Προσωπικά πήγα Στρατό, ενώ με κόλπα θα μπορούσα να τον είχα αποφύγει εντελώς, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα το χλευασμό για όσους επέλεξαν να μην πάνε. Αντιθέτως θεωρώ πως πρέπει να έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις εναλλακτική θητεία ίσης (και όχι φυσικά διπλάσιας) διάρκειας σε κοινωνικές δομές - νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία.

 

Πολλοί είναι έξαλλοι σήμερα με τον υπουργό Παιδείας επειδή, όπως αποκαλύφθηκε και ο ίδιος στην ουσία παραδέχτηκε, δεν πήγε Στρατό και εξαγόρασε τη θητεία του χρησιμοποιώντας αποφάσεις της Χούντας. 

 

Είμαι εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης και παρότι όπως είπα δεν καιγόμουν τόσο ώστε να προσπαθήσω να την αποφύγω ή να την εξαγοράσω (απλά να την κάνω πιο υποφερτή) κατανοώ απόλυτα όσους το έκαναν. Όσο ήμουν φαντάρος το 2004, έσκασε στις ειδήσεις ένα σκάνδαλο με πλαστές βεβαιώσεις διασήμων που έπαιρναν «τρελόχαρτο». Θυμάμαι ότι τσίμπησαν τότε διάφορους, όπως τον Παπακαλιάτη, το Ρέμο, τον Φοίβο, τον Αλκαίο. Βλέπαμε στο ΚΨΜ του στρατοπέδου τις ειδήσεις, κι ενώ περίμενα εξοργισμένες αντιδράσεις των συμφαντάρων μου (διανθισμένες με βρισιές για τη σεξουαλικότητα των φυγόστρατων), η γενική αίσθηση ήταν «καλά έκαναν, μαλάκες σαν κι εμάς είναι; Μακάρι κι εμείς να μπορούσαμε να μην είμαστε εδώ».  

 

Λοιπόν. Προσωπικώς, κανένα πρόβλημα που ο κ. Γαβρόγλου δεν υπηρέτησε. Πολύ καλά έκανε, αφού μπορούσε. Όμως, πόσο ειρωνικό ότι δήλωσε πριν λίγες μέρες με αφορμή τους σημαιοφόρους και για να πλήξει την 'αριστεία' έφερε ως επιχείρημα ότι «Στρατό δεν πάνε μόνο οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι»! Ειδικά όταν γνώριζε ότι ο ίδιος δεν είχε πάει.

 

Κι ο Καρανίκας δεν πήγε στρατό και το λέει περήφανα («Δεν βρήκα λόγο για να πάω») και τον παραδέχομαι. Σε αντίθεση με τον υπουργό Παιδείας, δεν ηθικολογεί χρησιμοποιώντας παραδείγματα απ' το Στρατό, δεν μιλά δηλαδή για σκοινί ενώ είναι 'κρεμασμένος'. 

 

Οι στρατόκαβλοι και η ΝΔ σε ένα βαθμό κατηγορούν εμμέσως τον Γαβρόγλου για έλλειψη πατριωτισμού. Όμως το πρόβλημα δεν είναι που απέφυγε τη στράτευση, αλλά ότι τη χρησιμοποιεί ως αξιοζήλευτο παράδειγμα στο οποίο δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. 

  

Όταν όμως επί χούντας είχε τα λεφτά (πολλά για την εποχή) και διαχώρισε τον εαυτό του απ' τους φτωχότερους, είναι ελαφρώς προκλητικό να επικαλείται όπου τον συμφέρει την στρατιωτική ισότητα. Η δε (μη) απάντησή του για όλα αυτά, στην οποία απλώς επιτίθεται στους «εχθρούς» του πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, είναι εξίσου απογοητευτική.