Η σαπισμένη τούρτα που λέγεται Αθήνα

Η σαπισμένη τούρτα που λέγεται Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
0

 

Τι είναι η γειτονιά πια; Μια φέτα από την σαπισμένη τούρτα που λέγεται Αθήνα. Πως εισπράττει την κρίση; Ομογενοποιημένα. Φροντίζει γι αυτό η τηλεόραση. Μπάζει στην τραπεζαρία και στην κρεβατοκάμαρη και στο σαλόνι τον ίδιο φόβο παντού, είτε η κρεβατοκάμαρη είναι σινιέ καρυδιά, είτε νοβοπάν φορμάικα τριανταφυλλιά. Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου. Στην ουσία όμως δεν είναι έτσι, να πως είναι «Φόβος, αρχή σοφίας Κυρίου». Με τον φόβο να κυβερνά από το Βερολίνο , από την Ουάσινγκτον, από το Σίτι ,από το Πεκίνο ο Κύριος. Κι ο πονηρός πολιτευτής από δίπλα ,παίρνει τη γόμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» να σβήσει τα σουσούμια του, τις μουντζούρες του. Και από δίπλα ο πιο πονηρός πολιτευτής αυτός που τα έβλεπε, ήξερε αλλά σιωπούσε και τώρα λίγο πριν τις εκλογές ανοίγει το στόμα του το λαμόγιο να τα ψελλίσει και να πει νίπτω τας χείρας μου .Τόσα χρόνια γιατί δεν τα 'λεγε; “Δείξε μου δέκα δίκαιους” ,είπε ο Άγγελος στον Λωτ κι αυτός ούτε έναν δεν μπορούσε να του δείξει. Όλη η πόλη το ίδιο. Έχουν πέσει τα τείχη πια. Τα έχει αλέσει το μίξερ τηλεόραση, πρόθυμο εργαλείο στα χέρια του Κυρίου, σώμα του και αίμα του στο κουλάντρισμα ψυχών. Λαός και Κολωνάκι πια το ίδιο πολτοποιούνται τα μυαλά. Ο μικροαστός θεατής της όποιας γειτονιάς παρέα με τον άνεργο κι ο μεσοαστός με τον λειτουργό στα ψηλά αλώνια το ίδιο νοκ άουτ όλοι τους στο καναβάτσο του καναπέ. Κι ο γόνος του λαμόγιου πολιτευτή, λομογιογόνος έτοιμος να τον ξαναψηφίσουν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι και προδομένοι. Όμως μην επαναπαύονται οι γόνοι , γιατί υπάρχουν ακόμη κάτι ατίθασα παιδιά και κάτι παλιμπαιδίζοντες παλιόγεροι που σκέφτονται με την καρδιά και δεν τους τρομάζει ο Κύριος και δεν τους πιάνει η γόμα δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» , που δεν έχουν χάσει τη μνήμη τους και θυμούνται και ξέρουνε τον ένοχο και ποια είναι η αιτία και περιμένουν συλλέγοντας κλούβια αυγά και χαρτοπόλεμο και κόκκινη μπογιά μήπως και ξανακούσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα χαμουρίτσες κι αυτοί πια είναι παντού και στο καφενείο και στην λέσχη και στον ακριβό καναπέ και στον μούφα καρυδιά. Και περιμένουν πονηρέ πολιτευτή από Δυτικές συνοικίες μέχρι Βόρεια προάστια κι από Έβρο μέχρι Γαύδο γιατί ξέρουν κι αν ψηφίσουν είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς αυτήν την έσχατη ώρα με το ξυράφι στο λαιμό που τους βάλατε. Περιμένουν πονηρούληδες, μαζεύουν αυγά και θυμό.

_______________

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος είναι συγγραφέας. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM