Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε αρχαιοελληνικό γλυπτό του Βατικανού - Ο συμβολισμός του Λαοκόωντα

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε αρχαιοελληνικό γλυπτό του Βατικανού - Ο συμβολισμός του Λαοκόωντα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ιταλοί ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κόλλησαν τα χέρια τους στη βάση ενός αρχαίου γλυπτού στο μουσείο του Βατικανού, σε μια προσπάθεια πίεσης της ιταλικής κυβέρνησης κατά της επαναλειτουργίας παλιών ανθρακωρυχείων και των σχεδίων για γεωτρήσεις φυσικού αερίου. 

Πρόκειται για την τελευταία ανάλογη διαμαρτυρία των τελευταίων μηνών από Ευρωπαίους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές όπου αξιοποιούνται αρχαίοι θησαυροί για την ανάδειξη σύγχρονων προβλημάτων. 

Το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Λαοκόωντος, που πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 40 - 30 π.Χ, αποτυπώνει τον Τρώα ιερά Λαοκόωντα που μάταια προειδοποίησε τους Τρώες να μη δεχτούν ως δώρο τον Δούρειο Ίππο από τους Έλληνες. 

Οι ακτιβιστές επικαλούνται τον Λαοκόωντα για να τονίσουν πως αναλόγως αγνοούνται και οι δικές τους προειδοποιήσεις για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή. 

«Σήμερα, χιλιάδες ακτιβιστές σημαίνουν συναγερμό για το κλίμα, όμως κι εκείνοι αγνοούνται και καταπνίγονται» ανέφερε σε tweet της η Last Generation, η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση που ευθύνεται για την αλληγορική διαμαρτυρία. 

«Δε θα υπάρχουν πια ανοιχτά μουσεία ούτε τέχνη ούτε ομορφιά σε ένα κόσμο μαστιζόμενο από κλιματικές και οικολογικές έκτακτες ανάγκες» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση. 

Τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες σε διάσημα έργα τέχνης και μουσεία.

«Στοχεύοντας διάσημα έργα τέχνης και μουσεία που είναι ευρέως γνωστά και προσελκύουν πολύ κόσμο από ευρύ κοινωνικό φάσμα, είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να τραβήξεις την προσοχή. Το ζήτημα είναι πως αυτοί οι ακτιβιστές δεν καταστρέφουν την τέχνη. Αντ'αυτού, τραβούν την προσοχή για τη ανάγκη προστασίας των θησαυρών μας, το τελευταίο πολύτιμο αγαθό ενός υγιούς πλανήτη» εξηγεί η Πρίγια Κουριάν, ειδική στην περιβαλλοντική πολιτική στο πανεπιστήμιο Γαϊκάτο της Νέας Ζηλανδίας. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM