Αποφασίζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ο ΠΟΥ συστήνει συνέχιση εμβολιασμών

Αποφασίζει ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ο ΠΟΥ συστήνει συνέχιση εμβολιασμών Facebook Twitter
EPA
0

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Τα περιστατικά θρομβώσεων εδώ και μερικές ημέρες έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν αποφασίσει την αναστολή του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από κάποιες χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων».

Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.

Τα οφέλη του εμβολίου  της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε χαρακτηρισιτκά η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών

Από την άλλη πλευρά ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και επομένως η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και ξεκαθαρίζει ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν μειώνει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλα αίτια».

«Σε αυτή τη φάση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, και συνιστά συνέχιση των εμβολιασμών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η στάση της Ελλάδας

Να τονιστεί πως η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Κάτι στο οποίο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στάθηκε υπέρ στην πρόσφατη συνεδρίασή του, με την απόφαση της ΕΜΑ πλέον να αναμένεται σήμερα για να «κλειδώσει» η συνέχιση των εμβολιασμών με την συγκεκριμένη εταιρία.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Παυλάκης.

Το ίδιο περιμένουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που έχουν αναστείλει την χρήση του. Ηδη κάποιες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κάνει «στροφή» και δηλώνουν υπέρ της χρήσης του φαρμάκου, περιμένοντας ωστόσο πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι οποίες, σύμφωνα και με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να είναι θετικές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM