Εταιρία γενετικής θέλει να «αναστήσει» τα μαμούθ και η Πάρις Χίλτον επένδυσε στην ιδέα

Εταιρία γενετικής θέλει να «αναστήσει» τα μαμούθ και η Πάρις Χίλτον επένδυσε στην ιδέα Facebook Twitter
0

Η εταιρεία τεχνολογίας Colossal Biosciences θέλει να «αναστήσει» τα μαμούθ, χρησιμοποιώντας DNA από κατεψυγμένα απολιθώματα και πρόσφατα εξασφάλισε μια επένδυση-μαμούθ για τις υψηλές φιλοδοξίες της.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με 15 εκατ. δολάρια κι έκτοτε έχει καταφέρει να συγκεντρώσει άλλα 60 εκατ. δολάρια από μια ομάδα ακριβοθώρητων επενδυτών.

Στην επιστροφή των μαμούθ έχει επενδύσει μεταξύ άλλων η Πάρις Χίλτον αλλά και ο δισεκατομμυριούχος Thomas Tull, ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Legendary Entertainment, η οποία είναι παραγωγός πολλών διάσημων ταινιών όπως τα «Jurassic World», «The Hangover» και «The Dark Knight».

Η Colossal Biosciences σκοπεύει να συνδυάσει γενετικό υλικό από σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες και DNA από μαμούθ που επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια στον πάγο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υβριδικό ζώο που μοιάζει αρκετά με το εξαφανισμένο πλάσμα.

Ο George Church, συνιδρυτής της Colossal Biosciences και γενετιστής του Harvard University, είπε ότι τα μαμούθ είναι vegetarian και καθόλου απειλητικά. 

Μέσω της δημιουργίας των «Αρκτικών ελεφάντων», όπως τους αποκαλεί ο ίδιος, η εταιρεία στοχεύει να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Το κλειδί στις φιλοδοξίες της εταιρείας είναι το σχέδιό της να αποκαταστήσει τον μόνιμο παγετό στις τούνδρες σε πολλές ηπείρους.

Εταιρία γενετικής θέλει να «αναστήσει» τα μαμούθ και η Πάρις Χίλτον επένδυσε στην ιδέα Facebook Twitter
Η ομάδα πίσω από την Colossal Biosciences, που θέλει να επαναφέρει στα μαμούθ για να σώσει το περιβάλλον (Φωτ: John Davidson)

Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, τα μαμούθ να πατάνε το χιόνι που μονώνει το έδαφος, επιτρέποντας στο έντονο κρύο του χειμώνα να φτάνει σε περιοχές με μόνιμα παγωμένο έδαφος, ώστε αυτό να ξαναπαγώσει, αντί να λιώσει απελευθερώνοντας έτσι μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, βλαβερού στο περιβάλλον.

Επιπλέον θα ρίχνουν κάτω τα δέντρα, ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλα μεγάλα ζώα να τα ακολουθήσουν και να μεταφέρουν περισσότερο χιόνι, αλλάζοντας δυνητικά ολόκληρα τοπία: τα δάση θα μετατραπούν σε πεδιάδες, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στη φωτοσύνθεση και στη δέσμευση του άνθρακα.

Για να επιτύχουν τους στόχους του, οι ιδρυτές είπαν στους New York Times πέρυσι ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια τεράστια τεχνητή μήτρα για τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα χρησιμοποιώντας ιστό φτιαγμένο από βλαστοκύτταρα - ένα πρότζεκτ που δεν έχει ξαναγίνει.

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, αμφισβητούν το σχέδιο της Colossal Biosciences, αναφέροντας ότι δεν είναι σίγουρο ότι η ιδέα μπορεί να επιτευχθεί και ότι είναι άγνωστο αν θα είναι ωφέλιμη για την κλιματική αλλαγή.

«Το μαμούθ κεντρίζει τη φαντασία των ανθρώπων, αλλά για μένα έχει να κάνει περισσότερο με την τεχνολογία που αναπτύσσουν. Μερικά από τα πράγματα στα οποία εργάζονται θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους», είπε ο Thomas Tull στο Bloomberg.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ