Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς

Τότε που η Έλεν Μίρεν παραλίγο να μας κάνει φιλομοναρχικούς  Facebook Twitter
Ήταν πράγματι εκπληκτική στις αποχρώσεις της η σπουδαία ηθοποιός, δημιουργώντας με την ερμηνεία της ένα πορτρέτο αξιοπρέπειας και εγκαρτέρησης για την Ελισάβετ. Φωτο: Miramax Films
0

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕ (αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος με τα χλωμά βαμπίρ των βασιλικών οίκων), για την πλειονότητα των εν ζωή κατοίκων αυτού του πλανήτη όμως ήταν από πάντα και για πάντα εκεί, στη θέση της, σαν απόλυτο σύμβολο, ζωντανό απολίθωμα ή κέρινο ομοίωμα της πιο παραδοσιακής μοναρχίας στον πλανήτη, από την ώρα που γεννήθηκαν μέχρι και χθες.

Δεν έστεκε, το ξέραμε, αλλά κάπου μέσα μας πιστεύαμε ότι η Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρέμενε στη θέση της μέχρι το (δικό μας) τέλος και ότι ο Κάρολος δεν θα προλάβαινε να γίνει ποτέ βασιλιάς.

Η Ελισάβετ ήταν προϊόν της Ιστορίας και σύμβολο μιας κληρονομικής (αιμομικτικής σχεδόν) τελετουργίας που συγκινεί ακόμα τα πλήθη, παρά τη νοσηρή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που αναδύει κατά καιρούς η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας: το φαρσικά αρτηριοσκληρωτικό lifestyle, ο μακάβριος φετιχισμός με την πιο βαθιά και αλλόκοτη συντήρηση, τα πολυτελώς αποστειρωμένα περιβάλλοντα και η πνιγηρή κλεισούρα που βλέπουμε στις στημένες φωτογραφίες που κρίνονται κατάλληλες για δημοσίευση, τα φριχτά καπέλα, ο κωμικοτραγικός βίος και πολιτεία και τα χαμερπή σκάνδαλα των διαδόχων.  

Τώρα που έφυγε, η αυτοκρατορική μοναρχία πρέπει να τελειώσει μαζί της. Ο διάδοχός της έχει την ευκαιρία να γράψει πραγματική ιστορία, εγκαταλείποντας τη βαρύγδουπη μεγαλοπρέπεια και αναβαθμίζοντας τη βρετανική μοναρχία έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο σαν τις αντίστοιχες σκανδιναβικές. Αυτό θα ήταν πραγματικά ένα ιδανικό τέλος εποχής.

Δεν ήταν απλώς η Βασίλισσα της Αγγλίας, ήταν η Βασίλισσα, γενικώς και απολύτως. Αυτός ήταν και ο τίτλος της ταινίας που γύρισε το 2006 ο Στίβεν Φρίαρς με την Έλεν Μίρεν στον ομώνυμο ρόλο που της χάρισε το Όσκαρ.

Και ήταν πράγματι εκπληκτική στις αποχρώσεις της η σπουδαία ηθοποιός, δημιουργώντας με την ερμηνεία της ένα πορτρέτο αξιοπρέπειας και εγκαρτέρησης για την Ελισάβετ, στην πιο δύσκολη στιγμή της ίδιας αλλά και του θεσμού, τις μέρες που ακολούθησαν τον τραγικό θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα(ς).

Η θέση της ταινίας ήταν σαφής: Με την Ελισάβετ, όχι με τον ειδωλολατρικό «όχλο» που απαιτούσε από το στέμμα να αποκαταστήσει άμεσα τη μνήμη της «θλιμμένης πριγκίπισσας». 

Μια-δυο ώρες μόνο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του θανάτου της, δημοσιεύτηκε στους New York Times  άρθρο γνώμης της καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Maya Jasanoff με τίτλο «Θρηνήστε την Βασίλισσα, όχι την Αυτοκρατορία της» (Mourn the Queen, Not Her Empire).

Ακολούθησε καταιγισμός αρνητικών σχολίων εκ μέρους αναγνωστών που θεώρησαν απαράδεκτα πρόωρο, ασεβές και ανάρμοστο το κριτικό πνεύμα του άρθρου, παρότι η ιστορικός αναγνωρίζει εξαρχής στην Ελισάβετ «μια βαθιά και ειλικρινή αφοσίωση στα καθήκοντά της», καθώς και το γεγονός ότι «υπήρξε σύμβολο σταθερότητας, και ο θάνατός της σε ταραγμένους καιρούς δικαίως θα προκαλέσει κύματα θλίψης ανά τον κόσμο».

«Δεν πρέπει όμως να εξιδανικεύουμε την εποχή της», συμπληρώνει. «Στη μακρά θητεία της, η παρουσία της ως αρχηγός του κράτους και ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας αποτέλεσε τη βιτρίνα που έκρυβε τη βίαιη πραγματικότητα και τα αιματηρά τελευταία κεφάλαια της αποικιοκρατίας... Εκπροσωπούσε έναν ζωντανό σύνδεσμο με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενσάρκωνε τον πατριωτικό μύθο σύμφωνα με τον οποίον μόνη της σχεδόν η Βρετανία έσωσε τον κόσμο από τον φασισμό... Η θέση της ήταν τόσο άρρηκτα δεμένη με τη Βρετανική Αυτοκρατορία ώστε ακόμα κι όταν ο κόσμος άλλαζε διαρκώς τριγύρω της, ο μύθος της αυτοκρατορικής μεγαλοψυχίας επέμενε. Τώρα που έφυγε, η αυτοκρατορική μοναρχία πρέπει να τελειώσει μαζί της. Ο διάδοχός της έχει την ευκαιρία να γράψει πραγματική ιστορία, εγκαταλείποντας τη βαρύγδουπη μεγαλοπρέπεια και αναβαθμίζοντας τη βρετανική μοναρχία έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο σαν τις αντίστοιχες σκανδιναβικές. Αυτό θα ήταν πραγματικά ένα ιδανικό τέλος εποχής». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ