Η ανησυχία για τη διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων και ένα ηθικό χρέος

Η ανησυχία για τη διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων και ένα ηθικό χρέος Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Νέος συναγερμός για την ελληνική κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, καθώς η χώρα -που δεν προλαβαίνει να βγει από τη μία κρίση και μπαίνει σε άλλη- δεν αποκλείεται να κληθεί να σηκώσει για άλλη μια φορά δυσανάλογο βάρος, κυρίως όσο αφορά στη νέα μεταναστευτική κρίση που θεωρείται πολύ πιθανή.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο για το Αφγανιστάν, ενώ η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαχείριση κρίσεων την Τετάρτη.

Στην ελληνική κυβέρνηση ανησυχούν μήπως η χώρα ξαναζήσει ένα 2015, αν και δημοσίως διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα βασικό μειονέκτημα συγκριτικά με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου του 2015 και αυτό είναι ότι η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη είναι πλέον κλειστή, όπως και τα σύνορα της Γερμανίας, που τότε είχε υποδεχθεί ένα μεγάλο μέρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είχαν έρθει αρχικά στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες, που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν μετά την εγκατάλειψη τους από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, βρεθούν στην Ελλάδα, υπάρχει η πιθανότητα να εγκλωβιστούν εδώ.

Ήδη τα πρώτα κύματα προσφύγων συρρέουν στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Ευρώπη και δεν αποκλείεται πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους και να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα.

Ένα σημαντικό ηθικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η διάσωση των Αφγανών μεταφραστών και όσων εργάστηκαν για την ελληνική αποστολή εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούσαν να πάρουν βίζα και να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα από το 2014, καθώς μετά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής έμειναν έκθετοι, χωρίς προστασία και η ζωή τους κινδυνεύει.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Οπτική Γωνία / Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Ο μικρός X εμφανίζεται διαρκώς μαζί του, ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις, βοηθώντας τον Μασκ να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και λειτουργώντας ως πιόνι στη διαμάχη του με την Grimes για τη γονική επιμέλεια.
THE LIFO TEAM
Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ