ΥΛΙΚΑ

  • 8-10 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
  • Αλάτι ψιλό
  • Αλάτι χοντρό
  • 3 κ.σ. πιπέρι
  • 2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 4 κ.γ. κανέλα
  • 4 κ.γ. γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε το μπούτι σε τρυπητό ανάποδα, με την πέτσα προς τα κάτω, και αλατίζουμε καλά με το ψιλό αλάτι μέχρι να ασπρίσει.
  2. Το καλύπτουμε με καθαρή βαριά πέτρα και το αφήνουμε 24 ώρες να βγάλει τα υγρά του.
  3. Το σκουπίζουμε καλά, ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά, τα ρίχνουμε στο κρέας (όχι πάνω στην πέτσα) και το καλύπτουμε καλά.
  4. Σε ξύλινο τελάρο βάζουμε το χοντρό αλάτι και επάνω του τοποθετούμε το κρέας από την πλευρά της πέτσας.
  5. Το καλύπτουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι και το τοποθετούμε επάνω στην πέτρα.
  6. Το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, τοποθετώντας ένα ταψάκι κάτω από το τελάρο για να μαζεύονται τα υγρά του, τα οποία πετάμε.
  7. Το αφήνουμε να ψηθεί για 3 μήνες.
  8. Το πλένουμε με νερό και ξίδι και το κρεμάμε να στραγγίξει.
  9. Κόβουμε σε λεπτά φετάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε λαδόκολλα μέχρι και 8 μήνες.
  10. Είναι μεζές νόστιμος, με δυνατή γεύση.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα