ΥΛΙΚΑ

  • 4 φύλλα λάχανο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά καυτερή
  • 4 κλωναράκια κρίταμο
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 4 φιλέτα σαρδέλας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Λευκό ξίδι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρέσκο κλωναράκι κάππαρης για διακόσμηση
  • Λίγο χοντρό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα με νερό και ξίδι βράζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με νερό, ξίδι (σε αναλογία 1 προς 1) και αλάτι για να τα παστώσουμε, αφού πρώτα τα έχουμε τυλίξει σε ρολάκια με την εξής σειρά: λάχανο, πιπέρια κόκκινη, πιπεριά πράσινη, κρίταμο.
  3. Δένουμε κάθε ρολάκι με το 1/4 από το σέλινο.
  4. Τα αφήνουμε για 24 ώρες τουλάχιστον, να μαριναριστούν σωστά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑ

  1. Σε ένα βάζο προσθέτουμε το λευκό ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και μαρινάρουμε τα φιλέτα της σαρδέλας (για 48 ώρες τουλάχιστον), αφού έχουμε αφαιρέσει τα κόκαλα και το κεφάλι.
  2. Σε ένα τετράγωνο πιάτο στήνουμε το κλωναράκι με τα καππαρόφυλλα και τοποθετούμε τα ρολάκια κατά μήκος ανά ίσα διαστήματα, βάζοντας στην κορυφή τους τις μαριναρισμένες σαρδέλες, ώστε να τα σκεπάζουν ομοιόμορφα.
  3. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Barbarossa στη Νάουσα της Πάρου.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα