Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μάς κόβουν την ανάσα

Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μάς κόβουν την ανάσα Facebook Twitter
Το κάπνισμα ευθύνεται συνολικά ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 23 σοβαρά νοσήματα που οφείλονται στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς του σώματος.
0

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού δεν είναι μονάχα ο τίτλος του μονόπρακτου του Άντον Τσέχoφ αλλά και ζοφερή πραγματικότητα, με το τσιγάρο και τον τοξικό του καπνό να αποτελούν τον καταλύτη για την εμφάνιση και επιδείνωση πολλών χρόνιων νοσημάτων. Τα νοσήματα αυτά είναι στην πλειονότητά τους απειλητικά για τη ζωή και, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη φαρμακευτική έρευνα για τη θεραπεία τους, η καλύτερη αντιμετώπιση παραμένει η αποφυγή του καπνίσματος.


Το κάπνισμα ευθύνεται συνολικά ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 23 σοβαρά νοσήματα που οφείλονται στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς του σώματος. Στην κορυφή της λίστας με τις σοβαρότερες ασθένειες βρίσκονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), την οποία αναπτύσσει το 25% των καπνιστών, και ο καρκίνος του πνεύμονα, που, μεταξύ όλων των νεοπλασματικών νοσημάτων, παραμένει η βασικότερη αιτία θανάτου και δεύτερη γενικά μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών καρκίνου, αφού ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 50 συστατικά να είναι γνωστά
καρκινογόνα.


Σε ό,τι αφορά τη ΧΑΠ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία», Νίκος Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι μύθος πως αποτελεί ασθένεια των συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα, λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος στην πατρίδα μας, η ΧΑΠ, η ασθένεια που μας «κόβει την ανάσα», χτυπά πολύ νεότερους ανθρώπους και μετρά περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι μισοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι, γιατί υποτιμούν τη σημασία του βασικότερου προειδοποιητικού συμπτώματος, του πρωινού τσιγαρόβηχα. «Ο τσιγαρόβηχας δεν είναι μια φυσική απόρροια του καπνίσματος αλλά αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει βλάβη στην πνευμονική λειτουργία» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης, προειδοποιώντας ότι η ΧΑΠ προκαλεί μη αντιστρεπτή απώλεια της πνευμονικής λειτουργίας. Εξαιτίας της στην Ελλάδα χάνονται ετησίως 28.000 μέρες ζωής, ενώ η νόσος αποτελεί διεθνώς 5η αιτία για χαμένα χρόνια ζωής ή χρόνια κακής ποιότητας ζωής με αναπηρία. Οι περισσότεροι ασθενείς μαθαίνουν τυχαία ότι νοσούν, ενώ έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια αναπνευστική λοίμωξη, από την οποία δεν μπορούν να συνέλθουν.

Η ΧΑΠ, εκτός από καταλυτική για την ποιότητα ζωής, είναι και πολύ δαπανηρή, κυρίως λόγω των συννοσηροτήτων που «κρύβει», όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, με κάθε ασθενή να κοστίζει ετησίως 6.147 ευρώ στο σύστημα υγείας. Παρότι οι νέας γενιάς θεραπείες μειώνουν τις παροξύνσεις, οι οποίες απαιτούν νοσηλεία, και σταματούν την καταστροφική εξέλιξη της νόσου, δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της χαμένης πνευμονικής λειτουργίας. Οπότε η καλύτερη θεραπεία παραμένει η πρόληψη, με τη διακοπή του καπνίσματος.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην έτερη απειλητική ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, τον καρκίνο του πνεύμονα. Εκεί, όπως εξηγεί η παθολόγος-ογκολόγος Σοφία Αγγελάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όσο προηγμένες κι αν είναι οι θεραπείες, ακόμα κι αν βρούμε τον όγκο νωρίς, όταν είναι ακόμα μια κουκκίδα στον πνεύμονα, ο ένας στους δύο ασθενείς πεθαίνει πριν προλάβει να περάσει 5ετία από τη διάγνωση. Στην Ελλάδα, η εξέλιξη των πασχόντων είναι ακόμα πιο δυσοίωνη, γιατί ο ένας στους τρεις ασθενείς διαγιγνώσκεται μόλις 90 ημέρες πριν πεθάνει, καθώς αργεί να εξεταστεί.

Μπορεί, λοιπόν, καθημερινά να γίνονται θαύματα με την πρόοδο της ιατρικής και την ανάπτυξη των πολύ σοφιστικέ ανοσοθεραπειών που καταφέρνουν να «εξαφανίσουν» ακόμα και μεταστατικούς όγκους του πνεύμονα στο 20% των ασθενών, αλλά, όπως γίνεται με όλα τα θαύματα, η ανοσοθεραπεία δεν λειτουργεί σε όλους. Συνεπώς, το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας είναι πως για να κερδίσουμε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Για τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο του συγκεκριμένου καρκίνου απαιτείται η εξέταση της αξονικής τομογραφίας, την οποία οφείλουν να κάνουν όσοι είναι 55 ετών και άνω, έχουν υπάρξει για περίπου 30 χρόνια (ή και παραπάνω) καπνιστές και όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα την τελευταία 15ετία. Πέρα από τις προληπτικές εξετάσεις, υπάρχουν και κάποιοι «αστικοί μύθοι» που μπαίνουν εμπόδιο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, όπως ότι η ασθένεια αφορά μόνο τους άντρες και μόνο τους καπνιστές. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η 6η αιτία θανάτου στους μη καπνιστές (εδώ, φυσικά, ενοχοποιείται πολύ το παθητικό κάπνισμα), ενώ αποτελεί και γυναικεία μάστιγα, αφού μία στις 17 γυναίκες νοσεί από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Επειδή η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα στο κάπνισμα στην Ευρώπη, είναι και δεύτερη χώρα σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, μετά την «πρωταθλήτρια» Ουγγαρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περισσότερα από 6.000 νέα περιστατικά σε άντρες και περισσότερα από 1.200 νέα περιστατικά σε γυναίκες, ενώ κάθε 90 λεπτά πεθαίνει ένας άντρας ή μία γυναίκα από καρκίνο του πνεύμονα. Το 2018 καταγράφηκαν παγκοσμίως 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά της νόσου και 1,8 εκατομμύρια θάνατοι, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα παραμένουν πολύ κοντά.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών καρκίνου, αφού ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 50 συστατικά να είναι γνωστά καρκινογόνα. Όπως, μάλιστα, συνηθίζουν να λένε οι γιατροί χαριτολογώντας: «Για τις περισσότερες μορφές καρκίνου υπάρχει προφυλακτικό εμβόλιο κι αυτό είναι η διακοπή του καπνίσματος». Και καθώς διανύουμε την περίοδο των εποχικών λοιμώξεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάπνισμα επιδεινώνει όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις και εντείνει τη βαρύτητα μιας γρίπης ή μιας πνευμονίας που μπορεί να αποβεί μοιραία σε ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι πρόσωπα της δημόσιας ζωής σχολιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

No Smoking / Έξι πρόσωπα της δημόσιας ζωής σχολιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

O πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, η DJ Φώφη Τσεσμελή και ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης καταθέτουν τις απόψεις τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
akapnos.gr: Η μη καπνιστική καμπάνια που συνέβαλε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ελλάδα / akapnos.gr: Η μη καπνιστική καμπάνια που συνέβαλε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

H εθελοντική πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να προωθήσει και να επιβραβεύσει τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ολοκλήρωσε έναν βασικό στόχο της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT