Κομισιόν: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος διένεξη με την φον ντερ Λάιεν

Κομισόν: Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος διένεξη με την φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο επίτροπος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του ως μέλους του εκτελεστικού σώματος της ΕΕ εξαιτίας διένεξης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως υποστηρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του γάλλου επιτρόπου.

Η φον ντερ Λάιεν οριστικοποιεί τον κατάλογό της με τους επιτρόπους για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας πολλές από τις πιο σημαντικές πολιτικές του συνασπισμού, που κυμαίνονται από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων μέχρι την κανονιστική ρύθμιση των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ο Μπρετόν ανάρτησε στο X, αναφέρει πως η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία «για προσωπικούς λόγους» να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Κομισιόν, με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό. Το γραφείο της φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει.

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -που μαρτυρούν περαιτέρω τον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα της διοίκησης (της Επιτροπής)- πρέπει να συμπεράνω ότι δεν μπορώ πλέον να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Σώμα» των Επιτρόπων, αναφέρει στην επιστολή ο Μπρετόν.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαθέτει μία έδρα στην Επιτροπή, αν και το πολιτικό βάρος και η σημασία της κυμαίνεται πολύ ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.

Η γαλλική προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM