Ο Παναγιώτης Σκευοφύλακας μας εισάγει στα άδυτα του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Ο Παναγιώτης Σκευοφύλακας μας εισάγει στα άδυτα του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ Facebook Twitter
7


 

Οι θέσεις του Κόμματος για το συνέδριο ψηφίστηκαν από το 96% των μελών. Τα «σταλινικά» αποτελέσματα κρατούν ακόμα καλά στον Περισσό;

O «κομματικός πατριωτισμός» των μελών του ΚΚΕ είναι πολύ υψηλός, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, ευνοεί την εντυπωσιακή συσπείρωση του «παρά κάτι» 100%. Με αυτά τα δεδομένα και προς αποφυγή κάθε ενδεχόμενου αποσυσπείρωσης, η επιλογή στη θέση του Γραμματέα του μέχρι πρότινος, και ορισμένου από το Πολιτικό Γραφείο, επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή ενός ανθρώπου με αίσθηση αλλά και έλεγχο των κομματικών πραγμάτων, αποσκοπεί ακριβώς στη διατήρηση και ενίσχυση της κομματικής συνοχής. Το Συνέδριο του ΚΚΕ έγινε με το βλέμμα κυρίως στραμμένο προς τα «μέσα», με βασική επιδίωξη τη «θωράκιση» όλων όσοι σήμερα βρίσκονται «εντός των τειχών», ώστε να αποτραπεί κάθε νέα απώλεια.

 

Από μια σύντομη ανάγνωση του βιογραφικού του νέου γ.γ.βλέπουμε άλλο ένα παιδί του «κομματικού σωλήνα»;

O όρος «κομματικός σωλήνας» δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή στην περίπτωση του ΚΚΕ. Η αντίληψη που διαπερνά τον Περισσό σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος δεν θα επέτρεπε την ανάδειξη στην ηγεσία ενός ανθρώπου που δεν έχει υπάρξει δοκιμασμένο κομματικό στέλεχος. Με λίγα λόγια, δεν θα ήταν δυνατόν να εκλεγεί γραμματέας του ΚΚΕ κάποιος ή κάποια που δεν θα είχε περάσει από διάφορες θέσεις εσωκομματικής ευθύνης επί σειρά ετών.

 

Υπήρξε, τελικά, κάποιου είδους αυτοκριτική για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα τού Ιουνίου; Γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, η γραμμή του «όχι σε οποιαδήποτε συνεργασία» παραμένει.

Αυτοκριτική από την ηγεσία του ΚΚΕ υπήρξε, εντούτοις επικεντρώθηκε σε δευτερεύουσες όψεις των επιλογών του κόμματος και όχι στη «ραχοκοκαλιά» της στρατηγικής του. Όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε κάτι θεμελιακό αλλά ειδικά η επιμονή του Περισσού στο «όχι» στη σύναψη συνεργασιών στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αποτιμήθηκε ως η αδιαμφισβήτητα ορθή στάση στη συγκυρία.

Συνεντεύξεις
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
@eyfrosynosξαφνικά μετά από 22 χρόνια χολής για την αλέκα ξαφνικά ανακαλυψατε ότι ήταν και επικοινωνιακή;;;;; (θέλετε να μας τρελάνετε εντελώς;;)Και εκτός αυτού ήδη αποφασίσατε για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν τραβάει;;;; Σίγουρα χωρίς να έχετε πρώτα παρακολουθήσει την χτεσινή του ΠΡΩΤΗ ομιλία ως ΓΓ... απλά πετάτε άδεια μπας και πιάσετε γεμάτα.... εκτίθεστε όταν κατηγορείτε την ώρα που αγνοείτε.. καλο θα ταν κάποια μέρα να το καταλάβετε.. όπως επίσης και ότι η καλή επικοινωνία δεν σημαίνει σωστές θέσεις.. σημαίνει απλά καλή επικοινωνία.. το ότι παραδέχεστε την αφέλειά σας να πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία και όχι πιο σωστά και μελετημένα, και μάλιστα να καυχιέστε για αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.. και για την ιστορια σας στέλνω και την πρώτη ομιλία του νέου ΓΓ του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να έχω καμιά αυταπάτη ότι θα την παρακολουθήσετε.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CGGhMj3ZkMY
@eyfrosynos ξαφνικά μετά από 22 χρόνια χολής για την αλέκα ξαφνικά ανακαλυψατε ότι ήταν και επικοινωνιακή;;;;; (θέλετε να μας τρελάνετε εντελώς;;) Και εκτός αυτού ήδη αποφασίσατε για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν τραβάει;;;; Σίγουρα χωρίς να έχετε πρώτα παρακολουθήσει την χτεσινή του ΠΡΩΤΗ ομιλία ως ΓΓ... απλά πετάτε άδεια μπας και πιάσετε γεμάτα.... εκτίθεστε όταν κατηγορείτε την ώρα που αγνοείτε.. καλο θα ταν κάποια μέρα να το καταλάβετε.. όπως επίσης και ότι η καλή επικοινωνία δεν σημαίνει σωστές θέσεις.. σημαίνει απλά καλή επικοινωνία.. το ότι παραδέχεστε την αφέλειά σας να πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία και όχι πιο σωστά και μελετημένα, και μάλιστα να καυχιέστε για αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.. και για την ιστορια σας στέλνω και την πρώτη ομιλία του νέου ΓΓ του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια να έχω καμιά αυταπάτη ότι θα την παρακολουθήσετε.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CGGhMj3ZkMY Πηγή: www.lifo.gr
@ Goofy Απαράδεκτο το β' πληθυντικό, γκουφο-συντροφόπουλο! Μετά λόγου γνώσεως (διότι τυχαίνει να έχω σχέση με θέματα επικοινωνίας) πάντα έλεγα και σε κάθε κατεύθυνση ότι η Αλέκα Παπαρήγα είχε επικοινωνιακό χάρισμα όσο κανένας αρχηγός άλλου κόμματος! Το να τσουβαλιάζεις όσους δεν είναι "δικοί σας" και να αραδιάζεις έναν φιλιππικό προς όλους είναι τουλάχιστον αφελής, στενόμυαλη και γεροντική πλέον κουκουεδίστικη συνήθεια! Ομιλίες του Κουτσούμπα υπήρχαν στο διαδίκτυο ήδη πριν από την εκλογή του. Δεν χρειάζεται να δει κανείς τα οπτικοακουστικά "άπαντά" του για να καταλάβει ότι ο τύπος "δεν το' χει" κι ότι η όλη σκέψη και προσωπικότητά του δίνουν μια αίσθηση προμεταπολιτευτικού κομμουνιστή μακριά από το σύγχρονο προφίλ της Αλέκας Παπαρήγα παρά την ηλικία της.Αφού "εσείς" δεν "πιστεύετε αυτόν που τα λέει πιο ωραία" θα πρέπει να μην κρατήσετε άλλο στο ΚΚΕ την αχαρακτήριστη Κανέλλη. Αν την αφήνετε να σας τα κάνει λίμπα όπου βρεθεί μέσω του αθυρόστομου "λέγειν" της, σημαίνει ότι κάπου σας καίει και το επικοινωνιακό!Ε λοιπόν στην άθλια "τηλεοπτική" δημοκρατία, στην οποία παίζετε και χορεύετε και εσείς, δεν χρειάζεται μόνο να τα λέει ένας αρχηγός "σωστά και μελετημένα". Η πειθώ των επιχειρημάτων είναι "κουτσή" χωρίς τη συνολική, ουσιαστική πειθώ που αποπνέει μια προσωπικότητα. Αν διαλέξατε αρχηγό για επικείμενο εμφύλιο, πάω πάσο! Αλλά κάποιον που να έχει το χάρισμα να πείθει ψηφοφόρους -και ειδικά τους νέους- σίγουρα δεν βγάλατε για μπροστάρη σας! Προσωπικά θα το θεωρήσω επιτυχία του αν το ΚΚε μπει στην επόμενη βουλή.
πραγματική βουτιά στα "άδυτα"... πάτο έπιασε ο "συνάδελφος"...πάντως στο τέλος αυτοαποκαλύπτεται και ο ίδιος.. Λέει επι λέξει: "Αυτοκριτική από την ηγεσία του ΚΚΕ υπήρξε, εντούτοις επικεντρώθηκε σε δευτερεύουσες όψεις των επιλογών του κόμματος και όχι στη «ραχοκοκαλιά» της στρατηγικής του." Βασική επιδίωξη όλων όσων επιτέθηκαν στο συνέδριο του Κόμματος είναι να αλλάξει στρατηγικό στόχο, με άλλα λόγια να πάψει να είναι κομμουνιστικό και να γίνει ένα ακόμα κόμμα που θα έχει σαν απόλυτη επιδίωξη να διαχειριστεί τη κρίση προς όφελος των λίγων...Το ΚΚΕ δεν αλλαζει στρατηγική. Δεν έχει ανάγκη ο λαός από ένα κκε χωρις το πρώτο "κάππα".. τέτοια εχει ηδη πολλά... Για τα "σταλινικού τύπου" ποσοστά το θέμα ειναι γελοίο. Η απόφαση του ΚΚΕ να μην συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια απόφαση την οποία δεν υπαγόρευσε καμιά Κεντρική Επιτροπή. Την υπαγόρευσε η ίδια η εμπειρία, ο ορθολογισμός, η σωστή ανάγνωση (αν και καθυστερημένα) της αναμόρφωσης του κομματικού χάρτη. Να το πούμε και αλλιώς: οι πρώτοι που δεν ήθελαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ. Γι' αυτό και τα μεγαλα ποσοστά συμφωνίας με τις Θέσεις. Η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι δεν εκφράστηκαν άπειρες επιμέρους διαφωνίες, προσθήκες, αντιρρήσεις, απορίες, προτάσεις από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.Εκφράστηκαν, συζητήθηκαν και πάρα πολλές ενσωματώθηκαν στην τελική απόφαση και το πρόγραμμα που ψηφίστηκε.Τέλος, για τον νέο ΓΓ, το είδος της κριτικής που του έχει ασκηθεί δείχνει και την ενδεια επιχειρημάτων ενταντίον του. Η θέση του ΓΓ είναι μια θέση εξαιρετικά απαιτητική, και είναι απολύτως αναγκαίο (οχι απλά λογικό και αναμενόμενο) ο άνθρωπος που θα βρεθεί σε αυτη τη θέση να έχει δοκιμαστεί στη κομματική δουλειά από θέσεις ευθύνης. Ο συγκεκριμένος έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής μσε εξαιρετικά δύσκολες συνθηκες. Οι χρεώσεις απο τις οποίες έχει περάσει (κομματική ορολογία βγαλμένη και αυτή απο τα "άδυτα"), έχουν δείξει ότι ο Κουτσούμπας είναι σκαρί φτιαγμένο για τα δύσκολα.. Ο ΓΓ δεν θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος άσχετος με το κόμμα. Δεν ειναι όπως η θέση ενός βουλευτή όπου πραγματι είναι χρήσιμο και αναγκαίο να είναι άνθρωποι της δουλειάς.. γι αυτό και οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει πάρα πολύ και στη ζωή τους και στο κόμμα. Αλλά ο ΓΓ όπως είπα έχει πολλαπλάσιες ευθύνες από τον βουλευτή και η έκφραση "παιδί του κομματικού σωλήνα" φαίνεται αστεία σε οποιονδήποτε γνωρίζει έστω ελάχιστα για την λειτουργία του κκε και τη δραση των μελών του.
ειναι διαφορετικό κάποιος ο οποιος εχει περάσει απο όλα τα κομματικα όργανα και ειναι διαφορεετικό κάποιος ο οποιος από το 1978 'αφιερωθηκε αποκλειστικά στην δουλειά στο κόμμα" ...