Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Συλλέγοντας μανιτάρια στην Πάρνηθα με τον πιο έμπειρο Έλληνα κυνηγό τους

Κάθε φθινόπωρο που είναι η καλύτερη εποχή για τα άγρια μανιτάρια, ο λογιστής Νεκτάριος Φιλιππόπουλος αφήνει στην άκρη του ισολογισμούς και παίρνει τα βουνά. Τον ακολουθήσαμε.
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη μανιταροφιλία, τον φόβο για τα άγρια μανιτάρια ακόμα δεν τον έχουμε αποβάλει ως λαός, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους γείτονες και μη που βρίσκουν τα άγρια μανιτάρια ακόμα και στις υπαίθριες λαϊκές αγορές τους και τα χρησιμοποιούν αρκετά στην καθημερινή τους κουζίνα.

 

Λίγο η ελλιπής γνώση του αντικειμένου, λίγο προκατάληψη που τα συνοδεύει, δεν ασχοληθήκαμε ποτέ, μέχρι πρότινος, μαζικά με τη συλλογή τους. Μέχρι που άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι σύλλογοι μανιταρόφιλων, οι πρώτες οργανωμένες εκδρομές στο βουνό για «κυνήγι» μανιταριών, οι πρώτες γιορτές μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας, οι πρώτες ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα ελληνικά μανιτάρια, οι πρώτοι Έλληνες σεφ και εστιατόρια που ενέταξαν τα άγρια ελληνικά μανιτάρια στα πιάτα τους και ούτω καθεξής.

 

Ένας από αυτούς τους πρώτους ανθρώπους που προσπάθησαν να μυήσουν τους ανθρώπους της πόλης, συγκεκριμένα της Αθήνας, στη μαγεία του δάσους και της μανιταροσυλλογής είναι ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, που αν και λογιστής στο επάγγελμα, με την πρώτη ευκαιρία αφήνει στην άκρη τους ισολογισμούς και παίρνει τα βουνά.

 

«Ξεκίνησα να συλλέγω μανιτάρια από πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα 6 μου χρόνια, στο χωριό μου, την Καλαμιά Αιγιαλείας, στον Νομό Αχαΐας, μαζί με τους γονείς μου. Είναι μια παλιά οικογενειακή παράδοση που πάει από γενιά σε γενιά και έχει μετατραπεί σε πάθος, έχοντας ποτίσει το DNA μου. Σήμερα είναι πολύ λίγες οι οικογένειες που ασχολούνται με τα μανιτάρια στη χώρα μας σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σχέση με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

 

Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα δίνεται η δυνατότητα σε νέους που μένουν στην επαρχία και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το εισόδημά τους ή με την ανεργία να κάνουν την εποχική δουλειά της συλλογής μανιταριών και να βγάλουν κάποια μεροκάματα.


Στην αρχή ξεκίνησα με τις εμπειρικές γνώσεις που είχα μάθει από τους γονείς μου και στη συνέχεια, όταν αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά, ξεκίνησα να κάνω έρευνα, διαβάζοντας και πηγαίνοντας σε σεμινάρια. Σήμερα μπορώ να μαζεύω περισσότερα από 150 είδη σε όλη την Ελλάδα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορώ να πω ότι έχω "χαρτογραφήσει" όλη τη χώρα και ξέρω ανά πάσα στιγμή ποια είδη μανιταριών βρίσκουμε σε οποιονδήποτε νομό της χώρας και πότε».


Αρχικά, ο Νεκτάριος δημιούργησε την ομάδα Μανιταροεξορμήσεις στο Facebook πριν από περίπου επτά χρόνια, οργανώνοντας μανιταροφιλικές εκδρομές κυρίως στον Νομό Αττικής. «Στις εξορμήσεις αυτές έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως εκείνοι που θέλουν πραγματικά να μάθουν να συλλέγουν κάποια είδη μανιταριών με ασφάλεια».

 

Αποξηραμένα πορτσίνι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αποξηραμένα πορτσίνι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα σχετικά με τη συλλογή μανιταριών και δημιουργώντας ένα δίκτυο ανθρώπων που ασχολείται με αυτό, δημιούργησε τη Fungi Hellas, μια εταιρεία που προμηθεύει άγρια ελληνικά μανιτάρια σε εστιατόρια, μαγαζιά αλλά και σε ιδιώτες μέσω αποστολής με κούριερ. Γι' αυτήν του τη δραστηριότητα συνεργάζεται με περίπου εκατό ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συλλέγουν τα μανιτάρια ανάλογα με την εποχή.

 

Πέρα από τη διάδοση της συλλογής και της χρήσης των μανιταριών στη μαγειρική, είναι πολύ αισιόδοξη αυτή η κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα δίνεται η δυνατότητα σε νέους που μένουν στην επαρχία και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το εισόδημά τους ή με την ανεργία να κάνουν την εποχική δουλειά της συλλογής μανιταριών και να βγάλουν κάποια μεροκάματα. Μέρος του οράματός του είναι η χώρα μας να γίνει προορισμός μανιταρόφιλου αγροτουρισμού, κάτι που ήδη έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν μέρη όπως τα Γρεβενά και το Πήλιο.

 

Μορχέλα

(Μorchella)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Πρόκειται για ένα μανιτάρι τόσο διαφορετικό στην όψη από τα υπόλοιπα! Ξεχωρίζει για τη γεύση, το άρωμά του αλλά και για την τσουχτερή τιμή του. (σ.σ. ο Νεκτάριος το θεωρεί ένα από τα κορυφαία επίγεια άγρια μανιτάρια). Απαιτεί καλό μαγείρεμα ή τσιγάρισμα, αλλά είναι ωραίο και γεμιστό στο φούρνο με τυρί.

 

Άγριο Πλευρώτους

(Pleurotus ostreatus)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ένα εξαιρετικά νόστιμο είδος μεγάλης γαστρονομικής αξίας στην άγρια μορφή του. Καρποφορεί σε μεγάλες ομάδες, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σε νεκρούς ή πληγωμένους πεσμένους ή ιστάμενους κορμούς κωνοφόρων ή πλατύφυλλων ειδών. Αγαπά τη σχάρα και το μαντέμι.


Φρέσκο Πορτσίνι

(Boletus)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Έχει γεμάτη, γήινη μυρωδιά και ντελικάτη γεύση. Χωρίς να είναι σπάνιο, είναι το πιο περιζήτητο μανιτάρι παγκοσμίως. Ο πιο απλός και ενδεδειγμένος τρόπος μαγειρέματος για τα φρέσκα πορτσίνι είναι στη σχάρα ή στο τηγάνι.


Αγαρικό

(Agaricus)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Είναι ένα διαδεδομένο είδος μανιταριού που καρποφορεί σε μικρές ομάδες, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων. Είναι εξαιρετικά νόστιμο και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το γευτούμε είναι ψητό στα κάρβουνα.


Χρυσή Τρομπέτα

(Craterellus lutescens)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Την αγαπούν πολύ οι σεφ διότι, εκτός από γεύση, δίνει και χρώμα στο πιάτο. Έχει πυκνή γεύση ξηρών καρπών και αφήνει γήινη επίγευση. Ιδανική για ριζότο, κριθαρότο και μακαρόνια.

 

Φθινοπωρινή μαύρη τρούφα

(Τuber uncinatum)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Η σάρκα της είναι σκληρή και υπόλευκη στην αρχή, σκούρο καφέ στην ωριμότητα, με πολυάριθμες, λεπτές, λευκές διακλαδώσεις. Το άρωμα είναι μέτριας έντασης, διακριτικό και θυμίζει φουντούκι.


Κανθαρέλα

(Cantharellus cibarius)

 

 

Θεωρείται γκουρμέ. Έχει πλούσια γεύση και ευχάριστο, φρουτώδες άρωμα. Όταν αποξηραίνεται, η γεύση της γίνεται ακόμα καλύτερη. Εκτός από σοταρισμένη, κάνει επίσης καταπληκτικό γλυκό κουταλιού ή και τουρσί.


Info:

Αν θέλετε τα άγρια μανιτάρια των ελληνικών βουνών να έρθουν στην πόρτα σας, δεν έχετε παρά να καλέσετε στο 6944 505931 και να τα παραγγείλετε. Μη φοβηθείτε ότι θα κάνουν μια περιουσία. Οι τιμές είναι πολύ λογικές. Για να ενημερωθείτε μπείτε στο www.fungihellas.gr.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε ένα νέο τρόπο να ταξιδεύω
Τα πάντα γύρω από τους ορειβατικούς συλλόγους που διοργανώνουν τις καλύτερες εναλλακτικές εκδρομές πεζοπορίας και αναρρίχησης στην Ελλάδα
Γιατί πάνε όλοι στην Κάλυμνο αυτές τις μέρες;
Μας το εξηγεί ο Άρης Θεοδωρόπουλος, o άνθρωπος που μετέτρεψε το νησί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς αναρρίχησης στον κόσμο και εμπνευστής του Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία καταστήματα της πόλης με χειροποίητες σοκολάτες εν όψει Αγίου Βαλεντίνου
Εδώ θα βρείτε χειροποίητες σοκολάτες σε μοναδικές γεύσεις που παρασκευάζονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Η Έλενα Αμπράζη δημιούργησε ένα οnline πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά για το γυναικείο σώμα
Το Brazilian Hips ένα στοχευμένο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του γυναικείου σώματος
Flaw Project: πήλινα πιάτα με όμορφα «ψεγάδια»
Δύο κορίτσια από τη Δράμα δημιουργούν διακοσμητικά κεραμικά πιάτα με ναΐφ εικόνες γυναικείων κυρίως μορφών.
Ψάχνοντας τρούφες με τον σκύλο μου
Ο μανιταροσυλλέκτης και κυνηγός τρούφας Νίκος Τσίλης εξηγεί γιατί η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για μανιτάρια
Κλινική ύπνωση: πώς και γιατί λειτουργεί
Ο Δρ. Γιώργος Σακκάς εξηγεί τα οφέλη και τους τρόπους λειτουργίας της ύπνωσης
 Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;
O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
Όλα τα μυστικά που απενοχοποιούν τον χαλβά ως νηστίσιμο γλυκό
Ο ιδιοκτήτης του Benito Delicatessen έχει καλά νέα για τις θρεπτικές ιδιότητες του αγαπημένου γλυκίσματος, αλλά και για τις νέες αφίξεις με εσπρέσο, καπουτσίνο, φιστίκι Αιγίνης, κ.α.
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας
O Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος της ταβέρνας με τον μυθικό μπακαλιάρο, αφηγείται την ιστορία της
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο
Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
Οι 5 καλύτερες εμφιαλωμένες ρετσίνες
Η νέα εποχή στο παραδοσιακό ελληνικό κρασί
Πώς να κάνεις face yoga;
H Face Yoga Expert Αρετή Καφαντάρη απαντά
Γιατί αυτή η αθηναϊκή βιτρίνα έγινε viral;
Η βιτρίνα του Milkwhite, ενός ελληνικού brand ρούχων, εστιάζει στα πλεκτά της συλλογής
Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Η Δήμητρα Κανή, ιδιοκτήτρια και handmade knitwear designer του «Αφράτη Μαλλού», μας μυεί στα μυστικά της τέχνης του πλεξίματος και δίνει χρήσιμα tips για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν
Γιατί να επιλέξω προσωπικό γυμναστή;
Η fitness instructor Στέλλα Κόρδη μας λύνει όλες τις απορίες που σχετίζονται με το ολοένα και πιο δημοφιλές personal training
Όταν έρχονται τα blues του φθινοπώρου
Η δρ Μυρσίνη Κωστοπούλου μας εξηγεί γιατί η διάθεσή μας αλλάζει τέτοια εποχή.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή