Βαδίζοντας προς την ανωμαλία

Βαδίζοντας προς την ανωμαλία Facebook Twitter
2

Στην αναπόφευκτη κοινωνική ένταση και τα εξτρεμιστικά φαινόμενα που προκαλούν τα αδυσώπητα μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να υπάρξει ένα μόνο αντίδοτο: ένα κλίμα συνεννόησης και μετρημένης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Όμως, τα πράγματα εξωθούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, ακόμα και στις ταραγμένες δεκαετίες πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που η κυβέρνηση, διά στόματος Δένδια, να προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση το ότι βρίσκεται σε «φάση μετάβασης προς τη νομιμότητα». Σαν να είμαστε στη Νικαράγουα και η κυβέρνηση της χώρας να απευθύνεται στους αντάρτες Σαντινίστας, που επέστρεψαν μόλις από τα βουνά.


Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» είναι, όμως, διορατικός: ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο με μία τακτική συνεχών προκλήσεων και αντιπερισπασμών. Όταν π.χ. βαφτίζει «Ξένιο Δία» την επιχείρηση-σκούπα των μεταναστών, δεν το κάνει επειδή διεκδικεί την κληρονομιά του Τζορτζ Όργουελ: προσπαθεί να προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης σε ένα θέμα για το οποίο ξέρει ότι θα πάρει με το μέρος του μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Μετά τους μετανάστες, ήταν η σειρά των καταλήψεων στις βίλες, που κατάφερε και πάλι να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο τελευταίος κατάλαβε ότι πρέπει να πάρει αποστάσεις, ήρθε η σειρά της τρομοκρατίας, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κλήθηκε να αποκηρύξει μετά βδελυγμίας. Λες και η «Σέχτα Επαναστατών» είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι άλλο έμενε μετά; Η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται σταδιακά στη νομιμότητα!


Αντίθετα με άλλους συναδέλφους του, τύπου Ρουπακιώτη, που βολοδέρνουν προσπαθώντας να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους με όρους κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας έχει καταλάβει ότι η κοινωνική αγανάκτηση και τα 1,5 εκατ. άνεργοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη στρατηγική της έντασης. Σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ των «New York Times» τη Δευτέρα, μία υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα παραδεχόταν ότι οι επεμβάσεις στις καταλήψεις προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση ριζοσπαστικών ομάδων και ότι τα σχέδια για επεμβάσεις (και σε άλλες καταλήψεις) μπορεί να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Αλλά οι επεμβάσεις, πρόσθετε το ίδιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «είναι απαραίτητες για να δείξουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και με άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων μαχητικά συνδικάτα που μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας».


Από κει και πέρα, μικρή σημασία έχει αν αυτοί που πυροβόλησαν στη Συγγρού ή θα βάλουν αύριο κάποια βόμβα είναι ακροαριστεροί κρετίνοι ή παρακρατικοί προβοκάτορες: ακόμα κι αν δεν υπήρχαν, ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» θα έπρεπε να τους εφεύρει.


Η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει και η μη επίτευξη των ανέφικτων στόχων του Μνημονίου θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει και νέα μέτρα. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με τους θεσμούς να λειτουργούν, με το Κοινοβούλιο να λειτουργεί κανονικά. Γι' αυτό και το νομοθετικό έργο έχει αντικατασταθεί από τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να συνδιαλέγεται με την αντιπολίτευση ή και να λειτουργεί ομαλά: εξού και η άτυπη κατάργηση του υπουργικού συμβουλίου -μετά από μήνες συνεδρίασε μία φορά στα τέλη Νοεμβρίου!- από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, που παίζουν καμιά φορά και τον ρόλο της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας επιμέρους διαφωνίες. Ή με την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στην οποία ξανά ο κ. Δένδιας άσκησε δημοσίως κριτική.


Πρόκειται για ανώμαλη κατάσταση, που οδηγεί αναπόφευκτα σε έκτακτα μέτρα και σε πολιτική ανωμαλία.

Στήλες
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"μικρή σημασία έχει αν αυτοί που πυροβόλησαν στη Συγγρού ή θα βάλουν αύριο κάποια βόμβα είναι ακροαριστεροί κρετίνοι ή παρακρατικοί προβοκάτορες" Σοβαρά μιλάμε τώρα;;; Αφενός συνδέετε την τρομοκρατία με την αριστερά και αφετέρου δηλώνετε ότι δεν έχει σημασία αν πίσω απ'αυτήν κρύβεται το παρακράτος του Δένδια; Η αριστερά ποτέ δεν είχε σχέσεις με την τρομοκρατία παρά μόνο στις φαντασιώσεις αυτών που την αντιπαλεύονται. Κι όσο για την παρακρατική βία, μην υποβιβάζετε με τέτοιο τρόπο τη σημασία της ώστε να την απενοχοποιείτε στη συνείδηση του λαού! Διπλο το φάουλ κ. Κούλογλου!
Quiz: Ποιοί έχουν πεί ότι : - «Καταλαβαίνουμε ότι για τη στοιχειώδη κοινωνική αυτοάμυνα απαιτούνται συγκεκριμένα “ποσά” βίας, υποστηρίξιμα τουλάχιστον στα τμήματα της κοινωνίας που μας ενδιαφέρουν προνομιακά», - «Η εξίσωση της κινηματικής με τη συμβολική και φυσική κρατική βία, είναι ανεπίτρεπτη για την Αριστερά ακόμα κι όταν η πρώτη είναι τυφλά “αντικρατική”, αυτοκαταστροφική και αναντίστοιχη», - «Δε θεωρούμε καθόλου αυτονόητη και αιώνια τη “νομιμότητα” γενικώς, ούτε πιστεύουμε πως “η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων”»,- «Τέτοια δύναμη, βεβαίως, δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ αν οι πολιτικές μας παρεμβάσεις εξαντλούνται σε δελτία τύπου αγχωμένα μέσα στη νομιμοφροσύνη τους», - «αυτοπροσδιορίζομαι στον ελευθεριακό-αναρχικό χώρο»;Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, είναι πλατφόρμα διαφόρων τάσεων (συνιστωσών, κτλ). Είναι ίσως άδικο να χρεώνεται το σύνολό του συμπάθειες κάποιων λίγων, αλλά η ηγεσία του, κάποια στιγμή, πρέπει να κάνει τις επιλογές του.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ