Σε τι διαφέρουν τα ελληνικά από τα αμερικανικά πανεπιστήμια;

Σε τι διαφέρουν τα ελληνικά από τα αμερικανικά πανεπιστήμια; Facebook Twitter
Όταν αποφοιτήσω, θα ήθελα να εργαστώ σε κάποια εταιρεία πληροφορικής πάνω σε κάτι που με ενδιαφέρει ή να προσπαθήσω να ιδρύσω μια δική μου εταιρεία με μια καινοτόμο ιδέα...
13

Πες μας, Αντώνη, τι είδες στην Αμερική;
Στο πλαίσιο του Educational Trip 2015 επισκέφθηκα φέτος το MIT και το Χάρβαρντ, όπου είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω πώς λειτουργεί το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ.. Με την ομάδα μου επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια, παρακολουθήσαμε μαθήματα, συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με καθηγητές που είχαν εμπειρίες και από ελληνικά πανεπιστήμια –είτε ως φοιτητές, είτε ως καθηγητές– και είδαμε πώς είναι η ζωή ενός προπτυχιακού κι ενός μεταπτυχιακού φοιτητή. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε εταιρείες και να συζητήσουμε ώστε να μάθουμε και τις δικές τους απόψεις όσον αφορά τη σχέση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής κανένας φοιτητής δεν καλείται να πληρώσει δίδακτρα για να λάβει την ίδια εκπαίδευση με κάθε άλλον σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο στο MIT δεν ισχύει, καθώς κάθε φοιτητής, εκτός αν έχει κάποια υποτροφία, πληρώνει δίδακτρα βάσει του εισοδήματος των γονιών του.

Πώς πήγες εκεί;
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Educational Trip που διοργανώνεται από το Corallia και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S.), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSAMIT), Georgia Tech (GTHS) και UC San Diego (HSAUCSD), το οποίο αξιοποιεί χρήματα από χορηγίες εταιρειών για να στέλνει Έλληνες και Κύπριους φοιτητές σε γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ (MIT, Stanford, Berkeley, UCSD, Georgia Tech) με σκοπό να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια όταν επιστρέψουν. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή αίτησης στους διοργανωτές, στην οποία ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει μερικές ερωτήσεις που αφορούν θέματα όπως τα προβλήματα του πανεπιστημίου του. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που ο υποψήφιος προκριθεί στην επόμενη φάση, καλείται να δώσει μία με δύο συνεντεύξεις μέσω Skype, διάρκειας μιας ώρας. Σε αυτές δέχεται ερωτήσεις από άτομα του πανεπιστημίου το οποίο θα επισκεφθεί. Εάν περάσει και από αυτήν τη φάση, τότε δέχεται το τελικό e-mail με περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα διαδικαστικά. Να σημειωθεί πως ο φοιτητής δεν επιλέγει το πανεπιστήμιο στο οποίο θα πάει, αλλά αυτό γίνεται από τους φοιτητές-οργανωτές στα πανεπιστήμια υποδοχής βάσει των ενδιαφερόντων.

Τι έμαθες;
Το ταξίδι για μένα πέτυχε τον σκοπό του, καθώς όλοι μας μάθαμε καινούργια πράγματα. Στο MIT είδα μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Από τον τρόπο διδασκαλίας, τη διεξαγωγή έρευνας, τη ζωή των φοιτητών και τις εγκαταστάσεις έμαθα πως ένα πανεπιστήμιο που αφιερώνει όλους τους πόρους του στην παροχή ενός καλού επιπέδου μόρφωσης, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που να εμπνέει τους φοιτητές και το προσωπικό και γενικά ενδιαφέρεται για όλα τα άτομα που το απαρτίζουν έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που είναι σχεδόν αδύνατο να το ανταγωνιστούν άλλα «ανταγωνιστικά» εκπαιδευτικά ιδρύματα, με άλλες μεθόδους. Μια άλλη βασική κατάσταση η οποία επικρατεί είναι η σχέση πανεπιστημίου και εταιρείας, που είναι αρκετά στενή στην Αμερική. Φαίνεται πως έχουν βρει την κατάλληλη ισορροπία ώστε να κερδίζουν και οι δύο, χωρίς όμως ο ένας να επηρεάζει το έργο του άλλου.

Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο στο ΜΙΤ;
Η ελευθερία που έχουν και οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές να κάνουν ό,τι επιθυμούν, χωρίς περιορισμό και γραφειοκρατία, αξιοποιώντας άφθονους πόρους, είτε αυτό πετύχει είτε όχι, είτε είναι χρήσιμο είτε όχι, αρκεί να μάθουν κάτι που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ή άλλοι ερευνητές στο μέλλον.

Σε τι διαφέρουν τα ελληνικά από τα αμερικανικά πανεπιστήμια; Facebook Twitter
Παρά το στερεότυπο που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, πως οι φοιτητές του MIT είναι πανέξυπνοι γόνοι πλούσιων οικογενειών, διαπιστώσαμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει...

Ο κόσμος εκεί πώς είναι; Θα μπορούσαν να είναι συμφοιτητές σου;
Παρά το στερεότυπο που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, πως οι φοιτητές του MIT είναι πανέξυπνοι γόνοι πλούσιων οικογενειών, διαπιστώσαμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι φοιτητές που είδαμε και γνωρίσαμε είναι απλοί έφηβοι, με μικρές διαφορές απ' όλους τους άλλους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να φοιτούν σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Η κύρια διαφορά που παρατηρήσαμε ήταν η θέληση των παιδιών αυτών για μάθηση και η αφοσίωσή τους στο πανεπιστήμιο, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς περιορίζεται σε λίγα άτομα.

Εδώ που σπουδάζεις, τι έτος είσαι; Τι σκοπεύεις να κάνεις όταν πάρεις το πτυχίο σου;
Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, και είμαι στο δεύτερο έτος των σπουδών μου. Όταν αποφοιτήσω, θα ήθελα να εργαστώ σε κάποια εταιρεία πληροφορικής πάνω σε κάτι που με ενδιαφέρει ή να προσπαθήσω να ιδρύσω μια δική μου εταιρεία με μια καινοτόμο ιδέα.

Εκτός από τις υποδομές, ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που εντόπισες στο ΜΙΤ σε σχέση με το πανεπιστήμιό σου;
Το ενδιαφέρον και ο σεβασμός που δείχνουν οι φοιτητές για το πανεπιστήμιό τους, η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με εταιρείες, οι δυνατότητες που δίνονται σε προπτυχιακούς φοιτητές για έρευνα και εκμάθηση εκτός του αμφιθεάτρου και το κλίμα ελευθερίας και καινοτομίας χωρίς περιορισμούς που επικρατεί εκεί.

Δεν μπορεί, θα υπάρχει κάτι που να το κάνουμε καλύτερα.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής κανένας φοιτητής δεν καλείται να πληρώσει δίδακτρα για να λάβει την ίδια εκπαίδευση με κάθε άλλον σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο στο MIT δεν ισχύει, καθώς κάθε φοιτητής, εκτός αν έχει κάποια υποτροφία, πληρώνει δίδακτρα βάσει του εισοδήματος των γονιών του. Επίσης, λόγω του ανταγωνιστικού κλίματος ανάμεσα στους φοιτητές υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, η οποία επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά δυσάρεστα περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο εξάμηνο υπήρχαν 4 παιδιά που δεν άντεξαν την πίεση του MIT κι έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Τέλος, κάτι που είναι καλύτερο στην Ελλάδα είναι, φυσικά, ο καιρός και ο ήλιος που έχουμε, σε αντίθεση με το κρύο και το χιόνι της Βοστώνης.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα μόνο πράγμα στη σχολή σου, τι θα ήταν αυτό;
Θα προσπαθούσα να αυξήσω το ενδιαφέρον των φοιτητών για τη σχολή και το αντικείμενό τους με διάφορες ενέργειες, όπως η εισαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων από τους προπτυχιακούς φοιτητές και η δημιουργία ομάδων ενδιαφερόντων, ώστε να ασχολούνται και στον ελεύθερο χρόνο τους με πράγματα που τους αρέσουν και τους βοηθούν στην ακαδημαϊκή τους καριέρα.

Συνεντεύξεις
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Για τις αυτοκτονίες τεσσάρων φοιτητών που δεν άντεξαν την ανταγωνιστική πίεση, δεν σχολίασε κανείς. Τελικά μόνο τα λεφτά και η επιτυχία έχουν αξία; αυτό είναι το νόημα των πανεπιστημιακών σπουδών; Απ΄ό,τι φαίνεται στις ΗΠΑ ναί, γιατί θα έπρεπε να το αποδεχτούμε κι εμείς; Τι νόημα έχει η ζωή, αν είσαι πετυχημένος με λεφτά και δεν έχεις ψυχική ισορροπία; "Ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος είναι σκατά" (αμερικάνικο ρητό) πόσοι απο τους σχολιαστές το πιστεύουν αυτό;
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του προγράμματος και στους συμμετέχοντες που έκαναν αυτό το εγχείρημα πραγματικότητα. Όποιοι γνωρίζουν πραγματικά το όραμα και το ποιόν του US Educational Trip, γνωρίζουν ότι είναι ένα από τα λίγα προγράμματα εντός τόπου και χρόνου, με δυνατότητες και αποτλέσματα για την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα.
Η ελευθερία που έχουν και οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές να κάνουν ό,τι επιθυμούν, χωρίς περιορισμό και γραφειοκρατία, αξιοποιώντας άφθονους πόρους, είτε αυτό πετύχει είτε όχι, είτε είναι χρήσιμο είτε όχι, αρκεί να μάθουν κάτι που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ή άλλοι ερευνητές στο μέλλον. Χμμμ... αυτό άραγε δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως "ελέυθερη διακίνηση ιδεών"?
Και λίγη τροφή για σκεψη.. Πως εξηγείται το γεγονός(αν δεν πρόκειται για αστικό μύθο) πως οι έλληνες φοιτητές μεταπτυχιακού ή διδακτορικού κύκλου σπουδών πετυχαίνουν και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό με υψηλές βαθμολογίες; Ενα κακο υπόβαθρο θα συντελούσε κατα αυτού. Το επίπεδο των μαθημάτων των πανεπιστημίων του εξωτερικού συγκριτικά με αυτο των εγχώριων σχολων πέραν του εξοπλισμού των εργαστηρίων; Αυτο με το ανάλογο εισόδημα γονιών-διδακτρων ειναι ανακριβές. Η δανειοδότηση των τραπεζών στους ίδιους τους φοιτητές γινεται με βάση το εισόδημα της οικογένειας. Αν βγαίνοντας απο τη σχολή σου χρωστουσες 30.000 δολάρια πως θα ενιωθες;
Δεν πρόκειται για αστικό μύθο. Ο λόγος δεν είναι ότι οι Έλληνες είναι έξυπνοι και άλλες εθνικιστικές βλακείες αλλα ο τρόπος που είναι δομημένα τα πενεπιστήμια. Στην Ελλάδα διαλέγεις αντικείμενο απο το τέλος του λυκείου και στη συνέχεια κάνεις 4 χρόνια μαθήματα επικεντρωμένα σε αυτό το αντικείμενο. Στην Αμερική διαλέγεις major αρκέτα αργότερα (μέχρι και το τρίτο έτος) και μπορεί να είναι διπλό. Οπότε ο φυσικός απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου έχει κάνει περίπου 30 μαθήματα φυσικής ενώ ο αντίστοιχος του αμερικάνικου γύρω στα 10-15. Βέβαια το πλεονέκτημα του αμερικάνικου συστήματος είναι ότι έχεις μία πιο σφαιρική εκπαίδευση και μπορείς να διαλέξεις τι θα κάνεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου μέσα από την εμπειρία και όχι στα 16 σου κάτω από την πίεση των γονιών.Όσο για τα δάνεια είναι επίσης αλήθεια. Έκανα προπτυχιακά στην Ελλάδα και διδακτορικό στη Βοστώνη (στο διδακτορικό πληρωνόμουν γιατι δούλευα ως βοηθός στη διδασκαλία) και όλοι οι φίλοι μου με ζηλευουν που δεν έχω δάνεια. Οι περισσότεροι ειχαν 50-100 χιλιάδες δολλάρια δάνεια όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν. Και με τους τόκους η αποπλήρωση ουσιαστικά ξεκινάει καμια 10ετία μετά. Να σχολίασω και για το άρθρο ότι καλό θα ήταν να μιλούσε για τις διαφορές κάποιος που έχει όντως σπουδάσει και όχι ένα παιδί που πήγε μερικές μέρες και ενθουσιάστηκε απο το ΜΙΤ (που λογικό είναι δηλαδή).
"Σε τι διαφέρουν τα ελληνικά από τα αμερικανικά πανεπιστήμια;"Σε τί διαφέρει η ημέρα από τη νύχτα; Το άσπρο από το μαύρο; Η Υπευθυνότητα από το "Ωχαδελφισμό"; Ο Σεβασμός από το Μπάχαλο;Ρητορικά ερωτήματα για να περνάμε την ώρα μας...
Τι;Δεν είχε παρατάξεις; Αφίσες; Σκουπίδια παντού; Αναρχικούς να κάνουν κατάληψη; Μη μου πεις ότι είχε και ιδιωτικούς φύλακες, θα πέσω απ'τα σύννεφα.Και συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα; Άκου να δεις, οι απαράδεκτοι.Τίποτα δεν ξέρουν τ'Αμερικανάκια, ΑΥΤΟΙ θα έπρεπε να έρχονται εδώ να μαθαίνουν ώστε να αλλάξουν τα δικά τους πανεπιστήμια στη συνέχεια....

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ