Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 κρατούμενους πολέμου

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 κρατούμενους πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία που μοιράστηκε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media/Φωτογραφία: Χ
0

Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν μια πολυαναμενόμενη ανταλλαγή κρατουμένων λίγο πριν από το νέο έτος, σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσε ότι κάθε πλευρά απελευθέρωσε 150 αιχμαλώτους πολέμου σε μια ανταλλαγή τη Δευτέρα, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 189 από τους στρατιώτες του Κιέβου είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Δεν είναι άμεσα σαφές γιατί υπάρχει ασυμφωνία στους αριθμούς που αναφέρθηκαν, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές αιχμαλώτων από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας το 2022.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ενεργήσει ως μεσολαβητής.

Οι Ρώσοι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και μεταφέρονται στη Ρωσία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα ΗΑΕ και άλλους εταίρους για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής.

«Η επιστροφή των ανθρώπων μας από τη ρωσική αιχμαλωσία είναι πάντα πολύ καλή είδηση για τον καθένα μας. Και σήμερα είναι μία από αυτές τις ημέρες: Η ομάδα μας κατάφερε να φέρει 189 Ουκρανούς στην πατρίδα τους», ανέφερε.

Ανάμεσα στους Ουκρανούς που επέστρεψαν περιλαμβάνονται στρατιώτες, λοχίες και αξιωματικοί από διάφορες περιοχές του μετώπου, καθώς και δύο πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης το 2022.

Ορισμένοι από τους στρατιώτες που απελευθερώθηκαν είχαν υπερασπιστεί το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και το νησί Snake.

Σε εικόνες που μοιράστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεκάδες άνδρες φαίνονται να κάθονται σε ένα λεωφορείο, μερικοί από αυτούς τυλιγμένοι με τις εθνικές μπλε και κίτρινες σημαίες της Ουκρανίας.

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 κρατούμενους πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία που μοιράστηκε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media/Φωτογραφία: Χ

«Όλοι έχουν συγγενείς και φίλους τους που τους περιμένουν στο σπίτι. Και είναι χαρά μας που καταφέραμε να τους επιστρέψουμε. Σήμερα, άλλες 189 οικογένειες είναι ευτυχισμένες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Έχουν γίνει μόνο άλλες 10 ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας φέτος, ο χαμηλότερος αριθμός από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022.

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 κρατούμενους πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία που μοιράστηκε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media/Φωτογραφία: Χ

Η τελευταία ανταλλαγή έγινε στα μέσα του Οκτωβρίου, με την κάθε πλευρά να απελευθερώνει 95 κρατούμενους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ισχυρίστηκε ότι είχε προσεγγίσει τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία με μια πρόταση για εκεχειρία την ημέρα των Χριστουγέννων και ανταλλαγή ομήρων, αλλά υποστήριξε ότι το Κίεβο την απέρριψε.

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 κρατούμενους πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία που μοιράστηκε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media/Φωτογραφία: Χ

Το Προεδρικό Γραφείο της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι πράγματι γινόταν συζήτηση για μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι το τέλος του έτους, αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή με την Ουγγαρία για το θέμα αυτό.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Διεθνή / Ρωσία: Ο σκιώδης στόλος που φτιάχτηκε προς αποφυγή των κυρώσεων πλέον κάνει και δολιοφθορές;

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν στόλο εκατοντάδων πλοίων για να μεταφέρει κρυφά το πετρέλαιο της, αλλά όντας τόσα πολλά, ίσως είναι ελκυστικό για το Κρεμλίνο να χρησιμοποιηθούν μερικά για να προκαλέσουν χάος
LIFO NEWSROOM
Ουκρανικά drones σκοτώνουν Βορειοκορεάτες στο Κουρσκ - «Πολεμούν με πλαστές ρωσικές ταυτότητες»

Διεθνή / Ουκρανικά drones σκοτώνουν Βορειοκορεάτες στο Κουρσκ - «Πολεμούν με πλαστές ρωσικές ταυτότητες»

Η Νότια Κορέα ισχυρίζεται ότι ένας στους 10 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τις πρώτες εβδομάδες των μαχών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM