Τον Σεπτέμβριο του 1943 το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου περνά στα χέρια των Γερμανών, και συγκεκριμένα στην SD, την υπηρεσία ασφαλείας των SS. Για έναν χρόνο λειτουργεί ως το κύριο πεδίο εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων και αντιποίνων.

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου αποτελεί χώρο εγκλεισμού, βασανιστηρίων, εκτοπισμού και εξόντωσης χιλιάδων Ελλήνων, Χριστιανών και Εβραίων, από την Αθήνα και την περιφέρεια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται γνωστά ιστορικά πρόσωπα όπως ο αντιστασιακός συνδικαλιστής Ναπολέων Σουκατζίδης, γνωστός από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα», και η Λέλα Καραγιάννη.

 

Η ιστορία του Χαϊδαρίου κατά την Κατοχή συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Αττικής εκείνη την περίοδο, καθώς με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών τον Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί μετέφεραν εκεί τους Ακροναυπλιώτες της Λάρισας οι οποίοι εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

 

Παρά το γεγονός ότι το Χαϊδάρι βρίσκεται μόλις εννέα χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Αθήνας, η ιστορία του παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά και σε εμάς τους κατοίκους της πόλης. 

 

H φωτογραφία του εξωφύλλου είναι της κ. Άννας-Μαρίας Δρουμπούκη.