ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ

  • 300 γρ. σκουμπρί φιλεταρισμένο

    Για το κάπνισμα

    Άχυρα (από pet shop για κουνέλια)

    Τσάι του βουνού

ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

  • 150 γρ. ρακόμελο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Τσάι του βουνού
  • 10 γρ. μείγμα harisha (σκόρδο, μέντα, πιπέρι Cayenne, άγριο κύμινο, κύμινο, κόλιανδρος, αλάτι, καυτερή πιπεριά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάδας, τοποθετούμε το φιλεταρισμένο ψάρι και βάζουμε στο ψυγείο για 90 λεπτά.
  2. Σε βαθύ ταψί τοποθετούμε άχυρα και τσάι του βουνού, βάζουμε φωτιά και επάνω τοποθετούμε τη σχάρα με το ψάρι.
  3. Σκεπάζουμε καλά με ένα ταψί και καπνίζουμε για 45 λεπτά.
  4. Πριν σερβίρουμε το ψάρι καίμε με φλόγιστρο την επιφάνεια της πέτσας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • 1 κρόκος αυγού
  • 70 ml ηλιέλαιο
  • 3 αντζούγιες
  • Κάππαρη (καππαρόμηλα/καππαρόφυλλα)
  • 125 γρ. τόνος Αλοννήσου σε βάζο
  • Λίγο φρέσκο τσίλι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά σε έναν κάδο με το μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

  • Μερικά πολύχρωμα ντοματίνια
  • ½ μαραθόριζα λεπτοκομμένη
  • 4 πράσινα σπαράγγια
  • 2 κλωναράκια κρίταμο τουρσί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά σε έναν κάδο με το μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ

  • 1 ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αχνίζουμε σε νερό τον κόλιανδρο, σουρώνουμε και προσθέτουμε παγάκια.
  2. Χτυπάμε σε μπλέντερ τον κόλιανδρο μαζί με το ελαιόλαδο.
  3. Σουρώνουμε καλά σε ψιλή σήτα και κρατάμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ

  • 50 γρ. τραχανάς μουλιασμένος σε νερό
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τον τραχανά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και τον βάζουμε σε πετσέτα να απορροφήσει το λάδι από το τηγάνισμα.
  2. Σερβίρουμε το καπνισμένο ψάρι, δίπλα τη σαλάτα, τη σάλτσα τόνου, λάδι κόλιανδρου και πασπαλίζουμε με τραχανά.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα