Α. Ρόβας: Ο Έλληνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία

Αλέξανδρος Ρόβας Facebook Twitter
Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι έχει εμβολιαστεί το 95% του ιατρικού προσωπικού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό σε όλη τη χώρα έχει σπεύσει να εμβολιαστεί.
0Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου με τον τίτλο: «Ο Έλληνας γιατρός που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία». Ο Αλέξανδρος Ρόβας είναι μόλις τριάντα τριών ετών και εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός Παθολογίας και Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίνστερ. 

Εδώ και λίγες μέρες έλαβε το γερμανικό Βραβείο Έρευνας Εντατικολογίας για την ερευνητική εργασία που εκπόνησε μαζί με συναδέλφους του και είχε ως βασικό θέμα τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι αλλοιώσεις που παρουσιάζονται στα αγγεία της γλώσσας μπορεί να αποτελέσουν ένα μέσο καταγραφής της πορείας που θα έχει ο ασθενής.

Τον συναντώ διαδικτυακά στη διάρκεια ενός μικρού διαλείμματος από το επιβαρυμένο πρόγραμμα του. Ο ίδιος βρίσκεται στο διαμέρισμά του στο Μίνστερ, μια πόλη που θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής της Βεστφαλίας. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Γερμανία βρίσκεται από το 2013 με σκοπό να κάνει την ειδικότητά του στους τομείς της Παθολογίας και Νεφρολογίας. 

Περισσότερο με ανησυχεί ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις που δυστυχώς δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια. Φοβάμαι το ενδεχόμενο ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και ελπίζω να μην το ζήσουμε.

Από μικρό παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την Ιατρική. Ο πατέρας του είναι ορθοπεδικός και το μικρόβιο το είχε κολλήσει από νωρίς. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω γιατρός. Με γοήτευε το άγνωστο του ανθρώπινου σώματος» επισημαίνει στη συνομιλία μας. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τη βράβευσή του, την πανδημία, την ιατρική, την Ελλάδα αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή. 

— Τι σημαίνει για σας αυτό το βραβείο;

Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται από τη Γερμανική Εταιρεία Εντατικολογίας και Επείγουσας Ιατρικής. Επομένως, εκτός από μεγάλη τιμή και αναγνώριση των κόπων σου, αποτελεί ταυτόχρονα και μια ευκαιρία ώστε να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω η έρευνά μας. 

Ο Έλληνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο Εντατικολογίας σε Γερμανία και Αυστρία μιλά στη LiFO Facebook Twitter
Η μελέτη μας αποσκοπούσε στον πλήρη και ποσοτικό προσδιορισμό μικροαγγειακών αλλοιώσεων σε ασθενείς που είχαν νοσήσει σχετικά ήπια ή βαριά με Covid-19.

— Πείτε μας λίγα λόγια για τη μελέτη σας. Διάβασα ότι ασχοληθήκατε με ασθενείς με κορωνοϊό στην εντατική ή στον σταθμό αυξημένης φροντίδας. 

Η μελέτη μας αποσκοπούσε στον πλήρη και ποσοτικό προσδιορισμό μικροαγγειακών αλλοιώσεων σε ασθενείς που είχαν νοσήσει σχετικά ήπια ή βαριά με Covid-19. Έτσι, μελετήσαμε ασθενείς με κορωνοϊό σε τέσσερα νοσοκομεία, οι οποίοι είχαν εισαχθεί στην εντατική ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας. Πήραμε αίμα απ’ αυτούς τους ανθρώπους και μετρήσαμε με κάμερα το πάχος των αγγείων κάτω από τη γλώσσα. Παρακολουθώντας την κλινική τους πορεία, ανακαλύψαμε ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν υποστεί καταστροφή των αγγείων αυτών καθώς και ότι οι αλλοιώσεις στα αντίστοιχα αγγεία της γλώσσας μπορούσαν να καταδείξουν την πορεία που θα είχαν μελλοντικά. Δηλαδή ποιοι θα χειροτέρευαν ή πιθανόν και να πέθαιναν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, αυτό λειτούργησε ως ένα εργαλείο ώστε να αποδείξουμε ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή πνευμονία αλλά κάτι πολύ περισσότερο και αντιπροσωπεύει μια νέα αγγειακή πολυσυστημική νόσο. Ξέρετε, είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο αυτοί που νοσούν με Covid-19 να εμφανίζουν εγκεφαλικά, θρομβώσεις κ.λπ., τα οποία δεν παρουσιάζονται σε άλλες μορφές μολυσματικών ασθενειών, για παράδειγμα στη γρίπη. 

— Τι θα λέγατε σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός;

Είναι εξωφρενικό να συζητάμε μετά από τόσο καιρό τέτοιου είδους παράλογες απόψεις. Προφανώς, η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο στην κοινή λογική. Ως γιατροί ζήσαμε πολλές δύσκολες στιγμές από τις αρχές του 2020, που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, ως και σήμερα. Αντιμετωπίσαμε κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα. Ευτυχώς, παρόμοιες ανορθολογικές αντιλήψεις έχουν αρχίσει να εκλείπουν. Περισσότερο ευεπίφορο έδαφος έβρισκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Τώρα, μετά από τόσα κρούσματα και αμέτρητους θανάτους, κρίνω ότι είναι λίγο δύσκολο να το πιστεύεις.  

— Με τους εμβολιασμούς πώς είναι η κατάσταση στη Γερμανία;

Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι έχει εμβολιαστεί το 95% του ιατρικού προσωπικού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό σε όλη τη χώρα έχει σπεύσει να εμβολιαστεί. Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν αρνητές, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Όμως, τα εμβόλια είναι η πιο σημαντική λύση που έχουμε και πρέπει όλοι όσοι είναι επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν, προκειμένου να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Όσο δεν εμβολιαζόμαστε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να δημιουργηθούν νέα στελέχη και μεταλλάξεις. Σκεφτείτε, όταν κάποιος νοσήσει, έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα κινούμενο φορτίο μεταλλάξεων του ιού και να τις μεταδώσει αστραπιαία στους γύρω του. 

— Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Το ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις που δυστυχώς δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια. Φοβάμαι το ενδεχόμενο ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και ελπίζω να μην το ζήσουμε. 

— Πότε είναι πιθανή μια επιστροφή στην κανονικότητα;

Εξαρτάται από τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού. Τις μάσκες θεωρώ ότι θα τις φοράμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υποθέτω ότι μετά από ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. 

— Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας; 

Το να μείνουμε μονιασμένοι και να μη διχαστούμε για άλλη μια φορά. Διότι διακρίνω ότι η πανδημία έχει ανασύρει και πάλι όλους τους ανώφελους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Το πρώτιστο για μένα είναι να βρούμε τη λύση σε αυτό το οικουμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι ανεξαιρέτως.  

— Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες; Θεωρείτε ότι αν μένατε εδώ η πορεία σας θα ήταν διαφορετική;

Ναι, θα ήταν σίγουρα διαφορετική. Όταν ξεκίνησα και έκανα αίτηση για ειδικότητα στην Ελλάδα, ήθελα να ασχοληθώ με τη Νευρολογία. Έκανα τα χαρτιά μου σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και η απάντηση που πήρα ήταν πως η αναμονή αγγίζει τα έντεκα με δώδεκα χρόνια. Οπότε, αν είχα μείνει στην Ελλάδα, ίσως και να μην ήμουν ειδικευόμενος σήμερα. 

— Έχετε μια επιτυχημένη διαδρομή μόλις στα τριάντα τρία σας χρόνια. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά της επιτυχίας σήμερα;

Η επιμονή, η υπομονή αλλά και οι βάσεις που έχεις χτίσει ως άτομο. Το καλό βιογραφικό πάντοτε αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Όταν ήρθα στη Γερμανία έκανα αίτηση σε διάφορα μεγάλα νοσοκομεία. Όλα με απέρριψαν. Τελικά, αποφάσισα να δουλέψω σε ένα μικρότερο νοσοκομείο, εμπλούτισα την επαγγελματική μου εμπειρία και, τελικά, κατάφερα μετά από περίπου δύο χρόνια, να με καλέσουν σε πέντε-έξι συνεντεύξεις και σήμερα να εργάζομαι στο νοσοκομείο του Μύνστεν. Τέλος, πολύ σημαντικό εφόδιο είναι μη σταματάς ποτέ. Διαρκώς να βελτιώνεσαι. Όχι μόνο για σένα αλλά και για τους ασθενείς σου. 

— Τι σας έχει μάθει η ενασχόληση με την ιατρική;

Το να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Πραγματικά, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Βλέπω, πολλές φορές, νέους ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι έχουν χρόνο και να πορεύονται παίρνοντας τα πάντα ως φυσιολογική εξέλιξη του βίου τους. Δυστυχώς, όμως, η δουλειά μου με έχει μάθει ότι το αιφνίδιο, το απρόσμενο και το αναπάντεχο είναι μέρος της ζωής και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Γι’ αυτό ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι κάθε στιγμή και κάθε μέρα πρέπει να τη ζεις όσο καλύτερα μπορείς. Γιατί δεν ξέρεις αν θα είναι η τελευταία. 

— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;

Την αξιοπρέπεια. Επίσης, στο τέλος της ημέρας, όταν πέφτεις για ύπνο, να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου. 

 

Συνεντεύξεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Τι διαβάζουμε σήμερα / Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών και τα ακροδεξιά φαινόμενα

Σήμερα: Σεβασμός και συγχαρητήρια • • • ακροδεξιά φαινόμενα • • • εξαιρετική η διεθνής εικόνα της Μέρκελ • • • μεροληψίες και θόρυβος • • • το αιωρούμενο βήμα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητήσει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Συνέντευξη / Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Παπανδρέου θα επιδιώξει μια ρεβάνς»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υπουργός αποκαλύπτει στη LiFO το παρασκήνιο της περιόδου που οδήγησε στα μνημόνια και αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη πορεία του στον Τύπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΣΑΒΒΑΤΟ Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media κάποτε απαντώ, γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Θέατρο / Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media απαντώ γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Ο ηθοποιός σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη για τη νέα θεατρική του δουλειά, το «Maestro», τη διαχείριση της τοξικότητας και ένα σημαντικό μήνυμα για τον καρκίνο που πρέπει να ακουστεί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ