Συνωμοσιολόγοι αποδίδουν την παράλυση του Μπίμπερ στο εμβόλιο χωρίς να ξέρουν αν έχει εμβολιαστεί

Συνωμοσιολόγοι αποδίδουν την παράλυση του Μπίμπερ στο εμβόλιο χωρίς να ξέρουν αν έχει εμβολιαστεί Facebook Twitter
0

Την Παρασκευή, ο Justin Bieber αποκάλυψε στο Instagram και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του, ότι θα πρέπει να ακυρώσει τις επόμενες συναυλίες της παγκόσμιας περιοδείας του, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Και οι αντιεμβολιαστές συνωμοσιολόγοι δεν έχασαν ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν. 

Ο αστέρας της ποπ είπε κατά τη διάρκεια ενός Instagram Live, πως διαγνώστηκε με το σύνδρομο Ramsay Hunt, μια επιπλοκή του ιού του έρπητα ζωστήρα που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε παράλυση του προσώπου. Το Ramsay Hunt προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί και την ανεμοβλογιά. - εάν είχατε προσβληθεί από ανεμοβλογιά ως παιδί, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα αργότερα στη ζωή σας. 

«Απλώς σωματικά μου είναι να κάνω [τα σόου]», δήλωσε ο Μπίμπερ στο Instagram Live. «Αυτό είναι αρκετά σοβαρό, όπως μπορείτε να δείτε», με το μισό του πρόσωπο ανέκφραστο - το δεξί βλέφαρο ακούνητο και τα χείλια κλειστά. 

Η αποκάλυψη του Μπίμπερ προκάλεσε έναν καταιγισμό εξηγήσεων και θεωριών στο διαδίκτυο: πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία εξήγησαν τι είναι το σύνδρομο Ramsay Hunt, ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται. Αλλά οι αντιεμβολιαστές δεν πτοήθηκαν από τις επιστημονικές εξηγήσεις και επιδόθηκαν σε αναρτήσεις και θεωρίες συνομωσίας, επιχειρώντας να αποδώσουν -αβάσιμα- την ασθένεια του Μπίπερ με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. 

«Όλοι προσποιούνται ότι ο Justin Bieber δεν έχει πληγεί από το εμβόλιο. Η άρνηση είναι πολύ βαθιά» έγραφε χαρακτηριστικά ένα συνομωσιολογικό tweet με περισσότερα από 3.400 shares. Πολλοί επίσης συνέδεσαν την ασθένεια του Μπίμπερ με το γεγονός ότι η σύζυγός του, Χέιλι Μπίμπερ, εμφάνισε θρόμβο που έφτασε στον εγκέφαλό της, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Μάρτιο.

Η Χέιλι μίλησε γι' αυτό λίγο αργότερα, εξηγώντας ότι ο θρόμβος αίματος ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών - που έχουν ως πιθανή παρενέργεια τον σχηματισμό θρόμβων - της πραγματοποίησης μιας διηπειρωτικής πτήσης και της πρόσφατης νόσησής της με Covid-19. 

Αντίστοιχες θεωρίες εμφανίστηκαν και στο TikTok. «Τόσο η Hailey (θρόμβος) όσο και ο Justin Bieber έχουν παρενέργειες», έγραψε μία χρήστρια στη λεζάντα του βίντεο της, μαζί με ένα emoji μιας σύριγγας, χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό επιστημονικό στοιχείο. «ΠΑΙΔΙΆ, ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΓΑΜΏΤΟ» έγραφε άλλος. Πολλά από αυτά τα βίντεο συγκεντρώνονται στο χάσταγκ με το όνομα του συνδρόμου #ramsayhuntsyndrome στο TikTok, όπου συνολικά το σχετικό υλικό μετρά πάνω από 34 εκατομμύρια προβολές.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει τη διάγνωση του Μπίμπερ με τις καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο. Δεν είναι καν γνωστό αν έχει εμβολιαστεί, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το περιοδικό Rolling Stone. 

Αν και για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες του, οι θεατές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ο ίδιος δεν έχει πει ευθέως αν έχει εμβολιαστεί κατά του Covid. Τον περασμένο Φεβρουάριο ότι είχε γνωστοποιήσει ότι είχε βγει θετικός στην Covid και είναι εύλογο ότι αυτό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τα πιο πρόσφατα προβλήματα υγείας του, εξηγεί η Dr. Katrine Wallace, επιδημιολόγος που καταρρίπτει την αντιεμβολιαστική ρητορική και παραπληροφόρηση στο TikTok.

@epidemiologistkat People saying that Justin Beiber’s Ramsay hunt syndrome was caused by the COVID-19 vaccine don’t understand that this is a vaccine preventable condition, and an example of why vaccines are important! #Chickenpox #Varicella #VaricellaVirus #VaccinesAreSafe #Vaccine #JustinBieber #Virus #RamseyHuntSyndrome #shingles ♬ original sound - Dr Kat, Epidemiologist

«Οποιαδήποτε πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να «ξυπνήσει» ξανά τον ιό που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στα νεύρα», λέει η Wallace. «Μπορεί να είναι Covid. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε ιογενής λοίμωξη», προσθέτει, αναφέροντας πως έχει μιλήσει επίσης με ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε σημαντικό στρες στη ζωή τους, όπως ένα διαζύγιο ή μια μετακόμιση, που στη συνέχεια προσβλήθηκαν από έρπητα ζωστήρα. 

Σύμφωνα με τον Gerald A. Evans, πρόεδρο του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Queen's και στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Kingston, πολλοί αντιεμβολιαστές πιθανόν να συγχέουν το σύνδρομο Ramsay Hunt με την παράλυση του Bell, μια άλλη πάθηση που επηρεάζει τα κινητικά νεύρα στο πρόσωπο και έχει πολλαπλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme.

Έχουν υπάρξει μερικές αναφορές ότι το εμβόλιο Covid μπορεί να προκαλέσει παράλυση Bell, λέει, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ωστόσο, η παράλυση Bell διαφέρει από το σύνδρομο Ramsay Hunt, επειδή το Ramsay Hunt προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα και συνοδεύεται από  εξάνθημα στο αυτί, κάτι που δεν συμβαίνει με την παράλυση Bell.


«Είναι εξαιρετικά απίθανο», λέει ο Έβανς, το σύνδρομο Ramsay Hunt του Μπίμπερ να προκλήθηκε από κάποιο εμβόλιο. «Όλοι πρέπει να σταματήσουν τις εικασίες. Δεν είναι γιατροί του». 

Πολλοί λογαριασμοί έχουν μοιραστεί μία και μόνο μελέτη από το Χονγκ Κονγκ, που υποτίθεται ότι βασίζεται σην περίπτωση ενός 37χρονου άνδρα που εμφάνισε Ramsay Hunt αφότου είχε εμβολιαστεί - πρόκειται για μία περίπτωση που σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει ούτε αντιπροσωπεύει κάποιο ευρύτερο φαινόμενο. Μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι εξέτασε τη σχέση μεταξύ της Covid-19 και του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, με βάση μόλις 54 αναφερθείσες περιπτώσεις- και διαπίστωσε ότι «δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει μια οριστική σχέση».

«Τα τρέχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποδώσουμε οριστική σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα (επανενεργοποίηση του VZV) και του εμβολίου Covid-19», λέει ο Wallace, επισημαίνοντας ότι ένα άτομο είναι αδύνατο να κολλήσει έρπητα ζωστήρα από το εμβόλιο Covid-19 εξ αρχής. 

Η περίπτωση του Μπίμπερ μπορεί να είναι περισσότερο ένα επιχείρημα υπέρ των εμβολίων παρά εναντίον τους. Υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια για την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα, με το πρώτο να είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανεμοβλογιάς. Οι ευρέως διαδεδομένες, ανυπόστατες εικασίες σχετικά με το αν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας σχετίζεται με τον εμβολιασμό δεν «στόχευσαν» μόνο τον Μπίμπερ. Παρόμοιες αβάσιμες φήμες είχαν διαδοθεί και μετά τους θανάτους των συναδέλφων του Bob Saget και DMX πέρυσι.

«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση», λέει ο Wallace για την πρόσφατη έξαρση παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. «Η επιστήμη είναι δύσκολη και δυσκίνητη. Είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται σε ένα εμβόλιο, επειδή το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί απλά να αποφασίσει να μην το κάνει. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να επινοούν όλο και πιο νέες, όλο και πιο παράξενες θεωρίες».
 

Πηγή: Rolling Stone Magazine

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ