Σχολείο δεν επέτρεπε σε τρανς μαθητή να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών - Διακανονισμός 1,3 εκατ. $

Διακανονισμός 1,3 εκατ. $ σε υπόθεση trans μαθητή που σχολείο δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα αγοριών Facebook Twitter
Πηγή φωτό ACLU/ Scout Tufankjian
0

Σχολείο στη Βιρτζίνια, που δεν επέτρεπε στον transgender μαθητή Γκάβιν Γκριμ να χρησιμοποιεί την τουαλέτα αγοριών- υπόθεση που παραλίγο να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ- συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το ποσό αφορά την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, ενώ ο 22χρονος σήμερα Γκάβιν Γκριμ τόνισε σε ανάρτησή του στα social media ότι ο ίδιος δεν θα λάβει μέρος των χρημάτων που θα καταβάλει το σχολικό συμβούλιο. 

Ο νεαρός επεσήμανε πως ο ίδιος θα λάβει 1 δολάριο ως συμβολική αποζημίωση και συμπλήρωσε: «Το να γίνω εκατομμυριούχος θα έλυνε το 99,9% των προβλημάτων μου, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν έτσι αυτά τα πράγματα». 

Σε δήλωσή του, ο Γκριμ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το αποτέλεσμα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλα σχολικά συστήματα ότι οι διακρίσεις είναι μια ακριβή μάχη, που καταλήγει σε ήττα τους». «Αντί να επιτρέψουν σε ένα παιδί την ίση πρόσβαση σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, αποφάσισαν να δώσουν μια ακριβή δικαστική μάχη ενάντια σε αυτό το παιδί, την οποία έχασαν», συμπλήρωσε. 

Ο διακανονισμός έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση, κάτι που ουσιαστικά αποτέλεσε νίκη για τον Γκριμ. Ο δικηγόρος του 22χρονου, Τζος Μπλοκ, δήλωσε ότι τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια, σε συνδυασμό με την απόρριψη της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνουν ότι ο Γκριμ «έχει δικαιωθεί πλήρως». 

Όμως, συμπλήρωσε ότι δεν θα έπρεπε να χρειαστούν έξι χρόνια «δαπανηρού δικαστικού αγώνα», προκειμένου «να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». 

Το χρονικό της υπόθεσης 

Ο Γκάβιν Γκριμ ξεκίνησε τη μετάβαση φύλου όταν ήταν μαθητής λυκείου. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στο στήθος και σε ορμονοθεραπεία και η μητέρα του ενημέρωσε το σχολείο ότι το παιδί της είχε κάνει μετάβαση φύλου. 

Στην αρχή, του επέτρεπαν να χρησιμοποιεί την τουαλέτα των αγοριών, αλλά όταν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι γονείς, οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι η χρήση της τουαλέτας και των αποδυτηρίων «πρέπει να περιορίζεται στα αντίστοιχα βιολογικά φύλα» ή να γίνεται χρήση ιδιωτικού μπάνιου. 

«Το να αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ το δωμάτιο της νοσοκόμας, ένα ιδιωτικό μπάνιο και την τουαλέτα των κοριτσιών ήταν κάτι ταπεινωτικό για μένα. Το ότι έπρεπε να πηγαίνω σε τουαλέτες που ήταν μακριά επηρέαζε σοβαρά την εκπαίδευσή μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Γκριμ. 

Ο νεαρός κατέθεσε τελικά μήνυση σε βάρος του σχολικού συμβουλίου το 2015, αναφέροντας ότι υπέφερε από ουρολοιμώξεις επειδή απέφευγε την τουαλέτα στο σχολείο, όπως και ότι έκανε αυτοκτονικές σκέψεις που οδήγησαν στη νοσηλεία του

Η προσφυγή του στη δικαιοσύνη είχε την υποστήριξη της τότε διοίκησης Ομπάμα. Ο Γκριμ αναδείχθηκε νικητής στο περιφερειακό δικαστήριο και το Εφετείο και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την υπόθεση. 

Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην εξουσία και άλλαξε τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάνοντας στροφή προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων των transgender. Έτσι οι δικαστές επέλεξαν να στείλουν ξανά την υπόθεση του Γκριμ σε κατώτερα δικαστήρια. 

Τον περσινό Αύγουστο, το Εφετείο έβγαλε απόφαση υπέρ του Γκριμ, καταλήγοντας ότι το σχολείο είχε κάνει διακρίσεις σε βάρος του με βάση το φύλο. Το σχολικό συμβούλιο έκανε έφεση, κάτι που σήμαινε ότι η υπόθεση ήταν ξανά υποψήφια να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να μην εξετάσει την υπόθεση. 

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει, δεν ανακοίνωσε τον λόγο απόρριψης, η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ευρέως ως νίκη για τον Γκριμ και τα δικαιώματα των transgender, καθώς σήμαινε ότι παρέμενε σε ισχύ η απόφαση του Εφετείου ότι έγιναν διακρίσεις σε βάρος του. 

Με πληροφορίες από Associated Press, Washington Post 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM