No.1

Κατακραυγή για τον δήμαρχο της Οσάκα

Κατακραυγή για τον δήμαρχο της Οσάκα Facebook Twitter
2

Όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα, τη Νότιο Κορέα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη (Φιλιπίνες, Ταϊβάν, Ινδονησία) που υπέφεραν από θηριωδίες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσαν δηλώσεις του Toru Hashimoto.

Ο δήμαρχος της Οσάκα, που είναι ταυτόχρονα συνιδρυτής του ιαπωνικού εθνικιστικού κόμματος (Japan Restoration Party) -και μετρά λίγους μόνο μήνες παρουσίας στο κοινοβούλιο (από τον Δεκέμβρη του 2012)- σε χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στις γυναίκες-θύματα πολέμου που κρατούνταν αιχμάλωτες σε οίκους ανοχής και βιάζονταν κατ' εξακολούθηση από Ιάπωνες στρατιώτες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τις χαρακτήρισε «πόρνες» που ήταν απαραίτητες για την ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών. Τους έδιναν την δυνατότητα να «ξεκουραστούν» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το BBC. «Πρέπει να ήταν απαραίτητο την εποχή εκείνη για τη διατήρηση πειθαρχίας στις τάξεις του στρατού. Για όσους στρατιώτες ρίσκαραν τη ζωή τους εν μέσω ριπών που έπεφταν σαν βροχή ήταν απαραίτητο το σύστημα πορνείας που διαμορφώθηκε γύρω από τις γυναίκες αυτές. Αυτό είναι ξεκάθαρο στον καθένα» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Κίνας. Ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters: «Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σημαντικό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι με τους Ιάπωνες πολιτικούς που αμφισβήτησαν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη. Ο τρόπος που η Ιαπωνία βλέπει το παρελθόν της θα καθορίσει και το μέλλον της. Οι Ασιάτες γείτονές της αλλά και η διεθνής κοινότητα περιμένουν να δουν την απόφαση που θα πάρει». «Βαθιά απογοήτευση» και ανάγκη άμεσης επανόρθωσης εκφράστηκε από την πλευρά της Νοτίου Κορέας σύμφωνα με το BBC.

Αν και υπάρχουν Ιάπωνες ιστορικοί που χαρακτηρίζουν «εθελοντική» την συμβολή των νεαρών γυναικών στην «ανύψωση του στρατιωτικού ηθικού», ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποδεικνύουν επιστημονικά ότι οι γυναίκες αυτές, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 200.000-410.000, έπεσαν θύματα απαγωγής, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που καταλήφθηκαν και κρατήθηκαν ως αιχμάλωτες (sex slaves) σε οίκους ανοχής από τον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό.

Οι δηλώσεις του Hashimoto, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε μια ανθρωπιστική «κρίση» που μετρά πολλές δεκαετίες με την Ιαπωνία να μην «λογοδοτεί ποτέ ουσιαστικά» για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε εναντίον της Κίνας, της Νοτίου Κορέας, των Φιλιπίνων, της Ταϊβάν και της Ινδονησίας.

Μόλις τον Δεκέμβρη του 2012 μάλιστα, λίγο πριν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Shinzo Abe αναλάβει τα καθήκοντά της, αναγνώρισε την ύπαρξη των οίκων ανοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αρνήθηκε την προαγωγή των γυναικών αυτών στην πορνεία δια της βίας, επικαλούμενος έλλειψη επίσημων στοιχείων. Επίσης είχε εκφράσει την επιθυμία να αναθεωρήσει την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Yohei Kono, που το 1993 αναγνώριζε επισήμως τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των γυναικών αυτών και απολογούνταν για όσα είχαν υποφέρει εξ αιτίας του ιαπωνικού στρατού.

2

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν βαθειά ριζωμένη την εμμονή ότι είναι κάτι ανώτερο από τους άλλους. Οι αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης τους είναι άγνωστες. Όσο μπορούν θα πατήσουν. Τα θύματά τους τα απαξιώνουν. Μειώνοντας την αξία του προσώπου των θυμάτων, μειώνεται η απαξία του εγκλήματός τους. Είτε μουσουλμάνοι είναι, που τιμωρούν συχνά το θύμα βιασμού πιο αυστηρά από το δράστη, είτε παραδοσιακές κοινωνίες ακόμα και στην Ευρώπη πιο παλιά, η λογική είναι ο άνδρας είναι ισχυρότερος, άρα για να μη διασαλεύεται η τάξη και μπαίνουμε στον κόπο να στηρίζουμε τη γυναίκα, την καταπιέζουμε ακόμα περισσότερο. Η Ηθική του πέους. Η λεγόμενη τιμή της γυναίκας είναι ιδιοκτησία του άνδρα, ο ηττηθείς "δικαίως" χάνει την ιδιοκτησία του και τις γυναίκες τις παίρνει ο αντίπαλος. Είτε βεδουίνοι στη Σαχάρα, είτε Μπαμπουίνοι στα δέντρα, είτε Ιάπωνες ή άλλοι Εθνικιστές, όλα τα γουρούνια, ίδια μούρη.Απαιτείται συστράτευση εναντίων όσων θέλουν στα καλά καθούμενα να γυρίσουμε σε έναν κόσμο, όπως των σπηλαίων.