Απεργία την Πρωτομαγιά

Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές

Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές Facebook Twitter
0

Η Ρωσία μπορεί να εισάγει νέο νόμο, για να εμποδίσει τη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εικασίες ότι μπορεί να είναι υποψήφια στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης Ρώσων να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, αν το Κρεμλίνο κρίνει πως εργάζονται για τα συμφέροντα ξένων χωρών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τον Ναβάλνι ότι είναι πράκτορας της CIA, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό. «Βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία αρκετών χωρών να παρέμβουν στις εκλογές μας, για να προωθήσουν τους πιστούς τους υποψηφίους. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο Βολόντιν.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την έκκληση επιχειρηματικού οργανισμού- φίλα προσκείμενου στον Πούτιν- να εμποδίσει η κυβέρνηση «ξένους πράκτορες» και τα μέλη των οικογενειών τους να είναι υποψήφιοι για δημόσιο αξίωμα.

Εξέφρασαν φόβους ότι η Ναβάλναγια μπορεί να μιμηθεί την Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, τη γυναίκα που ενέπνευσε διαδηλώσεις σε όλη τη Λευκορωσία όταν ο σύζυγός της, γνωστός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, φυλακίστηκε πριν από τις εκλογές. «Είναι πιο εύκολο να αποτραπεί παρά να σβηστεί μια φωτιά», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε το κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση.

Τον Δεκέμβριο ο Πούτιν ενέκρινε έναν ασαφή νόμο που ορίζει ως ξένους πράκτορες τους πολίτες που εμπλέκονται με την πολιτική και έχουν κάποιες σχέσεις με οργανισμούς στο εξωτερικό. Αντίστοιχος νόμος, που στόχευε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, υπήρχε από το 2012. Το κίνημα κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» πέρυσι.

Στο μεταξύ, χθες η Μόσχα κατηγόρησε Δυτικές χώρες για «παράνομη επίθεση», επειδή δύο βασικοί σύμμαχοι του Ναβάλνι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Λεονίντ Βολκόφ και τον Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, που θεωρείται ότι συζήτησαν με τους διπλωμάτες για πιθανές κυρώσεις σε βάρος του στενού κύκλου του Πούτιν.

Ο Ασούρκοφ- στον οποίο η Βρετανία χορήγησε πολιτικό άσυλο το 2015- σε ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ζητά κυρώσεις εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζει διεφθαρμένους συμμάχους του Πούτιν. Στη λίστα των 35 ατόμων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Ο Βολκόφ- σε βάρος του οποίου η Μόσχα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σήμερα- κάλεσε τους Ρώσους να κάνουν διαμαρτυρία στις 14 Φεβρουαρίου, στρέφοντας τους φακούς από τα κινητά τους προς τον ουρανό και σχηματίζοντας καρδιές από κεριά στις αυλές τους. Την ίδια ημέρα οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών προγραμματίζουν διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, υπέρ της Ναβάλναγια και γυναικών πολιτικών κρατουμένων.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ