Μια Ζωή σε 40 Απαντήσεις: Μαρία Σκουλά

Facebook Twitter
0

 

Eπιμέλεια: Μίνα Καλογερά

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; Δεν είναι εικόνα. Είναι περισσότερο μια αίσθηση κυριαρχίας επάνω στο χρόνο που τρέχει. Εγώ, να έχω βρει το ρυθμό εκείνο στο περπάτημά μου, που μου επιτρέπει να κοιτάζω γύρω μου με βλέμμα καθαρό, αβίαστα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Φοβάμαι το σεισμό. Και τις απότομες εκρήξεις θυμού των ανθρώπων.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάται περισσότερο; Τους γονείς μου.

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι΄αυτό; Που από πολύ νωρίς "εκπαιδεύτηκα", από μένα την ίδια φυσικά, να μην ακούω τις μικρές, απλές επιθυμίες, τις καθημερινές, ή να μην εμπιστεύομαι τις προειδοποιήσεις που έρχονταν από μέσα βαθιά, δεν τις άκουγα καν, γιατί είχα στρέψει την προσοχή μου σε κάτι έξω από μένα και πιο μεγάλο.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο; Είναι ένα πρόσωπο, φυσικά δεν μπορώ να πω ποιος είναι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; "Κι αν, μέσα στα βάσανά του ο άνθρωπος μένει βουβός, Κάποιος θεός μου έκανε δώρο τον πόνο μου να εκφράζω." Είναι του Γκαίτε.

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Όταν ήμουν μικρή, στο Ηράκλειο και ξυπνούσα πολύ πολύ πρωί, νωρίς τα καλοκαίρια, - το φως της μέρας που ήταν διαφορετικό, πιο διάφανο και πιο ελαφρύ.

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Που αποκάλυψα στην τρίχρονη κόρη μου με σκληρό τρόπο, ακολουθώντας συμβουλές κάποιου εκπαιδευτικού συστήματος, ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ακόμη είναι δύσκολο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Ήταν πολλά. Αλλά τώρα δεν έχω κάποιο. Σίγουρα θα είναι σε ένα μέρος καινούργιο, που δεν έχω ξαναπάει.

Ποια θεωρείτε την πιο υπερτιμημένη αρετή; Τη δύναμη χωρίς ρωγμές.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Είμαι ανυπόμονη. Και δυστυχώς, το ότι δεν ξεχνάω.

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάται περισσότερο σε κάποιον; Την ικανότητα να ακούει πραγματικά και να χαμογελά ανοιχτά χωρίς να φοβάται ότι ΄"θα του κλέψουν την ψυχή του".

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Που δεν με κάνουν να ντρέπομαι και που όταν είμαι μαζί τους το όνειρό μου είναι σα να πραγματοποιείται. Είναι μια υπόσχεση. Ζούμε στον κοινό μας τόπο, και τον φτιάχνουμε εμείς όπως μας αρέσει να είναι.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Να κάνω όλα όσα θέλω κάνω, χωρίς να δίνω λόγο σε κανέναν.

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Πριν από λίγο καιρό, όταν έφυγε από τη ζωή κάποιος πολύ αγαπημένος.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη διασημότητα; Οτι συνδέεται με την αξία.

Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροί σας φίλοι; Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη καλύτερος για τους φίλους. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει καλύτερος φίλος. Φίλος, ναι, μόνο φίλος. Και έχω φίλους, όχι μόνο δύο.

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Ισως κάτι χορευτικό, κάτι από την Κούβα.

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Να φύγουν από τη ζωή τα παιδιά σου πριν από σένα.

Που θα θέλατε να ζείτε; Ζω εκεί που θα ήθελα να ζω. Έχει όλα όσα θέλω. Σ ΄ένα φωτεινό διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, όπου για τις μετακινήσεις μου δε χρειάζεται να χρησιμοποιώ αυτοκίνητο και που κάνουμε βόλτες στο ρέμα, ξεχνώντας τη δυσκολία της Αθήνας. Εδώ είναι σα να ζούμε σε μια μικρή πόλη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Να κάνω βόλτες με την κόρη μου, να κάνω ποδήλατο, να διαβάζω.

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Όταν φοβάμαι ότι ο άλλος δεν θα αντέξει την αλήθεια.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Τίποτα ιδιαίτερα. Ίσως να ήθελα να είμαι λίγο πιο ψηλή...

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; "Τι εννοείς;", "Εννοείται!'

Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας; Τη Μαίρη μου, την Εμμανουέλα και τον Μάνο.

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο; Που δεν είμαι ευέλικτη και κυρίως που δεν κάνω τίποτα για να το αλλάξω.

Πότε και που υπήρξατε ευτυχισμένη; Ήταν πάντα μέσα σε αγκαλιές. Με αγαπημένους. Αλλά η πιο μεγάλη ευτυχία, η πρώτη αγκαλιά με το κοριτσάκι μας. Και οι άλλες μετά, τώρα που μεγαλώνει. Όλες οι αγκαλιές μαζί της.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Θα ήθελα να μπορώ να ζωγραφίζω και να φτιάχνω ιστορίες με τα χρώματα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Χάινριχ φον Κλάιστ, Γκαίτε, Τόμας Μαν, Δ. Δημητριάδης, αγαπάω τα ποιήματα και τα κείμενα του Γ. Σεφέρη.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο απεχθάνεστε περισσότερο; Δεν θα απαντήσω σ΄αυτή την ερώτηση. Θα έκανα κάτι κακό και δεν θα το ήθελα έτσι.

Αγαπημένοι συγγραφείς; Ο Χάινριχ φον Κλάιστ, ο Γκαίτε.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο Ντόναλντ Ντακ.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σας; Είναι οι άνθρωποι οι κοντινοί μου, που τους ακολουθώ και τους παρατηρώ γεμάτη περιέργεια. Αυτοί είναι οι ήρωες της ζωής μου. Και είναι οι πιο πραγματικοί.Αγαπημένα ονόματα; Άλκηστις και Μυρτώ.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο; Τους νάρκισσους, αν και είναι πολύ γοητευτικοί στην αρχή και μπορεί να σε ξεγελάσουν.

Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση; Μεγάλα διαστήματα διαύγειας που διακόπτονται από άλλα μικρότερα στα οποία χάνεται η σκέψη, σα να ξεκουράζεται. Είναι ωραία εκεί.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας τι θα ήταν αυτό; Θα ήθελα να είμαι πιο τακτική. Και λιγότερο τεμπέλα.

Aν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην οικογένεια σας, τι θα ήταν αυτό; Τίποτα. Δεν θα άλλαζα τίποτα.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Ότι κατάφερα να απαντήσω σ΄ αυτό το ερωτηματολόγιο. Πλάκα κάνω. Έχει σχέση με αυτό όμως. Ότι μπορώ πια να κάνω λέξεις τη σκέψη μου χωρίς να με απασχολεί αν με καταλαβαίνουν ή όχι.

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Θα ήθελα να επιστρέψω ξανά σαν άνθρωπος. Μου αρέσει η ζωή έτσι, δεν θα ήθελα κάτι άλλο.

 

i Η Μαρία Σκουλά είναι ηθοποιός. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών θα παίξει στις παραστάσεις "Έρωτας και Ραδιουργία" του Σίλλερ, σε σκηνοθεσία Ακ . Καραζήση και Ν. Χατζόπουλου και στο ¨Θερμοκήπιο" του Χ.Πίντερ σε σκηνοθεσία Λ.Βογιατζή.  Η ταινία September σε σκηνοθεσία  Πέννυς Παναγιωτοπούλου θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Karlovy Vary τον Ιούνιο 2013.

 
Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Συνέντευξη με την Σιγκούρνι Γουίβερ

Οθόνες / Σιγκούρνι Γουίβερ στη LiFO: «Με εξίταρε να παίξω μια γυναίκα με έντονη σεξουαλική ζωή»

Στο «Master Gardener» του Πολ Σρέιντερ η αγαπημένη ηθοποιός δεν διστάζει να αναδείξει τη σεξουαλικότητά της, ενώ δηλώνει πως της αρέσει να πηγαίνει από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στο θρίλερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Βιβλίο / Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψή του, τις μέρες που πέρασε στο κρατητήριο, και το τι συνέβη με τις πωλήσεις των βιβλίων του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Βιβλίο / Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Η συλλογή διηγημάτων «Ο άντρας μου» (εκδ. Gutenberg) της συγγραφέα από τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτει αμείλικτα τον μισογυνισμό, χωρίς να χαϊδεύει πολιτικές ορθότητες, κι έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Lucile Peytavin: Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δις ευρώ ετησίως

Βιβλίο / Lucile Peytavin: «Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δισ. ευρώ ετησίως»

Η Γαλλίδα ιστορικός που εκπόνησε έρευνα για τα πραγματικά κόστη της τοξικής αρρενωπότητας στις οικονομίες των κρατών μιλά αποκλειστικά στη LiFO και αποκαλύπτει στοιχεία της έρευνάς της.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Το τελευταίο για το οποίο μπορώ να κατηγορηθώ είναι η αυταρέσκεια και η αλαζονεία»

Εκλογές 2023 / Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Αν η χώρα πάει καλά, πηγαίνουμε όλοι καλά»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, μιλά στη LiFO για τους κινδύνους της απλής αναλογικής, την άσκηση της εξουσίας, τα λάθη και τις δύσκολες στιγμές, τους νέους και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει

Εκλογές 2023 / Μαριάνα Τσίχλη: «Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" βολεύει»

Η γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον συνδυασμό ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές κομματικές θέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ