Στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου διαφθοράς στη FIFA, η Washigton Post δημοσιεύει ένα γράφημα που παρουσιάζει τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών μεταναστών εργατών, που απασχολούνται κυρίως στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων της FIFA και συνδέονται με τη διαφθορά που επικρατεί στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η απόφαση για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο πλούσιο κράτος του Κόλπου, γνωστό για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν αμφιλεγόμενη από την αρχή.

 

«Έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες για δωροδοκία: γιατί αλλιώς, συμπέραναν κάποιοι, να ανατεθεί το Μουντιάλ σε μια μικρή χώρα με αποπνικτική ζέστη το καλοκαίρι και χωρίς καμία κουλτούρα ποδοσφαίρου;», τονίζει ο αρθρογράφος.

 

Οι χειρότεροι φόβοι των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν πραγματικότητα όταν ξεκίνησαν τα έργα στο Κατάρ και οι θάνατοι μεταναστών - εργατών άρχισαν σταδιακά να πολλαπλασιάζονται. Πέρυσι, μία έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι οι εργάτες μόνο από το Νεπάλ πέθαιναν με έναν ρυθμό ένας κάθε δύο ημέρες.

 

Ο συνολικός απολογισμός νεκρών μεταναστών από Νεπάλ, Ινδία και Μπαγκλαντές άγγιξε τους 964 τα έτη 2012-2013, σύμφωνα με τον Guardian. Η Washigton Post σημειώνει ωστόσο ότι δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς από αυτούς απασχολούνταν αποκλειστικά στα έργα για το Μουντιάλ. Πάντως, έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων κάνει λόγο για 1.200 θανάτους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ προβλέπει να αγγίζουν τους 4.000 μέχρι το 2022.

 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις πρωτοφανείς ανθρώπινες απώλειες στο Κατάρ, σε σύγκριση με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Μουντιάλ ή Ολυμπιακούς Αγώνες) σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις οι αριθμοί αποτελούν εκτιμήσεις τρίτων (π.χ. στο Σότσι) ή βασίζονται σε επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει τα κράτη (π.χ. στο Πεκίνο) και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά νούμερα. Ενώ στην περίπτωση του Κατάρ τα στοιχεία δεν είναι απολύτως σαφή, καθώς η χώρα δίνει στοιχεία συνολικά για όλους τους νεκρούς εργάτες και άλλες χώρες επικεντρώνονται στο πού αυτοί απασχολούνταν (π.χ. στην κατασκευή σταδίων).

 

 

 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας ΗΠΑ - Ελβετίας για τη διαφθορά στη FIFA, ανακοινώθηκε ότι θα διερευνηθεί και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr