Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα του στρατού με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.  Σύμφωνα με το BBC, έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς έπεφταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος διαμαρτυρόμενων. 

Παράλληλα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Μπάγκο, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την Ρανγκούν, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αψήφησαν και σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδος της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διοργανώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενες μέρες και ένα αυξανόμενο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επηρεάσει νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στη χώρα αυτή των 53 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Οι δεσμεύσεις χθες Δευτέρα του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι εν τέλει θα διεξαχθούν εκλογές στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα προκάλεσε περιφρόνηση. Μάλιστα, επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρεται σε ανακοίνωση νεαρού ακτιβιστή, του Μάουνγκ Σαούνγκχα, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την «πλήρη κατάρρευση της δικτατορίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM