Ο Μπάιντεν «επανεξετάζει» τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία- Μετά την απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Τζο Μπάιντεν περπατά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συντάχθηκε με τη Ρωσία μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, σε μια κίνηση που ενίσχυσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι πολύ σαφής πως αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, που πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να επανεξετάσουμε», δήλωσε στο CNN ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Και σίγουρα, δεδομένης της απόφασης του ΟΠΕΚ+, πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο είναι», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Μπάιντεν. 

Ο Κίρμπι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων, που προτείνουν οι Δημοκρατικοί, οργισμένοι από τη μείωση παραγωγής πετρελαίου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+. Μεταξύ άλλων, Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει τον περιορισμό της συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ασφάλειας- συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων- όπως και αναίρεση της ασυλίας των μελών του ΟΠΕΚ έτσι ώστε να μπορούν να μηνυθούν για παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων. 

«Ο πρόεδρος προφανώς είναι απογοητευμένος με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, καθώς εξετάζουμε ποια πρέπει να είναι η σωστή σχέση με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Κίρμπι. 

«Πιστεύω ότι είναι πρόθυμος να ξεκινήσει αμέσως αυτές τις συνομιλίες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να περιμένει», συμπλήρωσε. 

Χθες ο Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία επειδή ουσιαστικά στήριξε τη Ρωσία. Ζήτησε να παγώσουν αμέσως «όλες οι πτυχές της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία» και δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να εμποδίσει τυχόν μελλοντικές πωλήσεις όπλων. 

«Δεν υπάρχει περιθώριο να είσαι και με τις δύο πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο που προσπαθεί να σταματήσει έναν εγκληματία πολέμου να εξαφανίσει βίαια μια ολόκληρη χώρα από τον χάρτη, ή τον υποστηρίζεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ. «Η Σαουδική Αραβία επέλεξε το δεύτερο, σε μια φριχτή απόφαση με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον», συμπλήρωσε. 

Ο Ντικ Ντέρμπιν, το Νο2 των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία ξεκάθαρα θέλει να κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ας είμαστε πολύ ειλικρινείς για αυτό. Είναι ο Πούτιν και η Σαουδική Αραβία ενάντια στις ΗΠΑ», δήλωσε στο CNN. 

Η προθυμία του Μπάιντεν να εξετάσει τυχόν αντίποινα σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή για τον πρόεδρο που επεδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες, σημειώνουν οι New York Times. Επίσης, αυτή η εξέλιξη αποτυπώνει την οργή του Λευκού Οίκου για την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από τον ΟΠΕΚ+ να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί έντονη κριτική επειδή επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά την προεκλογική υπόσχεσή του να κάνει το βασίλειο διεθνή «παρία», για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις του, ο Μπάιντεν συμφώνησε με συμβούλους του που υποστήριζαν η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία άξιζε το πολιτικό πλήγμα για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενισχυθούν οι ενεργειακές αγορές δεδομένης της προσπάθειας απομόνωσης της Ρωσίας, μίας εκ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον κόσμο. 

Παρότι δεν είχαν γίνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν στην Τζέντα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν τότε πως υπάρχει μια συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία ότι η χώρα θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου το φθινόπωρο.  

Η αντίθετη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας την προηγούμενη εβδομάδα, αψηφώντας τις αμερικανικές εκκλήσεις, ήταν ένα πλήγμα για τον Μπάιντεν και δέχεται μεγαλύτερη κριτική ακόμη και από Δημοκρατικούς, που υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να τιμωρηθεί. Τρεις Δημοκρατικοί βουλευτές ανακοίνωσαν νομοσχέδιο που απαιτεί την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων και αμυντικών συστημάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM