ΥΛΙΚΑ

  • 1 μετρίου μεγέθους κόκκινη κολοκύθα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα καρύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σούμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα, προσθέτουμε αλάτι, σούμα κι ελαιόλαδο και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό.
  2. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να γίνει η ζύμη.
  3. Αλείφουμε τις παλάμες μας με ελαιόλαδο, παίρνουμε τη ζύμη από κάτω και τη διπλώνουμε προς τα πάνω, στο κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
  4. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
  5. Μοιράζουμε τη ζύμη σε πέντε μπάλες.
  6. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, όπου τοποθετούμε τη μία μπάλα της ζύμης.
  7. Την ανοίγουμε με τον πλάστη με φορά από τη μέση προς τα έξω. Όταν σχηματιστεί το φύλλο, διπλώνουμε τη μια του άκρη στον πλάστη και το απλώνουμε μέχρι τη μέση.
  8. Μετά, με τις παλάμες, μας το απλώνουμε από μέσα προς τα έξω.
  9. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
  10. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 και απλώνουμε το ένα φύλλο, περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το δεύτερο.
  11. Στο μεταξύ, έχουμε τρίψει την κολοκύθα και την έχουμε αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  12. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με άλλα δύο.
  13. Τη ζύμη που περισσεύει γύρω από το ταψί τη γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας την πίτα.
  14. Χαράσσουμε την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα