Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα του στρατού με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.  Σύμφωνα με το BBC, έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς έπεφταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος διαμαρτυρόμενων. 

Παράλληλα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην Μπάγκο, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την Ρανγκούν, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αψήφησαν και σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδος της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διοργανώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενες μέρες και ένα αυξανόμενο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επηρεάσει νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στη χώρα αυτή των 53 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση Facebook Twitter
EPA

Οι δεσμεύσεις χθες Δευτέρα του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι εν τέλει θα διεξαχθούν εκλογές στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα προκάλεσε περιφρόνηση. Μάλιστα, επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρεται σε ανακοίνωση νεαρού ακτιβιστή, του Μάουνγκ Σαούνγκχα, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την «πλήρη κατάρρευση της δικτατορίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM