Οκτώ άτομα έπαιξαν πρόσφατα ξύλο μπροστά στο αξιοθέατο Trevi της Ρώμης για το ποιος θα πιάσει καλύτερη θέση για σέλφι. Πιο ήπιο περιστατικό, θα μου πεις, από τους δύο θανάτους που είχαμε πέρσι με άτομα που έπεσαν στον γκρεμό προσπαθώντας να βγάλουν σέλφι στο Ναυάγιο (Ζάκυνθος).

 

Θα αναστενάξουν οι «τοίχοι» των κοινωνικών δικτύων τον επόμενο χρόνο που θα έχουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Θα σε πυροβολούν από παντού οι διαφημίσεις των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

 

Παρατήρησε πότε πηγαίνεις αυτοματοποιημένα ή μηχανικά στο κινητό σου και βάλε φρένο. Ψάχνοντας, θα βρεις τον τρόπο να μην είσαι «κόπανος» και δέσμιος των αλγορίθμων των εταιρειών-κοινωνικών δικτύων, μια χαλαρωτική ισορροπία με άξονα τη δική σου ζωή και όχι τις επιδιώξεις μερικών από τις πιο πλούσιες εταιρείες του κόσμου.


Με τούτα και μ' εκείνα, θα το σκεφτείς και μία και δύο και δέκα φορές πόση δραστηριότητα αξίζει να έχεις στα κοινωνικά δίκτυα. Δυο λόγια για το τι επιλογές θα έχεις τα επόμενα δύο χρόνια:

 

Θα κηρύξεις τον πόλεμο στους αλγορίθμους

Αν πεισμώσεις που το Facebook σου κρύβει τους πραγματικούς σου φίλους ή που σου εμφανίζει τις εμμονικές αναρτήσεις κάποιου που πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας, τότε «πάρ' το αλλιώς».

 

Κόψε τις ειδοποιήσεις, αλλά κυρίως πήγαινε απευθείας σε media που εμπιστεύεσαι για να βρίσκεις τις ειδήσεις (ή ό,τι θεωρείς ειδήσεις). Παρατήρησε πότε πηγαίνεις αυτοματοποιημένα ή μηχανικά στο κινητό σου και βάλε φρένο. Ψάχνοντας θα βρεις τον τρόπο να μην είσαι «κόπανος» και δέσμιος των αλγορίθμων των εταιρειών-κοινωνικών δικτύων, μια χαλαρωτική ισορροπία με άξονα τη δική σου ζωή και όχι τις επιδιώξεις μερικών από τις πιο πλούσιες εταιρείες του κόσμου.

 

To Instagram θα μοιάζει όλο και πιο πολύ στο Facebook

Αν αραιώσεις από το Facebook για να δώσεις περισσότερη ενέργεια στο Instagram, τότε θα δεις στην πορεία ότι το Instagram θα μοιάζει όλο και περισσότερο στο Facebook. Περισσότερες διαφημίσεις, όλο και πιο μαζικό, όλο και λιγότερες προβολές των αναρτήσεων των πραγματικών σου φίλων. Θα βλέπεις όλο και πιο συχνά φωτογραφίες από νεαρά άτομα που κάνουν προώθηση προϊόντων.


Θα παραμείνει όμως ένα μέσο για να βλέπεις τι κάνουν οι παρέες σου, τι σκαρφίστηκαν κάποιοι διάσημοι και ημι-διάσημοι, καθώς και τη δημιουργική διάθεση κάποιου φίλου ή φίλης που συνδύασε μια «ηλεκτρισμένη» στιγμή με μια όμορφη εικόνα.

 

Θα παρακολουθείς τον πόλεμο από πανεπιστήμια, πολιτικούς, την Ε.Ε.

Σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση σε μια πολύ μεγάλη (δυτική) χώρα ή στις επόμενες εκλογές στη χώρα μας θα ξεπηδάνε σκληρά ερωτήματα για την αδυναμία του Facebook και του YouTube (και του Twitter) να ελέγξουν τα πάθη, το ψέμα, το μίσος, την τοξικότητα, τον διχασμό της κοινωνίας, την ενίσχυση πολλών ακραίων. Οι κάθε λογής εξτρεμιστές συνεχίζουν να κάνουν πάρτι, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος του ελέγχου αυτών που ανεβάζει ο κάθε θερμοκέφαλος στα φιλόξενα timelines τους.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να επιβάλει πρόστιμα στα κοινωνικά δίκτυα και τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει, μέχρι τώρα, τα δεδομένα. Πανεπιστήμια και media γίνονται όλο και πιο επιθετικά απέναντι στην εξουσία και τις επιπτώσεις στην οικονομία που ασκούν τα μονοπώλια Google, Facebook και Amazon. Ο θόρυβος και ο πόλεμος θα συνεχιστούν για πολύ, αλλά δεν είμαστε κοντά στο να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου τους.

 

Να τι θα κάνεις σε δύο χρόνια από τώρα στα social media
Ένας κατάλογος που δείχνει ποιο κοινωνικό δίκτυο προκαλεί περισσότερο εκνευρισμό, πώς επηρεάζουν τον ύπνο αλλά και ποιο συμβάλλει περισσότερο στην προσωπική έκφραση και στη συναισθηματική υποστήριξη.

 

Θα ψάξεις εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα

Τον τελευταίο καιρό κερδίζει πόντους το Mastodon, που παίρνει ζωή από τις κακουχίες του Twitter. Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες θρασείες αλτερνατίβες, αλλά οι περισσότερες «σβήνουν» ή ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επειδή οι γίγαντες Facebook, Youtube, Twitter και Instagram καταπίνουν εύκολα κάθε ανταγωνιστή. Αργά ή γρήγορα, πάντως, κάποιοι νεοσσοί θα δεχτούν το φιλί της ζωής, καθώς δεν υπάρχει και πολλή ευτυχία πλέον στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα.

 

Θα θυμώσεις με τα τρολ και τι θα κάνεις;

Μια δημοφιλής τακτική λέει «μην τσιμπάς στα τρολ», τους αγενείς και τους επιθετικούς των κοινωνικών δικτύων. Θα χύσουν χολή, θα ξεχαρμανιάσουν, μετά θα ξεφουσκώσουν. Μην τους δίνεις σημασία και τους κάνεις σημαντικούς. Ή, τέλος πάντων, αν δουν ότι δεν τσιμπάς, θα την πέσουν σε άλλον.

 

Μια άλλη στάση λέει πως αν τους αφήσεις να δρουν ανενόχλητοι, τότε δίνουν τον τόνο σε έναν δημόσιο χώρο και αφήνεις τα θύματά τους στο έλεος του κάθε ανάγωγου ή εκβιαστή.

 
Είναι σαν να βλέπεις μια κλίκα από χούλιγκαν στην αυλή σου και να κλείνεσαι στο σπίτι σου για να μην τους δίνεις δικαιώματα. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής το αν θα «αραιώσεις» για να αποφύγεις τα τρολ ή αν θα δώσεις μάχες για θέματα αρχών, ατομικών δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου.

 

Θα βλέπεις τα παιδιά να ζούνε σ' έναν δικό τους κόσμο

Δεκαπεντάχρονα ανεβάζουν βίντεο καθημερινά από τη ζωή τους. Σε παραξενεύει η έκθεσή τους. Τα νιάτα αναζητούν έκφραση και τα κοινωνικά δίκτυα τούς δίνουν τον χώρο.

 

Μπορείς να διαπιστώσεις πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δικές σου επιλογές από τη στάση των 15χρονων και των 20χρονων. Δες τη θετική πλευρά, το δημιουργικό σπέρμα, την αντίθετη πλευρά από το κυνήγι των likes ή την προβολή της βιτρίνας της «ζωάρας» σου.


Σε 1-2 χρόνια θα διαπιστώσεις, πάντως, πόση επιρροή έχει ο κόσμος των e-sports. Πολλά 12χρονα, αντί να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Snapchat, προτιμούν την αγωνία των e-sports που κερδίζουν κοινό τόσο από τα κοινωνικά δίκτυα όσο και από τα φυσικά sports.

 

Θα φύγεις γιατί δεν θα σου κάνουν πια τόσο πολλά likes

Να μια περίπτωση χρήστη που εγκατέλειψε γιατί δεν συγκέντρωνε τόσα likes και shares όσα στο παρελθόν.

 

Αν δεν σε απασχολούν τα likes, τότε μείνε για να πάρεις τα δικαιώματά σου πίσω και ρίξε μια ματιά για το πώς μπορείς να έχεις κι εσύ λόγο στους αλγορίθμους.

 

Κάπως έτσι θα διαθέσεις περισσότερο χρόνο για να βλέπεις φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, να κάνεις σπορ, να πηγαίνεις σινεμά ή εκδρομές. Η πραγματική ζωή είναι αλλού. Και σε περιμένει.

 

Όποιος θέλει να δει πώς από την εποχή της πλατείας Ταχρίρ φθάσαμε στα σημερινά, όπου τα social media δεν θεωρούνται ακριβώς πυλώνες της δημοκρατίας, μπορεί να δει αυτό της Zeynep Tufeci, με καταγωγή από Τουρκία, που διαπρέπει στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

 

Αρκετά υποκειμενικό αυτό εδώ: ψηφίσαμε περίπου 100 insiders και βγήκε ότι μετά τρία χρόνια θα είναι πιο επιδραστικά τα Instagram, Twitter, πολύ πιο πίσω το Facebook και ακόμα πιο πίσω το Snapchat.