Κύπρος: Τροποποιήθηκε ο νόμος για την αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950

Κύπρος: Τροποποιήθηκε ο νόμος για την αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 Facebook Twitter
(φωτογραφία αρχείου)
0

Έπειτα από τετράωρη συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε σε κάποιο σημείο από ένταση και μικροεπεισόδια, η κυπριακή Βουλή, με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, ψήφισε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων στα σχολεία θα έχει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο νέος νόμος τροποποιεί τον προηγούμενο, ο οποίος έδινε την αρμοδιότητα στη Βουλή.


Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από δύο, και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Απουσίαζαν έξι βουλευτές.

Την προηγούμενη απόφαση, με την οποία καθοριζόταν αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, είχε χρησιμοποιήσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποχωρώντας τον Φεβρουάριο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μετά τη σημερινή εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Ένταση και μικροεπεισόδια

Η ένταση στην κυπριακή Βουλή προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε σε «μειοδότες». Αντέδρασε το ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να καλέσει το βουλευτή να αποσύρει τον χαρακτηρισμό, ενώ αποχώρησε από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.

Πολίτες που ήταν στα θεωρεία ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Σε κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ, ζητώντας το λόγο από βουλευτή του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «αλήτη».


Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη φρουρά της Βουλής να οδηγήσει εκτός αίθουσας όλους τους πολίτες και διέκοψε για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση. Όταν επανήλθε η τάξη, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ