ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 500 γρ. ζωμός κότας
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. ξύγαλο
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 γρ. τριμμένο λευκό πιπέρι
  • 8 γρ. αλάτι
  • 6 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 30 γρ. ροκφόρ
  • 70 γρ. ξίδι Xérès

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα, το πιπέρι, το ξύγαλο, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, το ροκφόρ και το ξίδι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ

  • 320 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. νερό
  • 16 γρ. ξίδι
  • 3 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα στο ψυγείο.
  3. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα σε διάμετρο 30 εκατοστά και μισό εκατοστό πάχος.
  4. Μοιράζουμε τη γέμιση στα δύο φύλλα, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες.
  5. Βάζουμε λίγο νερό στις άκρες και κλείνουμε βάζοντας ένα φύλλο πάνω από την καθεμία.
  6. Διπλώνουμε γύρω-γύρω έτσι ώστε να κλείσουν καλά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35-40 λεπτά.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Funky Gourmet.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα