Κομισιόν: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος διένεξη με την φον ντερ Λάιεν

Κομισόν: Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος διένεξη με την φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο επίτροπος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του ως μέλους του εκτελεστικού σώματος της ΕΕ εξαιτίας διένεξης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως υποστηρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του γάλλου επιτρόπου.

Η φον ντερ Λάιεν οριστικοποιεί τον κατάλογό της με τους επιτρόπους για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας πολλές από τις πιο σημαντικές πολιτικές του συνασπισμού, που κυμαίνονται από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων μέχρι την κανονιστική ρύθμιση των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ο Μπρετόν ανάρτησε στο X, αναφέρει πως η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία «για προσωπικούς λόγους» να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Κομισιόν, με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό. Το γραφείο της φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει.

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -που μαρτυρούν περαιτέρω τον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα της διοίκησης (της Επιτροπής)- πρέπει να συμπεράνω ότι δεν μπορώ πλέον να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Σώμα» των Επιτρόπων, αναφέρει στην επιστολή ο Μπρετόν.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαθέτει μία έδρα στην Επιτροπή, αν και το πολιτικό βάρος και η σημασία της κυμαίνεται πολύ ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.

Η γαλλική προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΟΥΜΕΝ ΡΑΝΤΕΦ

Διεθνή / Ρούμεν Ράντεφ: Ποιος είναι ο φιλορώσος νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία - «Άγνωστη» η εξωτερική του πολιτική

Με αυτή την εξέλιξη ίσως να μπει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα έπειτα από οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα πέντε ετών
THE LIFO TEAM