Φάιμαν κατά Μέρκελ: Να δηλώσει με σαφήνεια ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα

Φάιμαν κατά Μέρκελ: Να δηλώσει με σαφήνεια ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα Facebook Twitter
0

Κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας ομολόγου του Άγγελας Μέρκελ στο προσφυγικό ασκεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Ντι Πρέσε (Πρέσε αμ Ζόνταγκ), σημειώνοντας πως όταν ένα ή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία με τη διεκπεραίωση που κάνει στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία, που θα γίνει ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημία.

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο ίδιος έχει καλή προσωπική σχέση, αλλά πολιτικά η σχέση είναι πολύ τεταμένη, σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας πως το πλεονέκτημα που έχει η Άγγελα Μέρκελ, να καθιστά την Αυστρία ενδιάμεση ζώνη και να τη χρησιμοποιεί κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η επίδραση μαγνήτη για τους πρόσφυγες, αποτελεί λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θέτει τις βαλκανικές χώρες και άλλες –όπως για παράδειγμα την Ιταλία, ως εναλλακτική διαδρομή– υπό πίεση.

Από τη Γερμανίδα ομόλογό του, ο ίδιος θα επιθυμούσε εκείνη να δηλώσει με σαφήνεια πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα και να χρησιμοποιούν παράνομες διαδρομές, όπως επίσης να δηλώσει πόσους πρόσφυγες θέλει να υποδεχθεί η χώρα της με νόμιμη είσοδο.

Επιπλέον, σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρέπει να καταγγελθεί και η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, αυτή αποφασίζει για τη Σένγκεν και παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η Frontex θα έπρεπε να λειτουργεί προ πολλού, συμπληρώνει, για να τονίσει πως πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια ενδιάμεση λύση με μερικές χώρες που θα αναλάβουν την υλοποίησή της, ενώ στο πλαίσιο μίας αποστολής της ΕΕ η Αυστρία –όπως υπογραμμίζει– θα διέθετε αμέσως στρατιώτες.

Στη συνέντευξή του στην Πρέσε αμ Ζόνταγκ, ο Φάιμαν επισημαίνει πως μέσω Αυστρίας διήλθαν μέσα στο 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι, η ίδια δεν έκλεισε τους δρόμους, υποδέχθηκε 90.000 ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά και θα υποδεχθεί άλλους τόσους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, που αντιστοιχούν σε 1,5% του πληθυσμού της, ωστόσο διαπιστώνεται πως μία επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

Όσον αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών της Τουρκίας, στους οποίους, ως προς μερικά ζητήματα –ελευθερία γνώμης, Κουρδικό– συγκαταλέγεται και ο ίδιος, την υποστηρίζει, διότι οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία από ό,τι χωρίς αυτήν και διότι η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM