– βαθμός δυσκολίας της Τράπεζας Θεμάτων και το είδος των ερωτήσεων για τις εξετάσεις του ΠΕΓΠ, οι οποίες «φαίνεται να παραγνωρίζουν τελείως το κοινό των εξεταζόμενων όπου απευθύνονται». 

Ότι τα αυστηρά κριτήρια που προστέθηκαν πρόσφατα στην πολιτογράφηση ισχύουν ήδη για τις άδειες διαμονής: Ως «επαρκές» ορίζεται ένα ετήσιο εισόδημα άνω των 7.500 ευρώ, πρόβλεψη που αυστηροποιεί υπέρμετρα τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να πληρούν, αγνοώντας έτσι πλήρως την ελληνική οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων ετών (εκτεταμένη «μαύρη» εργασία κ.λπ.). Επιπλέον, από τις πάνω από 30 κατηγορίες αδειών διαμονής που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, μόνο για 3 ζητούνται αυστηρά οικονομικά κριτήρια: για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος, για τα οικονομικά ανεξάρτητα άτομα και για τη μόνιμη άδεια επενδυτή.

Ότι η διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την αίτηση: Πράγματι αυτό λέει το «γράμμα του νόμου», αν όμως κάποιος ερευνήσει τα ΦΕΚ απόδοσης ιθαγένειας, θα δει αποφάσεις πολιτογράφησης από 7 έως και 10 χρόνια αναμονής, ενώ υπήρξαν πρόσφατα και αποφάσεις για αιτήσεις που κατατέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Χαρακτηριστικά, μέχρι τον περασμένο Μάιο οι εκκρεμείς αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ξεπερνούσαν τις 30.000, ενώ καθυστερήσεις που φτάνουν τα 4 χρόνια σημειώνονται ακόμα και στην εξέταση αιτήσεων μεταναστών 2ης γενιάς.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι αφότου δημοσιευτεί η απόφαση για κτήση ιθαγένειας, το άτομο αποκτά αυτόματα όλα τα δικαιώματα του πολίτη και μπορεί να ψηφίζει: Κανονικά έτσι θα έπρεπε να είναι, όμως η αναμονή μέχρι την έκδοση ταυτότητας και την κλήση για δημοτολόγηση μπορεί να πάρει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. 

Ότι με την ισχύουσα νομοθεσία παίρνουν ιθαγένεια άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από την Ελλάδα, ότι τους ενδιαφέρει το διαβατήριο και όχι η ελληνική ταυτότητα: Οι πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ε.Ε. και να παραμείνουν εκεί για λόγους εργασίας εφόσον κατέχουν άδεια διαμονής είτε «επί μακρόν διαμένοντος», είτε ως «μέλος οικογένειας Έλληνα ή Ευρωπαίου πολίτη». Δεν χρειάζονται δηλαδή ελληνικό διαβατήριο. Αληθεύει βέβαια ότι με την οικονομική κρίση πολλοί μετανάστες που είχαν το νόμιμο δικαίωμα έφυγαν από την Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερης εργασιακής προοπτικής, ακριβώς όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Αυτό όμως ούτε παράλογο είναι, ούτε παράνομο. 

Ότι για να πολιτογραφηθεί Έλληνας ο Τομ Χανκς πέρασε από τις ίδιες διαδικασίες που περνάνε και οι υπόλοιποι: Λάθος. Ο εν λόγω διάσημος ηθοποιός, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Ότι είναι πολύ εύκολο για ένα άτομο που ζει δεκαετίες στη χώρα να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ένα ακόμα μύθευμα που εύκολα καταρρίπτεται αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω.  

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται αυτή η έκδοση, υλοποιείται βάσει του προγράμματος Active citizens fund με φορέα το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).
Το πρόγραμμα αυτό, ύψους €13,5 εκατ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Τη διαχείρισή του για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Ολόκληρο το έντυπο σε ψηφιακή μορφή εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα: Οι ανάγκες, τα προβλήματα και η δύναμη της αλληλεγγύης

Μια οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία περιγράφει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν και την κατάσταση που βρήκαν στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με το ουκρανικό εξηγούν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και πού πρέπει να εστιάσουμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM