Ελληνική ιθαγένεια: Μια νέα έκδοση καταρρίπτει 11 γνωστούς μύθους

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED
0

«ΜΑΖΙΚΕΣ» ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ιθαγένειες που μοιράζονται απλόχερα σε παιδιά και ενήλικες, μετανάστες που αποκτούν εύκολα δικαίωμα ψήφου και αύριο «θα βγάζουν κυβέρνηση», ξένοι που ενδιαφέρονται απλώς για ένα διαβατήριο που θα διευκολύνει την εγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: αυτοί είναι μερικοί από τους πιο διαδεδομένους –είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια– μύθους γύρω από την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας στον δημόσιο λόγο και τα ΜΜΕ.

Μύθοι που σιγοντάρουν την ξενοφοβία και τις διακρίσεις και συσκοτίζουν μια πραγματικότητα που λέει ότι, αντίθετα, η πολιτογράφηση και η απόδοση ιθαγένειας έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα και που δεν έχουν το «ειδικό βάρος» ενός Τομ Χανκς ή ενός Γιάννη Αντετοκούμπο. 

Ο Τομ Χανκς, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Όμως «το να στερείς την ιθαγένεια από ανθρώπους που ζουν, προσφέρουν, φορολογούνται και υπόκεινται στους νόμους της χώρας δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ένας άνθρωπος που ζει πολλά χρόνια σε οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να έχει δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη», καθώς αναφέρεται εν κατακλείδει. Ιδού συνοπτικά τα 11 μυθεύματα που καταρρίπτει η δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση «Ελληνική Ιθαγένεια: Γνωστοί Μύθοι – Άγνωστες Αλήθειες», την οποία επιμελήθηκαν ο οργανισμός Generation 2.0 RED και η ΕλΕΔΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund: 

Ότι άλλο ιθαγένεια και άλλο υπηκοότητα: Στην ελληνική νομοθεσία και τα λοιπά νομικά κείμενα, ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται είναι η «ιθαγένεια». Ο όρος «υπηκοότητα» θεωρείται πια παρωχημένος, εξακολουθεί εντούτοις να χρησιμοποιείται. Πρόκειται πάντως για όρους ταυτόσημους που δηλώνουν τον νομικό δεσμό του ατόμου με την πολιτεία.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι τα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια κατευθείαν μόλις γεννηθούν: Στην Ελλάδα δεν ισχύει το αυτόματο «δίκαιο του εδάφους» (Jus soli) αλλά το «δίκαιο του αίματος» (Jus sanguinis), δηλαδή η απευθείας απόκτηση της ιθαγένειας του γονέα/των γονέων, εκτός και το υποψήφιο άτομο έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 9 χρόνια σε δημοτικό και γυμνάσιο ή 6 χρόνια σε γυμνάσιο και λύκειο, είτε κατέχει απολυτήριο ελληνικού λυκείου και πτυχίο ελληνικού ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Μόνο τα τρίτης γενιάς παιδιά αλλοδαπών γονέων αποκτούν αυτόματα την ιθαγένεια μόλις γεννηθούν.

Ότι γίνονται μαζικές ελληνοποιήσεις ακόμα και παράτυπων μεταναστών: Εντελώς ανυπόστατο επιχείρημα, δεδομένου κιόλας ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου και πολιτογράφησης έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ: Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Η κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση «είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο σύνθετη και “βαριά” διοικητική διαδικασία της ελληνικής έννομης τάξης».

Ότι οι γονείς όσων παιδιών έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια ή έχουν παντρευτεί Έλληνα/ίδα αποκτούν κι αυτοί αυτόματα την ιθαγένεια: Ο οικογενειακός δεσμός παίζει ρόλο μόνο κατά τη συνεκτίμηση των κριτηρίων κοινωνικής ένταξης, ως μία από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποκτήσει μαζί και παιδί, μπορούν να καταθέσουν αίτημα για πολιτογράφηση μετά από 3 χρόνια νόμιμης διαμονής αντί για τα 7 χρόνια που είναι το στάνταρ.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι οι γραπτές εξετάσεις κάνουν το σύστημα αδιάβλητο: Όχι, δεν εξασφαλίζουν ότι θα είναι απόλυτα δίκαιο, ούτε εξυπηρετούν τον σκοπό της πολιτογράφησης. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι πόσο ενταγμένοι είναι οι υποψήφιοι-ες στην ελληνική κοινωνία. Πώς άραγε μπορεί να εξακριβωθεί αντικειμενικά κάτι τέτοιο μόνο μέσα από ένα γραπτό τεστ υψηλού επιπέδου γνώσεων; Σημειώνεται, επιπλέον, ο αυξημένος –ακόμα και για τον μέσο Έλληνα– βαθμός δυσκολίας της Τράπεζας Θεμάτων και το είδος των ερωτήσεων για τις εξετάσεις του ΠΕΓΠ, οι οποίες «φαίνεται να παραγνωρίζουν τελείως το κοινό των εξεταζόμενων όπου απευθύνονται». 

Ότι τα αυστηρά κριτήρια που προστέθηκαν πρόσφατα στην πολιτογράφηση ισχύουν ήδη για τις άδειες διαμονής: Ως «επαρκές» ορίζεται ένα ετήσιο εισόδημα άνω των 7.500 ευρώ, πρόβλεψη που αυστηροποιεί υπέρμετρα τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να πληρούν, αγνοώντας έτσι πλήρως την ελληνική οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων ετών (εκτεταμένη «μαύρη» εργασία κ.λπ.). Επιπλέον, από τις πάνω από 30 κατηγορίες αδειών διαμονής που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, μόνο για 3 ζητούνται αυστηρά οικονομικά κριτήρια: για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος, για τα οικονομικά ανεξάρτητα άτομα και για τη μόνιμη άδεια επενδυτή.

Ότι η διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την αίτηση: Πράγματι αυτό λέει το «γράμμα του νόμου», αν όμως κάποιος ερευνήσει τα ΦΕΚ απόδοσης ιθαγένειας, θα δει αποφάσεις πολιτογράφησης από 7 έως και 10 χρόνια αναμονής, ενώ υπήρξαν πρόσφατα και αποφάσεις για αιτήσεις που κατατέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Χαρακτηριστικά, μέχρι τον περασμένο Μάιο οι εκκρεμείς αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ξεπερνούσαν τις 30.000, ενώ καθυστερήσεις που φτάνουν τα 4 χρόνια σημειώνονται ακόμα και στην εξέταση αιτήσεων μεταναστών 2ης γενιάς.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι αφότου δημοσιευτεί η απόφαση για κτήση ιθαγένειας, το άτομο αποκτά αυτόματα όλα τα δικαιώματα του πολίτη και μπορεί να ψηφίζει: Κανονικά έτσι θα έπρεπε να είναι, όμως η αναμονή μέχρι την έκδοση ταυτότητας και την κλήση για δημοτολόγηση μπορεί να πάρει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. 

Ότι με την ισχύουσα νομοθεσία παίρνουν ιθαγένεια άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από την Ελλάδα, ότι τους ενδιαφέρει το διαβατήριο και όχι η ελληνική ταυτότητα: Οι πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ε.Ε. και να παραμείνουν εκεί για λόγους εργασίας εφόσον κατέχουν άδεια διαμονής είτε «επί μακρόν διαμένοντος», είτε ως «μέλος οικογένειας Έλληνα ή Ευρωπαίου πολίτη». Δεν χρειάζονται δηλαδή ελληνικό διαβατήριο. Αληθεύει βέβαια ότι με την οικονομική κρίση πολλοί μετανάστες που είχαν το νόμιμο δικαίωμα έφυγαν από την Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερης εργασιακής προοπτικής, ακριβώς όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Αυτό όμως ούτε παράλογο είναι, ούτε παράνομο. 

Ότι για να πολιτογραφηθεί Έλληνας ο Τομ Χανκς πέρασε από τις ίδιες διαδικασίες που περνάνε και οι υπόλοιποι: Λάθος. Ο εν λόγω διάσημος ηθοποιός, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Ότι είναι πολύ εύκολο για ένα άτομο που ζει δεκαετίες στη χώρα να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ένα ακόμα μύθευμα που εύκολα καταρρίπτεται αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω.  

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται αυτή η έκδοση, υλοποιείται βάσει του προγράμματος Active citizens fund με φορέα το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).
Το πρόγραμμα αυτό, ύψους €13,5 εκατ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Τη διαχείρισή του για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Ολόκληρο το έντυπο σε ψηφιακή μορφή εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα: Οι ανάγκες, τα προβλήματα και η δύναμη της αλληλεγγύης

Μια οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία περιγράφει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν και την κατάσταση που βρήκαν στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με το ουκρανικό εξηγούν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και πού πρέπει να εστιάσουμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ