Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση

Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση Facebook Twitter
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα πράγματα είναι ανησυχητικά μετά και τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Εικονογράφηση: design9/LiFO
0ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ του Ερντογάν και η απειλή του κορωνοϊού, που επανήλθε με την αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αυτές τις μέρες και ανησυχούν την κυβέρνηση, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Και στις δύο περιπτώσεις, παρότι η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει κερδίσει περισσότερο χρόνο ή ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά, οι ειδικοί προειδοποιούσαν από καιρό.


Σχετικά με τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι επιστήμονες δείχνουν ανήσυχοι και επισημαίνουν τους κινδύνους. Άλλωστε, από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων είχαν εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι αυτή μπορούσε να γίνει χωρίς αρνητικές συνέπειες, αρκεί να τηρούνταν τα ατομικά μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτά, όμως, δεν τηρούνται ευλαβικά σε κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες.


Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δεν είναι βέβαιο για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούμε να μιλάμε για «ελληνική επιτυχία», καθώς η κατάσταση δύσκολα θα «μαζευτεί» και η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να ξαναβάλει περιορισμούς που θα ζημιώσουν την οικονομία. «Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει αυτή η εβδομάδα. Είναι σημαντικό να δούμε τι θα δείξουν τα τεστ τις επόμενες μέρες» λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που αν ήταν ουσιαστικός ο έλεγχος του πόθεν έσχες τους, θα είχαν εντοπιστεί και υποχρεωθεί να λογοδοτήσουν, αλλά φαίνεται ότι δεν συγκινούν κανέναν. Έτσι, οι πολιτικοί συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι ελέγχονται και οι πολίτες, άλλοι αδιάφοροι και άλλοι απελπισμένοι, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα την κατάσταση αυτή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα προς τον πρωθυπουργό λένε ότι θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι ευάλωτες ομάδες και τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, οι δομές κ.λπ., ενώ θα πρέπει να ενταθούν και οι έλεγχοι. Σχετικά με την πολιτική των τεστ (ο ρόλος των οποίων είναι πλέον πιο σημαντικός, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβολή ενός δεύτερου lockdown), φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία και στο Μαξίμου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα προχωρήσουν. Είναι γνωστό ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την πανδημία, όπως και όλες οι σημαντικές αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, λαμβάνονται στο Μαξίμου και όχι στα υπουργεία.

Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας στην πρώτη φάση έκανε αρκετούς πολίτες να περιφρονήσουν τον κίνδυνο απ' ό,τι φαίνεται, αλλά είναι και η κυβέρνηση που μοιάζει να πέφτει θύμα της επιτυχίας αυτής. Από τη μια η βιασύνη της να ανοίξει και να την «εξαργυρώσει», προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρή ζημιά στην οικονομία, από την άλλη πολλά μέλη της, που δεν τα ενδιαφέρει να δώσουν το καλό παράδειγμα, στέλνοντας το λάθος μήνυμα και στους πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, λίγο μετά την πολυσυζητημένη επιβολή προστίμου σε μπαρ της Μυκόνου (ένα από τα πολλά που δεν τηρούσαν τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού), συμμετείχε σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια αγάλματος στη Μητρόπολη του Πειραιά με πολλούς ηλικιωμένους παρόντες, αγνοώντας προκλητικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απόστασης.


Η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες επέδειξε μια σπουδή στο να εξαργυρώσει την επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετές εκπτώσεις απ' όσα αρχικά σκεφτόταν. Αρχικά, υπήρχαν σκέψεις για κάποιου είδους υγειονομικό διαβατήριο των τουριστών που θα επισκέπτονταν τη χώρα, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν γρήγορα. Μετά, υπήρχαν συζητήσεις για γρήγορα τεστ που θα γίνονταν στα αεροδρόμια, στις αφίξεις, αλλά και αυτές εγκαταλείφθηκαν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο και το ότι η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες μόνο από χώρες με λίγα κρούσματα.

Τελικά, η χώρα ανοίγει, εν χορδαίς και οργάνοις, με τον πρωθυπουργό στη Σαντορίνη, την άλλη εβδομάδα, με λιγότερες προϋποθέσεις και περισσότερο ρίσκο.


Κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, καθώς από αυτήν θα κριθούν πολλά, υποστηρίζουν ότι το πολύ ανησυχητικό θα είναι αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, ενώ, αν υπάρξει έξαρση σε κάποια περιοχή, αυτή θα αντιμετωπίζεται τοπικά. Ο κ. Τσιόδρας και άλλοι λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στα νησιά (το οποίο υστερεί σημαντικά και επικίνδυνα πλέον σε καταστάσεις πανδημίας), ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση στην περίπτωση που χρειαστεί.


Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο ανησυχητικά μετά και τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Μιλώντας στο κανάλι TRT, αποκάλυψε επισήμως πλέον και τον χάρτη με την περιοχή που έχει χαράξει παράνομα η Τουρκία, η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί, παρά τις ακραίες προκλήσεις του ισλαμιστή Προέδρου, να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να υποβαθμίσει το γεγονός, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά το επιχείρημα ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, κάτι που δεν προκύπτει, όμως, από τις ενέργειες που συνοδεύουν τη ρητορική της Τουρκίας. Άλλωστε, και όταν υπογράφηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο, χωρίς η κυβέρνηση να το πάρει είδηση ή να μπορέσει να το σταματήσει, και τότε το υποβάθμισαν, τονίζοντας ότι πρόκειται περί παράνομης συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές επισήμαιναν το αυτονόητο, πως ακόμα και οι παράνομες συμφωνίες παράγουν αποτελέσματα. Εξάλλου, και η κατοχή της βόρειας Κύπρου παράνομη είναι και καταδικασμένη, αλλά έχει διχοτομήσει την Κύπρο, με το ζήτημα αυτό να παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ