Λιλιάν Μπετανκούρ: To σκοτεινό παρελθόν της γυναίκας πίσω από τον μύθο της L'Oréal

Λιλιάν Μπετανκούρ: To σκοτεινό παρελθόν της γυναίκας πίσω από τον μύθο της L'Oréal Facebook Twitter
0
Λιλιάν Μπετανκούρ: To σκοτεινό παρελθόν της γυναίκας πίσω από τον μύθο της L'Oréal Facebook Twitter
Η Λιλιάν Μπετανκούρ πέθανε στα 94 της την προηγούμενη Πέμπτη, πλήρης ημερών, γεγονότων και σκανδάλων.

Οι γυναίκες της χρωστούν όλη την ευκολία και την πρόσβαση σε προϊόντα ομορφιάς. Η βιομηχανία της ομορφιάς της χρωστά τον τρόπο με τον οποίο αυτή η απλοποίηση έφερε ακόμη περισσότερα κέρδη. Τι ήταν, όμως, η Λιλιάν Μπετανκούρ εκτός από χρυσή κληρονόμος της αυτοκρατορίας του πατέρα της, Γιουτζίν Σίλερ, ενός ανθρώπου που συμπαθούσε τους ναζί και πολλές φορές το όνομα και τα προνόμια της αυτοκρατορίας του έγιναν κρησφύγετο καταδιωγμένων φίλων του Χίτλερ και της ιδεολογίας του; 

Η γυναίκα που πέθανε στα 94 της την προηγούμενη Πέμπτη, πλήρης ημερών, γεγονότων και σκανδάλων δεν ήταν απλώς ένα κορίτσι, που ορφανό από μητέρα ήδη από τα 5 της χρόνια, έμαθε να αναμειγνύει πούδρες και λοσιόν στα 15 της πια, στο εργοστάσιο του πατέρα της. Δεν ήταν απλώς ένα αγέρωχο συνώνυμο κομψότητας που για πολλούς υπήρξε πρότυπο, λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, πλήρως εναρμονισμένης με τα πρότυπα του κολοσσού ομορφιάς του πατέρα της. Υπήρξε μια γυναίκα θυελλώδης, κάποτε άστοχη, συνήθως με αμφιλεγόμενες επιλογές και προτιμήσεις, μια περίπτωση ανθρώπου, όπου το χρήμα και η κομψότητα λειτούργησαν πολλές φορές ως μέσο μανιπουλαρίσματος καταστάσεων και ανθρώπων. 

H Μπετανκούρ –που για πάντα έζησε μέσα στο χρήμα– δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρει θέση και δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να σχολιάσει το ναζιστικό παρελθόν της οικογένειας και της αυτοκρατορίας που διοικούσε

Στα 1950 η Μπετανκούρ παντρεύτηκε τον γάλλο πολιτικό André Bettencourt, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός στις γαλλικές κυβερνήσεις των δεκαετιών '60 και '70 για να αναλάβει κάποια χρόνια αργότερα καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου της L'Oréal. Μόνο που Bettencourt δεν υπήρξε άλλος ένας πολιτικός: ήταν μέλος της "La Cagoule", μιας βίαιης γαλλικής φασιστικής φιλοναζιστικής ομάδας. Χρηματοδότης αυτού του μορφώματος υπήρξε για χρόνια ο πατέρας της χρυσής κληρονόμου και μάλιστα κατά τη διάρκεια των επίσης "χρυσών" για τον Χίτλερ χρόνων, από το 1930 έως το 1937...

Λιλιάν Μπετανκούρ: To σκοτεινό παρελθόν της γυναίκας πίσω από τον μύθο της L'Oréal Facebook Twitter
Στα 1950 η Μπετανκούρ παντρεύτηκε τον γάλλο πολιτικό André Bettencourt

Η "Cagoule"  πρακτικά ήταν το δεύτερο "πνευματικό" παιδί του Σίλερ, μετά την πρώτη βαφή μαλλιών στον κόσμο, την περίφημη "Αureale", που έφτιαξε ο ίδιος στην κουζίνα του σπιτιού του, ως αριστούχος νεαρός χημικός, και έβγαλε για πρώτη φορά στην αγορά το 1907. Η βαφή ομόρφαινε τα γυναικεία κεφάλια και η οργάνωση έκανε πλύση εγκεφάλου στα αντρικά, υποστηρίζοντας το καθεστώς του Βισί στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία. Ο Μπετανκούρ ήταν ο κειμενογράφος της οργάνωσης, τα αντισημιτικά κείμενα του οποίου εμψύχωναν τα μέλη της.  Όταν η δράκα διέλυσε και τα μέλη της συνελήφθησαν το 1937 –λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- τόσο ο σύζυγος της Μπετανκούρ, όσο και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βρήκαν παρηγοριά και καταφύγιο στους κόλπους της επιχείρησης του Σίλερ. 

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας o Σίλερ ίδρυσε επίσης το "Mouvement Social Révolutionnaire", με την έγκριση των Γερμανών, ένα μόρφωμα που εναντιωνόταν στον καπιταλισμό (!), τον μπολσεβικισμό, τον Ιουδαϊσμό και τους Ελευθεροτέκτονες.

Μέσω αυτών των οργανώσεων ο Σίλερ ήρθε σε επαφή με τον Μπετανκούρ, γιο αστικής καθολικής οικογένειας από τη Νορμανδία, ο οποίος εξέδιδε την αντισημιτική αναθεώρηση "La Terre Française", όργανο γερμανικής προπαγάνδας υπό την εποπτεία τόσο του Γκέμπελς όσο και της Γκεστάπο. 

«Οι Εβραίοι, οι υποκριτές και Φαρισαίοι, δεν έχουν άλλη ελπίδα», έγραφε το 1941. «Για αυτούς το θέμα έχει τελειώσει ... η φυλή τους έχει σφαγιαστεί στην αιωνιότητα από το αίμα των δίκαιων · θα είναι καταραμένοι», εξακολουθούσε, ενώ εμφανιζόταν υπέρ του Ολοκαυτώματος, αν αυτό εξυπηρετούσε το συλλογικό καλό (!). Μικρή σημασία έχει που μετά το '44 ο Μπετανκούρ προσχώρησε στην αντίσταση και μάλιστα αργότερα του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Πολέμου και το Μετάλλιο της Λεγεώνας των Ξένων με τον ρόλο του, ωστόσο, να αμφισβητείται μέχρι τον θάνατο του.

Δεν έχει καμία σημασία που αργότερα έκανε λόγο για νεανικά λάθη που διέπραξε όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο η Μπετανκούρ -που για πάντα έζησε μέσα στο χρήμα- δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρει θέση και δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να σχολιάσει το ναζιστικό παρελθόν της οικογένειας και της αυτοκρατορίας που διοικούσε (η ειρωνεία; Η κόρη της Φρανσουάζ, χρόνια μετά θα παντρευόταν τον ραβίνο Jean-Pierre Meyers, του οποίου και οι δύο γονείς πέθαναν στο Άουσβιτς).

Λιλιάν Μπετανκούρ: To σκοτεινό παρελθόν της γυναίκας πίσω από τον μύθο της L'Oréal Facebook Twitter
Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ με τον σύζυγό της Jean-Pierre Meyers

Έτσι κι αλλιώς, στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα είχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο Σαρκοζί, το σκάνδαλο με τον ζιγκολό φωτογράφο που επιχείρησε να την παγιδεύσει, αποσπώντας της τεράστια χρηματικά ποσά και μία σχέση πάθους και μίσους ακριβώς με αυτή την κόρη που παντρεύτηκε τον ραβίνο, μια σχέση που ποτέ δεν άφησε παραπονεμένα τα γαλλικά tabloids. 

Όπως αναφέρεται σκωπτικά τις τελευταίες μέρες στον γαλλικό Τύπο η Μπετανκούρ νικήθηκε από νωρίς από μία ασθένεια που στέλνει στη λήθη κάθε σκοτεινή πράξη, κάθε σκοτεινή σκέψη, κάθε σκοτεινή εμπλοκή. Το Αλτσχάιμερ έσβησε όλο το παρελθόν, έτσι κι αλλιώς...

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT
Ο Goa Gil στον ουρανό με διαμάντια

Απώλειες / Ο Goa Gil στον ουρανό με διαμάντια

Ο διορατικός Καλιφορνέζος «τεχνοσαμάνος» που ένωσε την κουλτούρα των χίπηδων με αυτήν του ρέιβ και ειδικά της ψυχεδελικής trance, κάνοντας δεύτερη πατρίδα του και παγκόσμιο πόλο έλξης την Γκόα της Ινδίας, αποδήμησε στις 26/10 σε ηλικία 72 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
γησης παπαγεωργιου

Daily / Ο πλοίαρχος που αγαπούσε τα σκίτσα, τους φάρους και τις παραδοσιακές φορεσιές

Έφυγε από την ζωή ο Γήσης Παπαγεωργίου, εξαίρετος γελοιογράφος, εικονογράφος, συγγραφέας, μελετητής των φάρων και των παραδοσιακών φορεσιών, απόστρατος του πολεμικού ναυτικού και τζέντλεμαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
χρονο

Απώλειες / Μαίρη Χρονοπούλου (1933-2023): Μια «ντάμα» με ανεξαρτησία πνεύματος

Καλλιεργημένη, οικεία και προσιτή, ταλαντούχα και «αντι-σταρ» για τα δεδομένα της εποχής, η Μαίρη Χρονοπούλου κέρδισε αναμφίβολα μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέθανε ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, σημαντικός Έλληνας ποιητής του καιρού μας

Απώλειες / Πέθανε ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, σημαντικός Έλληνας ποιητής του καιρού μας

Ο δημιουργός του «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια», ενός έπους της παρακμής που αποτελεί θηριώδες κατόρθωμα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, υπήρξε βαθύς γνώστης της παράδοσης και της λογοτεχνίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ