Ελληνική ιθαγένεια: Μια νέα έκδοση καταρρίπτει 11 γνωστούς μύθους

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED
0

«ΜΑΖΙΚΕΣ» ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ιθαγένειες που μοιράζονται απλόχερα σε παιδιά και ενήλικες, μετανάστες που αποκτούν εύκολα δικαίωμα ψήφου και αύριο «θα βγάζουν κυβέρνηση», ξένοι που ενδιαφέρονται απλώς για ένα διαβατήριο που θα διευκολύνει την εγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: αυτοί είναι μερικοί από τους πιο διαδεδομένους –είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια– μύθους γύρω από την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας στον δημόσιο λόγο και τα ΜΜΕ.

Μύθοι που σιγοντάρουν την ξενοφοβία και τις διακρίσεις και συσκοτίζουν μια πραγματικότητα που λέει ότι, αντίθετα, η πολιτογράφηση και η απόδοση ιθαγένειας έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα και που δεν έχουν το «ειδικό βάρος» ενός Τομ Χανκς ή ενός Γιάννη Αντετοκούμπο. 

Ο Τομ Χανκς, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Όμως «το να στερείς την ιθαγένεια από ανθρώπους που ζουν, προσφέρουν, φορολογούνται και υπόκεινται στους νόμους της χώρας δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ένας άνθρωπος που ζει πολλά χρόνια σε οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να έχει δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη», καθώς αναφέρεται εν κατακλείδει. Ιδού συνοπτικά τα 11 μυθεύματα που καταρρίπτει η δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση «Ελληνική Ιθαγένεια: Γνωστοί Μύθοι – Άγνωστες Αλήθειες», την οποία επιμελήθηκαν ο οργανισμός Generation 2.0 RED και η ΕλΕΔΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund: 

Ότι άλλο ιθαγένεια και άλλο υπηκοότητα: Στην ελληνική νομοθεσία και τα λοιπά νομικά κείμενα, ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται είναι η «ιθαγένεια». Ο όρος «υπηκοότητα» θεωρείται πια παρωχημένος, εξακολουθεί εντούτοις να χρησιμοποιείται. Πρόκειται πάντως για όρους ταυτόσημους που δηλώνουν τον νομικό δεσμό του ατόμου με την πολιτεία.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι τα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια κατευθείαν μόλις γεννηθούν: Στην Ελλάδα δεν ισχύει το αυτόματο «δίκαιο του εδάφους» (Jus soli) αλλά το «δίκαιο του αίματος» (Jus sanguinis), δηλαδή η απευθείας απόκτηση της ιθαγένειας του γονέα/των γονέων, εκτός και το υποψήφιο άτομο έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 9 χρόνια σε δημοτικό και γυμνάσιο ή 6 χρόνια σε γυμνάσιο και λύκειο, είτε κατέχει απολυτήριο ελληνικού λυκείου και πτυχίο ελληνικού ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Μόνο τα τρίτης γενιάς παιδιά αλλοδαπών γονέων αποκτούν αυτόματα την ιθαγένεια μόλις γεννηθούν.

Ότι γίνονται μαζικές ελληνοποιήσεις ακόμα και παράτυπων μεταναστών: Εντελώς ανυπόστατο επιχείρημα, δεδομένου κιόλας ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου και πολιτογράφησης έχουν δυσκολέψει περισσότερο από ποτέ: Όσα άτομα ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να περάσουν από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με πολλαπλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις. Η κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση «είναι, χωρίς υπερβολή, η πιο σύνθετη και “βαριά” διοικητική διαδικασία της ελληνικής έννομης τάξης».

Ότι οι γονείς όσων παιδιών έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια ή έχουν παντρευτεί Έλληνα/ίδα αποκτούν κι αυτοί αυτόματα την ιθαγένεια: Ο οικογενειακός δεσμός παίζει ρόλο μόνο κατά τη συνεκτίμηση των κριτηρίων κοινωνικής ένταξης, ως μία από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών, που έχουν αποκτήσει μαζί και παιδί, μπορούν να καταθέσουν αίτημα για πολιτογράφηση μετά από 3 χρόνια νόμιμης διαμονής αντί για τα 7 χρόνια που είναι το στάνταρ.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι οι γραπτές εξετάσεις κάνουν το σύστημα αδιάβλητο: Όχι, δεν εξασφαλίζουν ότι θα είναι απόλυτα δίκαιο, ούτε εξυπηρετούν τον σκοπό της πολιτογράφησης. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι πόσο ενταγμένοι είναι οι υποψήφιοι-ες στην ελληνική κοινωνία. Πώς άραγε μπορεί να εξακριβωθεί αντικειμενικά κάτι τέτοιο μόνο μέσα από ένα γραπτό τεστ υψηλού επιπέδου γνώσεων; Σημειώνεται, επιπλέον, ο αυξημένος –ακόμα και για τον μέσο Έλληνα– βαθμός δυσκολίας της Τράπεζας Θεμάτων και το είδος των ερωτήσεων για τις εξετάσεις του ΠΕΓΠ, οι οποίες «φαίνεται να παραγνωρίζουν τελείως το κοινό των εξεταζόμενων όπου απευθύνονται». 

Ότι τα αυστηρά κριτήρια που προστέθηκαν πρόσφατα στην πολιτογράφηση ισχύουν ήδη για τις άδειες διαμονής: Ως «επαρκές» ορίζεται ένα ετήσιο εισόδημα άνω των 7.500 ευρώ, πρόβλεψη που αυστηροποιεί υπέρμετρα τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να πληρούν, αγνοώντας έτσι πλήρως την ελληνική οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων ετών (εκτεταμένη «μαύρη» εργασία κ.λπ.). Επιπλέον, από τις πάνω από 30 κατηγορίες αδειών διαμονής που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, μόνο για 3 ζητούνται αυστηρά οικονομικά κριτήρια: για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος, για τα οικονομικά ανεξάρτητα άτομα και για τη μόνιμη άδεια επενδυτή.

Ότι η διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την αίτηση: Πράγματι αυτό λέει το «γράμμα του νόμου», αν όμως κάποιος ερευνήσει τα ΦΕΚ απόδοσης ιθαγένειας, θα δει αποφάσεις πολιτογράφησης από 7 έως και 10 χρόνια αναμονής, ενώ υπήρξαν πρόσφατα και αποφάσεις για αιτήσεις που κατατέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Χαρακτηριστικά, μέχρι τον περασμένο Μάιο οι εκκρεμείς αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ξεπερνούσαν τις 30.000, ενώ καθυστερήσεις που φτάνουν τα 4 χρόνια σημειώνονται ακόμα και στην εξέταση αιτήσεων μεταναστών 2ης γενιάς.

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Ότι αφότου δημοσιευτεί η απόφαση για κτήση ιθαγένειας, το άτομο αποκτά αυτόματα όλα τα δικαιώματα του πολίτη και μπορεί να ψηφίζει: Κανονικά έτσι θα έπρεπε να είναι, όμως η αναμονή μέχρι την έκδοση ταυτότητας και την κλήση για δημοτολόγηση μπορεί να πάρει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. 

Ότι με την ισχύουσα νομοθεσία παίρνουν ιθαγένεια άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από την Ελλάδα, ότι τους ενδιαφέρει το διαβατήριο και όχι η ελληνική ταυτότητα: Οι πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ε.Ε. και να παραμείνουν εκεί για λόγους εργασίας εφόσον κατέχουν άδεια διαμονής είτε «επί μακρόν διαμένοντος», είτε ως «μέλος οικογένειας Έλληνα ή Ευρωπαίου πολίτη». Δεν χρειάζονται δηλαδή ελληνικό διαβατήριο. Αληθεύει βέβαια ότι με την οικονομική κρίση πολλοί μετανάστες που είχαν το νόμιμο δικαίωμα έφυγαν από την Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερης εργασιακής προοπτικής, ακριβώς όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Αυτό όμως ούτε παράλογο είναι, ούτε παράνομο. 

Ότι για να πολιτογραφηθεί Έλληνας ο Τομ Χανκς πέρασε από τις ίδιες διαδικασίες που περνάνε και οι υπόλοιποι: Λάθος. Ο εν λόγω διάσημος ηθοποιός, η οικογένεια Αντετοκούμπο, ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και οι ψαράδες που έσωσαν ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες με προεδρικό διάταγμα επειδή προσέφεραν «εξαιρετικές υπηρεσίες» στη χώρα. 

Ότι είναι πολύ εύκολο για ένα άτομο που ζει δεκαετίες στη χώρα να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ένα ακόμα μύθευμα που εύκολα καταρρίπτεται αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω.  

«Ελληνική ιθαγένεια: Γνωστοί μύθοι-άγνωστες αλήθειες» Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Athanatos / Generation 2.0 RED

Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται αυτή η έκδοση, υλοποιείται βάσει του προγράμματος Active citizens fund με φορέα το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).
Το πρόγραμμα αυτό, ύψους €13,5 εκατ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Τη διαχείρισή του για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Ολόκληρο το έντυπο σε ψηφιακή μορφή εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα: Οι ανάγκες, τα προβλήματα και η δύναμη της αλληλεγγύης

Μια οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία περιγράφει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν και την κατάσταση που βρήκαν στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με το ουκρανικό εξηγούν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και πού πρέπει να εστιάσουμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ