Πέθανε σε βαρύ γήρας, στα 96 του χρόνια ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, μετά την επιδείνωση της υγείας του που είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο από φραγμένη αρτηρία στο πόδι.

 

Ο Σμιτ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 1974 ως το 1982 αντιμετώπισε την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70 , αλλά και τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Η κεϋνσιανή αύξηση των δαπανών την εποχή της κρίσης, πήγε καλύτερα από τις οικονομικές πολιτικές πολλών δυτικών χωρών.

 

 

 

Οπαδός της ρεάλ πολιτίκ άφησε το σημάδι του στην ευρωπαϊκή πολιτική, μαζί με τον Βίλι Μπραντ, την άλλη μεγάλη μορφή της σοσιαλδημοκρατίας και της γερμανικής πολιτικής της δεκαετίας του εβδομήντα. 

 

Ο Σμιτ ήταν αυτός που ακολούθησε μια αποφασιστική φιλοευρωπαϊκή πολιτική, οδηγώντας στην καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ήταν από τους πιο αγαπημένους πολιτικούς στη Γερμανία μέχρι το θάνατο του και φανατικός καπνιστής που δεν άφησε από το χέρι του το τσιγάρο μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

 

 

 

Μία από τις πιο τεταμένες στιγμές της θητείας του ήταν με το λεγόμενο «γερμανικό φθινόπωρο"  το 1977, όταν η RAF, είχε απαγάγει και δολοφονήσει μεταξύ άλλων, τον τραπεζίτη Γιούργκεν Πόντο και τον πρόεδρο των εργοδοτών, Χανς Μάρτιν Σλέγιερ.

 

 

 

O καγκελάριος δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις της ομάδας, που ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων συντρόφων τους και απώτερος στόχος της ήταν η δημιουργία κομμουνιστικού καθεστώτος στην πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της  Ευρώπης. "Όταν κοιτάζω πίσω, πιστεύω ότι κάναμε το σωστό. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι είμαστε εν μέρει υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτούς και θα πρέπει να φέρουμε το βάρος », έγραφε το 2008 στο βιβλίο του.

 

Αλλά ίσως η πιο σημαντική απόφαση της θητείας του ήρθε με τη λεγόμενη διπλή συμφωνία του ΝΑΤΟ. Ενάντια στα κινήματα ειρήνης και ένα μεγάλο μέρος του κόμματός του, ο Schmidt οδήγησε σε αποτυχία  τις διαπραγματεύσεις  για αφοπλισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Με τον χειρισμό αυτό, αντί για «καγκελάριος της ειρήνης» αποκλήθηκε «καγκελάριος των πυραύλων"  και έγινε όλο και μεγαλύτερη η έλλειψη υποστήριξης μεταξύ των συναδέλφων του κόμματός του SPD. "Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά ο χρόνος έχει δείξει ότι αυτή επιτάχυνε την αποσύνθεση της ΕΣΣΔ », λέει η βιογράφος του.

 

 

 

Ήταν παντρεμένος για σχεδόν 70 χρόνια με την Hannelore Glaser, πιο γνωστή ως Λόκι, η οποία πέθανε το 2010. Ο πρώην καγκελάριος είχε τον τελευταίο καιρό υψώσει τη φωνή του για να τονίσει την ανάγκη για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και τον Πούτιν και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο  η σύγκρουση στην Ουκρανία να οδηγήσει σε ένα νέο μεγάλο πόλεμο.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr