Από τα Στενά του Ορμούζ στα Τέμπη

Από τα στενά του Ορμούζ στα Τέμπη Facebook Twitter
Κατηγορηματικός ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό για εκλογές την άνοιξη του επόμενου έτους ήταν ο πρωθυπουργός. Φωτ.: Eurokinissi
0


ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
του πρωθυπουργού να διατηρήσει καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί στην ευρωπαϊκή γραμμή, χωρίς να παρεκκλίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει και από όλες τις  δηλώσεις του, ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν, ειδικά στην ενέργεια, σε περίπτωση που ο πόλεμος παραταθεί και δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις.  Δεν σκοπεύει ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική κρίση και τα πρόσκαιρα οφέλη από τις δημοσκοπήσεις, για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Ούτε αιφνιδιασμός στις κάλπες, ούτε εμπλοκή στον πόλεμο

Κατηγορηματικός ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό για εκλογές την άνοιξη του επόμενου έτους ήταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ενέργεια, που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα. Οπότε, τα σενάρια όσων ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να σκέφτεται πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευτεί τη συγκυριακή -λόγω του πολέμου- μικρή άνοδο των ποσοστών του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις, διαψεύδονται. Εξηγώντας για ποιο λόγο δεν θα πάρει αυτό το ρίσκο, ανέφερε ότι δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, «γιατί μπορεί να υπάρχει μια προσωρινή άνοδος τώρα, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε έναν μήνα». Αναφέρθηκε επίσης στη γραμμή με την οποία θα πάει στις επόμενες εκλογές, παίζοντας το γεωπολιτικό χαρτί, που λέει ότι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, διότι επιτρέπει γρήγορες αποφάσεις χωρίς τις δυσκολίες κυβερνήσεων συνασπισμού.

Το επόμενο διάστημα προμηνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό για το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και εξαιτίας των ανοιχτών εσωτερικών μετώπων.

Ο ίδιος θεωρεί πως όσα υποσχέθηκε το 2023, τα τήρησε. «Υποσχέθηκα ότι θα εστιάσω στους μισθούς. Τήρησα την υπόσχεσή μου. Υποσχέθηκα ότι θα εστιάσω στην άμυνα. Τήρησα την υπόσχεσή μου. Υποσχέθηκα ότι θα αντιμετωπίσω τα προβλήματα του συστήματος υγείας και θεωρώ ότι έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο» είπε, ενώ δήλωσε ότι θέλει να είναι ξανά πρωθυπουργός το 2030, τη χρονιά που η Ελλάδα θα συμπληρώσει 200 χρόνια από την ίδρυση του κράτους της. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις αμερικανικές πιέσεις που δέχονται όλα τα κράτη της ΕΕ,  διαβεβαίωσε, εξίσου κατηγορηματικά, ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή όσο συνεχίζονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός αν υπάρξει αποστολή που θα εγκριθεί από την Ευρώπη, κάτι που δεν μοιάζει πολύ πιθανό. Αυτή είναι και η εκτίμηση του πρωθυπουργού, ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά θα επικεντρωθεί στις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι μεγάλες στην περίπτωση που ο πόλεμος διαρκέσει πολύ. 

Ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπόψη προφανώς και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επιχείρησε άλλη μια φορά να «διορθώσει» κάπως την αρχική του θέση, για την οποία κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι ταυτίστηκε με τους επιτιθέμενους και δήλωσε πως δεν πιστεύει «ότι τα δομικά προβλήματα της Μέσης Ανατολής μπορούν να επιλυθούν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων», αλλά από την άλλη,  αναγνωρίζει «πλήρως» ότι «το Ιράν δεν μπορεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν μπορεί να απειλεί τους άμεσους γείτονές του». 

Θεσμικός στα εθνικά, επίμονος στα εσωτερικά ο Ανδρουλάκης

Δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, που προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την γεωπολιτική κρίση και να αναδείξει αυτά που θεωρεί ως στρατηγικά πλεονεκτήματα του. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να επιδείξει μία «θεσμική και υπεύθυνη στάση», όπως αναφέρουν στο ΠΑΣΟΚ, ειδικά στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο διαφοροποιήθηκε από άλλες φωνές στα αριστερά του, και ταυτόχρονα να αναδείξει τις διαφορές που έχει με την Ν.Δ, την οποία κατηγορεί ότι ταυτίζεται με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου. «Δείχνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κύπρο, αλλά δεν θέλουμε καμία εμπλοκή στον πόλεμο που διεξάγει ο Νετανιάχου και ο Τραμπ στο Ιράν» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι ούτε η χρήση των ελληνικών βάσεων πρέπει να επιτρέπεται για  πολεμικές επιχειρήσεις. Συνδέει μάλιστα και το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «ήταν ένας απόστρατος συνταγματάρχης του Ισραήλ που είχε «καρφώσει» το Predator και παρακολουθούσε τους τέσσερις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας για μήνες».

Από τα στενά του Ορμούζ στα Τέμπη Facebook Twitter
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να επιδείξει μία «θεσμική και υπεύθυνη στάση». Φωτ.: Eurokinissi

Πίεση για τις υποκλοπές και από το ΚΚΕ

Το θέμα των υποκλοπών πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει, ούτε να το πάει χαλαρά, καθώς θεωρεί ότι ο ίδιος δικαιώθηκε και έχουν εκτεθεί όσοι το παρουσίαζαν ως εμμονή του. «Δεν είναι μόνο η πρόσφατη καταδίκη των υποτιθέμενων ιδιωτών» λένε στο ΠΑΣΟΚ, «αλλά και όσα είπε αυτές  τις μέρες ο ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, που δήλωσε ότι η εταιρεία του διαθέτει το Predator μόνο σε κυβερνήσεις και αρχές επιβολής του νόμου».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή για τις υποκλοπές και έκανε την εκτίμηση (μιλώντας στο Mega) ότι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που ζήτησε να γίνουν οι παράνομες παρακολουθήσεις.  

Η δίκη για τα Τέμπη ανοίγει ξανά το πιο ευαίσθητο μέτωπο

Εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, από το οποίο, παρά τις προσπάθειες της, δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει και όλα είναι ανοιχτά, σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα βρει ξανά μπροστά της και τα Τέμπη, καθώς τη Δευτέρα ξεκινά η μεγάλη δίκη των Τεμπών. Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων, Παύλος Ασλανίδης κατήγγειλε τις ανακριτικές αρχές ότι δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα και δεν λειτουργούσαν με γνώμονα την ανεύρεση της αλήθειας, αλλά τη συσκότιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και μερικές νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη που θα φέρουν την κυβέρνηση ξανά σε θέση απολογούμενου, καθώς ανοίγουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο για αυτήν. 

Το επόμενο διάστημα λοιπόν, προμηνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό για το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και εξαιτίας των ανοιχτών εσωτερικών μετώπων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει μια εικόνα σταθερότητας και διαχειριστικής επάρκειας, την ώρα που οι υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και την πιέζουν. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Οπτική Γωνία / Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο; Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητάνε ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ