LIVE!

Αφγανιστάν: Η ανθρώπινη ζωή στην υπηρεσία της βιομηχανίας όπλων - Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν

Αφγανιστάν: Facebook Twitter
Ένα σουηδικό μαχητικό Saab JAS 39 Gripen διακρίνεται με φόντο τον ήλιο κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων στο Βουκουρέστι - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών που έρχεται τις τελευταίες εβδομάδες από το Αφγανιστάν, μία αποκάλυψη απόρρητου εγγράφου από το WikiLeaks πέρασε στα «ψιλά» των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Μεταφερόμαστε στον Ιανουάριο 2008, με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 2001. Στο μέχρι πρότινος απόρρητο έγγραφο που παρουσιάζουν τα WikiLeaks, ο τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σουηδία, Ρόμπερτ Σίλβερμαν γράφει προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ  στην Καμπούλ για την ανάγκη πίεσης προς τη Σουηδία ώστε να συνδράμει περισσότερο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο πρέσβης αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας ήθελαν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen σε επιχειρήσεις στο «για να ενισχύσουν» την εμπορική αξία και ζήτηση του συγκεκριμένου μαχητικού.

«Ο σουηδικός στρατός πίεσε για την ανάπτυξη δυνάμεων [στο Αφγανιστάν καθώς αυτή] […] θα φέρει ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του Gripen» σημειώνεται στο έγγραφο.

Επί της ουσίας, όσο πιο «καλή δουλειά» έκανε το Gripen στο Αφγανιστάν τόσο πιο πιθανό ήταν να προκύψουν νέοι υποψήφιοι αγοραστές των προϊόντων της κατασκευάστριας  SAAB που τότε αποτελούσε θυγατρική της γνωστής αμερικανικής εταιρείας, General Motors.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η περαιτέρω συμμετοχή στον πόλεμο θα μπορούσε να δώσει επιπλέον στρατιωτική εμπειρία στο προσωπικό, πράγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «θετικό» για την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Εν τέλει, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δε στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, αν και βρήκαν τρόπο να ξεδιπλώσουν τις «ικανότητές» τους λίγο καιρό μετά, και συγκεκριμένα το 2011, με τη συμμετοχή τους στον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης. Ο δημοσιογράφος του Reuters, Τιμ Χέφερ, έβλεπε τότε στον πόλεμο της Λιβύης έναν άτυπο ανταγωνισμό των δυτικών κυρίως οπλοβιομηχανιών όσον αφορά τις καταστροφικές δυνατότητες των πολεμικών τους προϊόντων.  

Το γεγονός πως το ανθρώπινο δράμα του πολέμου τροφοδοτεί οικονομικά συμφέροντα και αποτελεί «ευκαιρία» ανάδειξης νέων όπλων είναι ήδη λίγο πολύ γνωστό, όσο βάρβαρο κι αν ακούγεται για τον 21ο αιώνα.

Αυτό όμως που μοιάζει σκανδαλώδες είναι ότι μέσω αυτού του εγγράφου ξεδιπλώνεται ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ζωή στα παρασκήνια και τα απόρρητα έγγραφα ενός πολέμου σε αντιπαραβολή με τον δημόσιο λόγο αξιωματούχων.

Έτσι, σε ένα από τα πολλά διαγγέλματα του Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες μέρες για το Αφγανιστάν μεταξύ άλλων προτάσσεται το ανθρώπινο κόστος του πολέμου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, και μέτοχος της γιγαντιαίας οπλοβιομηχανίας, Raytheon, Λόιντ Όστιν ξεκίνησε το λόγο του για το τέλος του πολέμου, αναφερόμενος στους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους.

Τώρα, το ανθρώπινο κόστος του 20ετούς αυτού πολέμου παίρνει άλλα χαρακτηριστικά και τίθεται αυτή τη φορά στην υπηρεσία της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας τραγωδίας.

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM