Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει για τις συνομιλίες με Τραμπ

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επικοινώνησε με τον Τραμπ και εξασφάλισε την παύση των δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Facebook Twitter
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν/Φωτογραφία: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την επιβολή των δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 9 Ιουλίου, μετά από μια «πολύ ωραία συνομιλία» με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μίλησε με τον Τραμπ και εξασφάλισε την αναβολή, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις συνομιλίες», έγραψε η φον ντερ Λάιεν. «Για να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία, θα χρειαστούμε χρόνο έως τις 9 Ιουλίου».

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με στόχο την αποφυγή ενός πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, μετά την απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών την Παρασκευή (23/5).

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα επιβάλει δασμούς 50% σε όλες τις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «οι συζητήσεις μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά», και πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Επιπλέον υποστήριξε ότι «δεν αναζητά συμφωνία», επαναλαμβάνοντας τη διαχρονική του άποψη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «συνεργάστηκαν για να μας εκμεταλλευτούν».

Η ανάρτηση Τραμπ για τους δασμούς:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δήλωσε την Κυριακή ότι είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Σκοτ Μπέσεντ, για το ζήτημα.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες προκλήσεις, αλλά σοβαρές διαπραγματεύσεις», είπε στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας: «Οι αμερικανικοί δασμοί θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ εξίσου με τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η τελευταία «απειλή» για αύξηση των δασμών προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, εν μέσω φόβων για νέα παγκόσμια οικονομική αναταραχή, ενώ και η αξία του δολαρίου υποχώρησε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον, αποστέλλοντας αγαθά αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων πέρυσι και αγοράζοντας προϊόντα αξίας 370 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, απάντησε την Παρασκευή δηλώνοντας ότι το μπλοκ είναι «δεσμευμένο να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο πλευρές» και ότι οι εμπορικές σχέσεις «πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι από απειλές».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM