Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, σε μια γειτονιά, την Κυψέλη, που ήταν ανέκαθεν ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό χωνευτήρι. Στα χρόνια που ακολούθησαν ζυμώθηκε πολύ με το ελληνικό τραγούδι και το ξένο μυθιστόρημα. Από πολύ μικρός, από το πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε να γράφει σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο κάθε απόγευμα  6-8, αρχικά στον 902 Αριστερά στα FM και αργότερα στον Μελωδία για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό το «6-8» έμελλε να γίνει το ηχητικό τοπόσημο για μια πόλη και για μια γενιά, αφού ο λόγος του και οι αναφορές του έδωσαν έκφραση στην υπαρξιακή αγωνία μιας γενιάς που έψαχνε τη φωνή της στο νέο αστικό περιβάλλον.

 

Η εκπομπή του ήταν για πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των ακροατών και ο Οδυσσέας Ιωάννου, ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ως διευθυντής του Μελωδία από το 2000 ως το 2010, συνέδεσε το όνομά του με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά και με τη νεότερη γενιά των τραγουδοποιών.

 

Ως διευθυντής του Μελωδία έζησε τόσο την ιλιγγιώδη άνοδο και τη μεγάλη επιρροή του σταθμού όσο και την πτώση που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

 

Έχει γράψει στίχους για περίπου 200 τραγούδια, κυκλοφορώντας εννέα προσωπικούς δίσκους καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, ενώ έχει εκδώσει και πέντε βιβλία. Σήμερα κανείς μπορεί να τον ακούσει κάθε Σάββατο και Κυριακή, 4-6 το απόγευμα, στον Αθήνα 9,84 και να τον διαβάσει στο «Βήμα της Κυριακής», σε σταθερή εβδομαδιαία στήλη γνώμης.

 

Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα τραγούδια:

«Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» - Χάρις Αλεξίου

«Να μ’ αγαπάς» - Παύλος Σιδηρόπουλος

«Δακρυσμένα Μάτια» - Κώστας Χατζής - Μίκης Θεοδωράκης

«Λάσπες» - Σωκράτης Μάλαμας

«Σαντορίνη» - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας