Ο Παναγιώτης Σκευοφύλακας μας εισάγει στα άδυτα του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Ο Παναγιώτης Σκευοφύλακας μας εισάγει στα άδυτα του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ Facebook Twitter
7


 

Οι θέσεις του Κόμματος για το συνέδριο ψηφίστηκαν από το 96% των μελών. Τα «σταλινικά» αποτελέσματα κρατούν ακόμα καλά στον Περισσό;

O «κομματικός πατριωτισμός» των μελών του ΚΚΕ είναι πολύ υψηλός, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, ευνοεί την εντυπωσιακή συσπείρωση του «παρά κάτι» 100%. Με αυτά τα δεδομένα και προς αποφυγή κάθε ενδεχόμενου αποσυσπείρωσης, η επιλογή στη θέση του Γραμματέα του μέχρι πρότινος, και ορισμένου από το Πολιτικό Γραφείο, επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή ενός ανθρώπου με αίσθηση αλλά και έλεγχο των κομματικών πραγμάτων, αποσκοπεί ακριβώς στη διατήρηση και ενίσχυση της κομματικής συνοχής. Το Συνέδριο του ΚΚΕ έγινε με το βλέμμα κυρίως στραμμένο προς τα «μέσα», με βασική επιδίωξη τη «θωράκιση» όλων όσοι σήμερα βρίσκονται «εντός των τειχών», ώστε να αποτραπεί κάθε νέα απώλεια.

 

Από μια σύντομη ανάγνωση του βιογραφικού του νέου γ.γ.βλέπουμε άλλο ένα παιδί του «κομματικού σωλήνα»;

O όρος «κομματικός σωλήνας» δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή στην περίπτωση του ΚΚΕ. Η αντίληψη που διαπερνά τον Περισσό σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος δεν θα επέτρεπε την ανάδειξη στην ηγεσία ενός ανθρώπου που δεν έχει υπάρξει δοκιμασμένο κομματικό στέλεχος. Με λίγα λόγια, δεν θα ήταν δυνατόν να εκλεγεί γραμματέας του ΚΚΕ κάποιος ή κάποια που δεν θα είχε περάσει από διάφορες θέσεις εσωκομματικής ευθύνης επί σειρά ετών.

 

Υπήρξε, τελικά, κάποιου είδους αυτοκριτική για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα τού Ιουνίου; Γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, η γραμμή του «όχι σε οποιαδήποτε συνεργασία» παραμένει.

Αυτοκριτική από την ηγεσία του ΚΚΕ υπήρξε, εντούτοις επικεντρώθηκε σε δευτερεύουσες όψεις των επιλογών του κόμματος και όχι στη «ραχοκοκαλιά» της στρατηγικής του. Όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε κάτι θεμελιακό αλλά ειδικά η επιμονή του Περισσού στο «όχι» στη σύναψη συνεργασιών στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αποτιμήθηκε ως η αδιαμφισβήτητα ορθή στάση στη συγκυρία.

Συνεντεύξεις
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητήσει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Συνέντευξη / Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Παπανδρέου θα επιδιώξει μια ρεβάνς»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υπουργός αποκαλύπτει στη LiFO το παρασκήνιο της περιόδου που οδήγησε στα μνημόνια και αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη πορεία του στον Τύπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΣΑΒΒΑΤΟ Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media κάποτε απαντώ, γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Θέατρο / Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media απαντώ γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Ο ηθοποιός σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη για τη νέα θεατρική του δουλειά, το «Maestro», τη διαχείριση της τοξικότητας και ένα σημαντικό μήνυμα για τον καρκίνο που πρέπει να ακουστεί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
@eyfrosynosξαφνικά μετά από 22 χρόνια χολής για την αλέκα ξαφνικά ανακαλυψατε ότι ήταν και επικοινωνιακή;;;;; (θέλετε να μας τρελάνετε εντελώς;;)Και εκτός αυτού ήδη αποφασίσατε για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν τραβάει;;;; Σίγουρα χωρίς να έχετε πρώτα παρακολουθήσει την χτεσινή του ΠΡΩΤΗ ομιλία ως ΓΓ... απλά πετάτε άδεια μπας και πιάσετε γεμάτα.... εκτίθεστε όταν κατηγορείτε την ώρα που αγνοείτε.. καλο θα ταν κάποια μέρα να το καταλάβετε.. όπως επίσης και ότι η καλή επικοινωνία δεν σημαίνει σωστές θέσεις.. σημαίνει απλά καλή επικοινωνία.. το ότι παραδέχεστε την αφέλειά σας να πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία και όχι πιο σωστά και μελετημένα, και μάλιστα να καυχιέστε για αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.. και για την ιστορια σας στέλνω και την πρώτη ομιλία του νέου ΓΓ του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να έχω καμιά αυταπάτη ότι θα την παρακολουθήσετε.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CGGhMj3ZkMY
@eyfrosynos ξαφνικά μετά από 22 χρόνια χολής για την αλέκα ξαφνικά ανακαλυψατε ότι ήταν και επικοινωνιακή;;;;; (θέλετε να μας τρελάνετε εντελώς;;) Και εκτός αυτού ήδη αποφασίσατε για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν τραβάει;;;; Σίγουρα χωρίς να έχετε πρώτα παρακολουθήσει την χτεσινή του ΠΡΩΤΗ ομιλία ως ΓΓ... απλά πετάτε άδεια μπας και πιάσετε γεμάτα.... εκτίθεστε όταν κατηγορείτε την ώρα που αγνοείτε.. καλο θα ταν κάποια μέρα να το καταλάβετε.. όπως επίσης και ότι η καλή επικοινωνία δεν σημαίνει σωστές θέσεις.. σημαίνει απλά καλή επικοινωνία.. το ότι παραδέχεστε την αφέλειά σας να πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία και όχι πιο σωστά και μελετημένα, και μάλιστα να καυχιέστε για αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.. και για την ιστορια σας στέλνω και την πρώτη ομιλία του νέου ΓΓ του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να έχω καμιά αυταπάτη ότι θα την παρακολουθήσετε.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CGGhMj3ZkMY Πηγή: www.lifo.gr
@ Goofy Απαράδεκτο το β' πληθυντικό, γκουφο-συντροφόπουλο! Μετά λόγου γνώσεως (διότι τυχαίνει να έχω σχέση με θέματα επικοινωνίας) πάντα έλεγα και σε κάθε κατεύθυνση ότι η Αλέκα Παπαρήγα είχε επικοινωνιακό χάρισμα όσο κανένας αρχηγός άλλου κόμματος! Το να τσουβαλιάζεις όσους δεν είναι "δικοί σας" και να αραδιάζεις έναν φιλιππικό προς όλους είναι τουλάχιστον αφελής, στενόμυαλη και γεροντική πλέον κουκουεδίστικη συνήθεια! Ομιλίες του Κουτσούμπα υπήρχαν στο διαδίκτυο ήδη πριν από την εκλογή του. Δεν χρειάζεται να δει κανείς τα οπτικοακουστικά "άπαντά" του για να καταλάβει ότι ο τύπος "δεν το' χει" κι ότι η όλη σκέψη και προσωπικότητά του δίνουν μια αίσθηση προμεταπολιτευτικού κομμουνιστή μακριά από το σύγχρονο προφίλ της Αλέκας Παπαρήγα παρά την ηλικία της.Αφού "εσείς" δεν "πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία" θα πρέπει να μην κρατήσετε άλλο στο ΚΚΕ την αχαρακτήριστη Κανέλλη. Αν την αφήνετε να σας τα κάνει λίμπα όπου βρεθεί μέσω του αθυρόστομου "λέγειν" της, σημαίνει ότι κάπου σας καίει και το επικοινωνιακό!Ε λοιπόν στην άθλια "τηλεοπτική" δημοκρατία, στην οποία παίζετε και χορεύετε και εσείς, δεν χρειάζεται μόνο να τα λέει ένας αρχηγός "σωστά και μελετημένα". Η πειθώ των επιχειρημάτων είναι "κουτσή" χωρίς τη συνολική, ουσιαστική πειθώ που αποπνέει μια προσωπικότητα. Αν διαλέξατε αρχηγό για επικείμενο εμφύλιο, πάω πάσο! Αλλά κάποιον που να έχει το χάρισμα να πείθει ψηφοφόρους -και ειδικά τους νέους- σίγουρα δεν βγάλατε για μπροστάρη σας! Προσωπικά θα το θεωρήσω επιτυχία του αν το ΚΚε μπει στην επόμενη βουλή.
πραγματική βουτιά στα "άδυτα"... πάτο έπιασε ο "συνάδελφος"...πάντως στο τέλος αυτοαποκαλύπτεται και ο ίδιος.. Λέει επι λέξει: "Αυτοκριτική από την ηγεσία του ΚΚΕ υπήρξε, εντούτοις επικεντρώθηκε σε δευτερεύουσες όψεις των επιλογών του κόμματος και όχι στη «ραχοκοκαλιά» της στρατηγικής του." Βασική επιδίωξη όλων όσων επιτέθηκαν στο συνέδριο του Κόμματος είναι να αλλάξει στρατηγικό στόχο, με άλλα λόγια να πάψει να είναι κομμουνιστικό και να γίνει ένα ακόμα κόμμα που θα έχει σαν απόλυτη επιδίωξη να διαχειριστεί τη κρίση προς όφελος των λίγων...Το ΚΚΕ δεν αλλαζει στρατηγική. Δεν έχει ανάγκη ο λαός από ένα κκε χωρις το πρώτο "κάππα".. τέτοια εχει ηδη πολλά... Για τα "σταλινικού τύπου" ποσοστά το θέμα ειναι γελοίο. Η απόφαση του ΚΚΕ να μην συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια απόφαση την οποία δεν υπαγόρευσε καμιά Κεντρική Επιτροπή. Την υπαγόρευσε η ίδια η εμπειρία, ο ορθολογισμός, η σωστή ανάγνωση (αν και καθυστερημένα) της αναμόρφωσης του κομματικού χάρτη. Να το πούμε και αλλιώς: οι πρώτοι που δεν ήθελαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ. Γι' αυτό και τα μεγαλα ποσοστά συμφωνίας με τις Θέσεις. Η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι δεν εκφράστηκαν άπειρες επιμέρους διαφωνίες, προσθήκες, αντιρρήσεις, απορίες, προτάσεις από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.Εκφράστηκαν, συζητήθηκαν και πάρα πολλές ενσωματώθηκαν στην τελική απόφαση και το πρόγραμμα που ψηφίστηκε.Τέλος, για τον νέο ΓΓ, το είδος της κριτικής που του έχει ασκηθεί δείχνει και την ενδεια επιχειρημάτων ενταντίον του. Η θέση του ΓΓ είναι μια θέση εξαιρετικά απαιτητική, και είναι απολύτως αναγκαίο (οχι απλά λογικό και αναμενόμενο) ο άνθρωπος που θα βρεθεί σε αυτη τη θέση να έχει δοκιμαστεί στη κομματική δουλειά από θέσεις ευθύνης. Ο συγκεκριμένος έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής μσε εξαιρετικά δύσκολες συνθηκες. Οι χρεώσεις απο τις οποίες έχει περάσει (κομματική ορολογία βγαλμένη και αυτή απο τα "άδυτα"), έχουν δείξει ότι ο Κουτσούμπας είναι σκαρί φτιαγμένο για τα δύσκολα.. Ο ΓΓ δεν θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος άσχετος με το κόμμα. Δεν ειναι όπως η θέση ενός βουλευτή όπου πραγματι είναι χρήσιμο και αναγκαίο να είναι άνθρωποι της δουλειάς.. γι αυτό και οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει πάρα πολύ και στη ζωή τους και στο κόμμα. Αλλά ο ΓΓ όπως είπα έχει πολλαπλάσιες ευθύνες από τον βουλευτή και η έκφραση "παιδί του κομματικού σωλήνα" φαίνεται αστεία σε οποιονδήποτε γνωρίζει έστω ελάχιστα για την λειτουργία του κκε και τη δραση των μελών του.
ειναι διαφορετικό κάποιος ο οποιος εχει περάσει απο όλα τα κομματικα όργανα και ειναι διαφορεετικό κάποιος ο οποιος από το 1978 'αφιερωθηκε αποκλειστικά στην δουλειά στο κόμμα" ...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ